MKE’nin Dünyada birincilik alan silah planları nasıl satıldı * Ankara’da müthiş casusluk hikayesi

Milliyet
Türker Karapınar – Ankara

Ankara’da müthiş casusluk hikayesi

MKE Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi, “devlet sırlarından yararlanma, devlet hizmetlerine sadakatsizlik” suçundan tutuklandı. Ankara’da casusluk filmlerini aratmayan müthiş bir rüşvet hikayesinin yaşandığı ortaya çıktı. Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi, rüşvet karşılığı patenti Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’n ait milli piyade tüfeğine ait sırları satarken suçüstü yakalandı. Tanrıverdi, casusluk suçlamasıyla adliyeye sevk edildi.

Milliyet’in aldığı bilgiye göre, 1 Nisan 2016’da yapılan bir ihbar üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı. MKEK Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü şüpheli Tanrıverdi, izlenmeye alındı.

Silah fabrikası müdürüne suçüstü
Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi, TSK’nın temel saldırı silahı olarak tasarlanan Milli Piyade Tüfeği MPT-76 ve MP-5 marka silahların çizim ve tüm üretim planlarını 1.2 milyon TL’ye ABD’li firmaya satarken yakalandı.

Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi, Ar-Ge çalışmaları yapılan ve üretim aşamasına geçilmesi tasarlanan, patenti MKEK’e ait olan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin temel saldırı silahı olacak Milli Piyade Tüfeği MPT-76 ve MP-5 marka silahların çizim ve tüm üretim planlarını para karşılığında satarken suçüstü yakalandı. Milliyet’in aldığı bilgiye göre, 1 Nisan 2016’da yapılan bir ihbar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında şüpheliye yönelik teknik araçla izleme kararı alındı.

Şüpheli ile ihbar edenin ses ve görüntü kayıtları alındıktan sonra elde edilen bilgiler doğrultusunda buluşmanın planlandığı yerdeki özel salonda Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince özel ekipman kuruldu. Şüpheli olarak izlenen kişinin, MKEK’e bağlı Kırıkkale Silah Fabrikası’nın müdürü olan şüpheli Mustafa Tanrıverdi olduğu anlaşıldı. Tanrıverdi ile alıcı, Eskişehir yolu üzerindeki bir lokantada 6 Nisan günü saat 19.00 sıralarında buluştu.

Tanrıverdi’nin, yanında getirdiği gizli bilgilerin kayıtlı olduğu 2 adet flash belleği, alıcıya verdikten sonra daha önce hazırlanarak seri numaraları alınan çanta içindeki 200 bin TL ve 300 bin ABD doları (yaklaşık 1.2 milyon TL) parayı alarak çıktı. Tanrıverdi’yi, lokantının önünde bekleyen polisler suç üstü yakaladı.

Tanrıverdi’nin verdiği flash bellekler içinde, fabrikada Ar-Ge çalışmaları yapılarak tamamlanan ve patenti MKEK’e ait olan MP-5 marka silahın çizim ve tüm üretim planları ile üretime henüz başlanan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin temel saldırı silahı olacak Milli Piyade Tüfeği MPT-76 marka silahın çizim ve tüm üretim planlarının olduğu anlaşıldı.

Tanrıverdi’nin, MP-5 silahı için 200 bin TL, MPT-76 silahı için ise 300 bin ABD doları aldığı tespit edildi. Tanrıverdi’nin Kırıkkale’deki evinde de 30 bin dolar bulunduğu iddia edildi.

Silah tüccarı ihbar etti
Tanrıverdi’yi ihbar eden kişinin silahların çizim ve üretim planlarını satmaya çalıştığı Türk uyruklu ve aynı zamanda ABD vatandaşı olduğu öğrenilirken, ihbarcının silah ticareti de yapan K.K. olduğu ve “önceliğim ülkem” diyerek, ihbarda bulunduğu anlaşıldı. Tanrıverdi, devlete ait gizli kalması gereken fenni keşif, buluş ve sınai verilerden yararlanma, rüşvet alma ve verme suçlarını işlediği iddiasıyla tutuklandı.

Tanrıverdi’nin ifadesinde özetle şunları söylediği öğrenildi:

“1987 yılından beri MKEK kurumunda değişik görevlerde, son olarak da silah fabrikası müdürü olarak çalışıyorum. MPT-76 adlı piyade tüfeğinin ilk başlangıcından bugüne kadarki tüm aşamalarında aktif olarak görev aldım. Proje koordinatörü olarak çalıştım. Şu anda NATO standartlarındaki en çok testi geçebilen ve dünyada birinci sırada yer alacak nitelikteki bir piyade tüfeğinin seri üretimine müdürü olduğum fabrikada başlanmıştır. K.K. isimli kişiyi bir buçuk yıldır tanırım. Kendisinin Amerikada yasal olarak silah ticareti işi yaptığını, ayrıca sivillere yönelik bir silah fabrikası kuracağını biliyorum. Ben bu kişiye on bin adet MP-5, G-3 ve buna benzer silahların sivil versiyonlarını yasal olarak sattım. Benden MPT-76 ve MP-5 tüfeklerinin çizim ve diğer bilgilerini istedi. Amerika’da silah fabrikası kuracağını, benimde tecrübemden faydalanmak istediğini söyledi. Ben de bir hata yaptım, söylediği sözlere inandım. Bu kapsamda K.K. bana uygun bir para vereceğini söyledi. Biz pazarlık yapmadık. O da çanta ile parayı bana verdi. Çantadaki parayı da saymış değilim.

‘Bilgiler internette var’
K.K’ya flash disk içerisinde verdiğim bilgilerin büyük bir kısmı, daha doğrusu namlu dışındaki tüm parçalara ait teknik veriler gizli bilgi niteliğinde değildir, hizmete özel bilgidir. Teknik çizim ve verilerin tamamı gerek internette gerekse taşeron firmalara verdiğimiz teknik şartnamelerde mevcuttur.

Bu nedenle ortada devlet sırrı niteliğinde bir bilgiden söz edilemez. Hatta namlunun yiv set kısmı dışındaki bölümleri dahi taşeron firmalar aracılığıyla fabrikamız tarafından yaptırılmaktadır. Benim verdiğim flash disklerde namlu ile ilgili teknik veriler de mevcuttur.

K.K. bu flash diskteki bilgileri alarak yasal yollardan bu silahları üretmesi mümkün değildir. Zira patenti Amerika’da da ülkemiz lehine koruma altındadır. Ancak bu kişi bu teknik verileri esas alarak gerekli değişiklikleri yaparak sivillere yönelik silahlar imal edebilir.”

HATA YAPTIM PİŞMANIM’
Tanrıverdi, hakimin sorusu üzerine flash diskteki veriler ile teknik üretimde kullanılan kalıplar olmadan bu tüfeğin imalinin mümkün olmadığını söyledi. Hakimin sorusu üzerine, K.K. dışında herhangi bir kişiye, kuruluşa ya da devlete bilgi vermediğini belirten Tanrıverdi, “Ancak Savunma Sanayi Müsteşarlığı ihracat amacıyla isteyen herkese bu bilgileri vermektedir” iddiasında bulundu. Tanrıverdi, “Ben bu olayda hatalı davrandım. Yaptığımın farkındayım ve pişmanım” dedi.

2008 yılında tasarlandı
MPT-76 olarak bilinen Milli Piyade Tüfeği, 2008 yılında Kalekalıp tarafından tasarlandı, 2011 yılında da MKE ve Kalekalıp tarafından üretimlerine başladı. 2014 yılında tüfeğin test aşaması tamamlandı ve TSK’ya teslim edilmeye başlandı. Türkiye’nin milli imkanlarla tasarlanarak üretilen ilk piyade tüfeği -40 derece soğuk ve +60 derece sıcak ortamlarda, çamurlu, tozlu iken arazi çalışma testleri ile beraber 42 ayrı teknik testte üstün başarı sağladı. İlk etapta 38 bin adet üretilmesi planlanan MPT-76, TSK’nın uzun yıllardır kullandığı G-3’lerin yerini alacak. Benzerlerinden daha donanımlı ve daha hafif olmasıyla dikkatleri çeken milli tüfek 4,1 kilogram ağırlığında, 7,62 milimetre kalibreli 92 santimetre uzunluğunda olacak, dakikada 650 mermi atabilecek ve menzili bin 200 metreyi bulabilecek. Çok kademeli ayarlanabilir teleskopik dipçiği bulunan tüfeğin emniyet mandalı, şarjör mandalı ve kurma kolunun hem sağ, hem de sol el ile kullanmaya uygun şekilde tasarlandı.

TSK Personeli kullanıyor
Alman Heckler & Koch firmasının 1964’te üretmeye başladığı hafif makineli silah olan MP5, Türkiye’de MKE lisansı altında farklı modellerde üretiliyor. MKE tarafından MP5-A3, MP5/A4, MP5/A5, MP5-T/A2, MP5-T/A3, MP5-K/A4 ve MP5/KN modelleri altında üretilen silahlar, özel kuvvetler başta olmak üzere TSK ve emniyet personelince kullanılıyor.

İhbarcı MKEK’in ABD temsilcisi
Yerli silah planlarını satarken suçüstü yakalanan Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Tanrıverdi’nin banka hesaplarına el konuldu. İhbarcı da MKEK’in ABD temsilcisi çıktı.

Milli Piyade Tüfeği MPT-76 ve MP-5 marka silahların çizim ve üretim planlarını satarken suç üstü yakalanarak tutuklanan Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi’nin (59), bankalardaki yüzbinlerce TL’lik menkul değerlerine savcılık kararıyla el konulduğu öğrenildi. Tanrıverdi’yi ihbar eden K.K.’nın, ABD’li bir firma adına Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKEK) ABD temsilcisi olduğu öğrenildi. Söz konusu firmanın, suç tarihinden önceki yıllarda da dünyanın en büyük perakende mağazası olan bir firma ile işbirliği yaparak, Kırıkkale Silah Fabrikası’nca üretilen 5.56X45 mm, 7.62X51mm ve 9X19 mm Parabellum tabanca fişeğini ABD’ye ihraç ettiği bildirildi. MKEK Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Tanrıverdi’nin, maddi menfaat karşılığında, ilk milli piyade tüfeği olan MPT-76 ile MP-5 marka silahların çizim ve üretim planlarını satmaya çalışırken suç üstü yakalanarak tutuklanmasıyla ilgili soruşturma devam ediyor.

Paralarına el konuldu
Soruşturmayı yürüten savcılığın, Tanrıverdi’nin bankalarda bulunan mevduatına el koyduğu öğrenildi. Tanrıverdi’nin bankadaki mevduatının, suçtan kaynaklanan gelirle mi elde edip etmediğinin araştırılacağı bildirildi. Ayrıca Tanrıverdi’nin evinde ele geçirilen paralara da el konulduğu anlaşıldı. Savcılığın, Tanrıverdi’nin müdür olarak görev yaptığı süre zarfında silah fabrikasında üretimi yapılan silah, mühimmat ve projelerle ilgili çizim, üretim ve vesair planları da menfaat karşılığı satıp satmadığının araştırılacağı bildirildi.

Fişek ihraç etmişler
Tanrıverdi’yi ihbar eden Türk ve ABD vatandaşı olan K.K.’nın, MKEK’nin ABD temsilcisi olduğu öğrenildi. K.K’nın resmi temsilcisi olduğu ABD’li firmanın aracılığıyla MKEK Kırıkkale Silah Fabrikası’nca üretilen tabanca fişeklerinden daha önce de ihraç ettiği öğrenildi. K.K.’nin temsilcisi olduğu firmanın dünyanın en büyük perakende mağazasına aracılık yaparak, Kırıkkale Silah Fabrikası’nca üretilen ABD’ye 5.56X45 mm, 7.62X51mm ve 9X19 mm Parabellum tabanca fişeği ihraç ettiği anlaşıldı.

Hangi silahlar üretiliyor?

Kırıkkale Silah Fabrikası, Türk Silahlı Kuvvetleri ve ülkenin diğer silahlı birimlerinin hafif silah konusunda her türlü ihtiyacını karşılamak maksadıyla 1935’te kuruldu. Fabrikada namlusu soğuk dövme teknolojisi ile üretilen 5.56 mm HK 33 E otomatik piyade tüfeği, 7.62 mm G3/A3 & G3/A4 otomatik piyade tüfeği, 7.62 mm MG3 makinalı tüfeği, 9 mm MP5/A3 ve MP5/K makinalı tabanca, 40 mm T 40 ve T 40 HK 33 E bombaatar üretimleri gerçekleştiriliyor. Ayrıca MKEK, KOSGEP ve Doğu Karadeniz Silah Projesi kapsamında üretilen tabancaların denetim ve kontrolü de aynı fabrikada yapılıyor. Tanrıverdi, MKE Silah Fabrikası Fabrika Müdür Yardımcısı (teknik) olarak görev yaparken 17 Aralık 2015’te MKE Silah Fabrikası Müdürü görevine atanmışdı.

keskin nişancı tüfeği JMK Bora 12

Silah fabrikasında ‘kozmik’ soruşturma
ABD’li bir işadamına patenti MKEK’e ait olan ve TSK’nın temel saldırı silahı olacak Milli Piyade Tüfeği MPT-76’nın çizim ve üretim planlarını satarken suçüstü yakalanan Tanrıverdi’nin bilgileri fabrikadan nasıl çıkardığı soruşturulacak. Tanrıverdi’nin silahların çizim ve planlarını başka kişilere satıp satmadığı da inceleniyor.

Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi’nin Türk kökenli ABD’li işadamına verdiği flash belleklerde, Türkiye’de üretimi yapılan silahların alaşımları, teknik çizim tasarımlarının olduğu programların da olduğu ortaya çıktı. Savcılık, sıkı güvenliğin olduğu fabrikadan bilgilerin nasıl çıkarıldığını araştırıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na 1 Nisan 2016’da yapılan bir ihbarda, Tanrıverdi’nin, üretim aşamasına geçilmesi tasarlanan, MPT-76’nın çizim ve üretim planlarını 300 bin dolar, MP-5 marka silahın planlarını ise 200 bin TL karşılığında satacağı iddia edildi. İhbar üzerine Tanrıverdi hakkında sulh ceza hakimliğinden izleme kararı alındı. Telefonları dinlemeye alınan Tanrıverdi ile işadamının, 6 Nisan günü buluşacakları tespit edilince özel olarak talimatlandırılan KOM ekibi buluşma yerinde tedbir aldı.

Locada alışveriş
Tanrıverdi, 6 Nisan günü saat 18.20 sıralarında Söğütözü’ndeki lokantaya 71 AG 645 plakalı araç ile geldi. Şoför araç içinde kalırken, Tanrıverdi aracın arka koltuğundan inerek lokantaya girdi. Lokanta içinde ABD’li işadamı K.K ile buluşan Tanrıverdi, lokantanın üst katında bulunan kapalı loca olarak kullanılan odaya birlikte girdi. Lokantaya girerlerken Tanrıverdi’nin elinde kahverengi renkli el çantası, işadamının elinde ise içinde paraların bulunduğu siyah renkli bond çanta ile laptop bilgisayar vardı. Odadaki alışverişin ardından Tanrıverdi, elinde bond çanta ve küçük kahverengi el çantası ile işadamı ise çanta içerisinde laptop bilgisayarla çıktı. Tanrıverdi, lokantanın kapısından çıktıktan sonra önlem alan KOM şubesi ekipleri tarafından suç üstü gözaltına alındı. Tanrıverdi’nin elindeki çantada, seri numaraları önceden alınmış paralar da ele geçirildi.
Tanrıverdi, tutuklanmadan önce mahkemede verdiği ifadesinde, ABD’li işadamına verdiği flash belleklerdeki bilgilerin alınarak, bu silahların yasal yollardan üretilmesinin mümkün olmadığını, teknik üretimde kullanılan kalıplar olmadan bu tüfeğin imalinin mümkün olmadığını savundu. Ancak savcılık tarafından flash belleklerde yapılan incelemelerde, fabrikada üretimi yapılan silahların alaşımları, teknik çizim tasarımlarının olduğu Autocad programlarına varıncaya kadar olan bilgilerin olduğu gün yüzüne çıktı. Flash bellekler içinde, silahların namluları ile ilgili teknik verilerin de olduğu ve bu bilgilerle tüfeğin üretiminin yapılabileceği değerlendirildi.

Savcılık, Tanrıverdi’nin fabrikadan son derece kozmik olan bu bilgilerin nasıl kurum dışına çıkarıldığını da soruşturmaya dahil edecek. Savcılığın, flash bellek içindeki teknik bilgilerden yola çıkarak tutanak tutacağı ve silah fabrikasındaki bu bilgilerin kurum dışına çıkarılmasıyla ilgili olayda görevini ihmal edenler hakkında soruşturma başlattığı bildirildi. Savcılığın, bu soruşturmayı, suç yerinin Kırıkkale olması nedeniyle Kırıkkale Cumhuriyet Savcılığı’na göndermesi bekleniyor.

HTS’ye inceleme
Tanrıverdi’nin, tutuklanmadan önce fabrikada üretimi yapılan silahların çizim ve planlarını başka kişi ya da firmalara satıp satmadığı da araştırılıyor. Savcılık, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na yazı yazarak, Tanrıverdi’nin geçmişe dönük HTS kayıtlarını istedi. Bu kapsamda Tanrıverdi’ye tutuklanmadan önce mahkemede sorulan bir soru dikkat çekti. Tanrıverdi’nin, ABD’li işadamından önce de silahları başka bir firmaya da satmış olabileceği iddia edildi. Tanrıverdi, ifadesinde, “G. isimli firma halihazırda tabanca imalatı yapan bir firmadır. Bu firmanın sahipleri benim gibi Giresunludur. Gıyaben duyduğum kadarıyla onlar da tüfek imalatı yapmak istediklerini, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile görüşmelerinin olduğunu biliyorum. Ancak bu firma ya da Türkiye’den başka bir herhangi bir firma ya da kişi benimle MPT-76 ya da MP-5 silahlarının üretimi, planlarının kendilerine verilmesi ya da herhangi bir konuda görüşmüş değillerdir. Bu kapsamda bu firma ya da yetkilileri ile herhangi bir münasebetim olmamıştır” dedi.

Çevresinde mazbut yaşamıyla görüntü veren Tanrıverdi’nin, gözaltına alınmasından sonra evinde ve işyerinde arama yapıldı. Tanrıverdi’nin evinde 28 bin Euro ve 18 bin dolar çıktı. Savcılık, Tanrıverdi’nin bankalardaki mevduatıyla ilgili de MASAK araştırması yaptırdı. Araştırma sonucu Tanrıverdi’nin bankada da 70 bin lira mevduatı bulunduğu anlaşıldı. Savcılık, Tanrıverdi’den ele geçirilen paraların suçtan elde edilip edilmediğini araştıracak.

‘100 milyon dolar’
Tanrıverdi’yi “Ben vatanıma ihanet etmem” diyerek, polise ihbar eden Türk kökenli ABD’li işadamı K.K. da ifadesinde şunları söyledi:

“1.5 ay önce ‘ABD’de silah fabrikan var, bu bilgiler orada kullanılırsın’ dedi. Özellikle MPT-76 marka silahı, NATO standartlarındaki en çok testi geçebilen ve dünyada birinci sırada yer alan bir silah. Bu nedenle yurt dışında çok sayıda alıcısı bulunmakta. Ülkemin bütün büyük buluşlarının yurt dışına çıkarılmasından rahatsızım. Vatanım için şüpheli hakkında ihbarda bulunmaya karar verdim. Tanrıverdi’nin verdiği bilgiler, benim için 100 milyon dolar değerinde olan bilgilerdi.”

Tanrıverdi, sorgulanmak üzere Ankara Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Tanrıverdi, 7 Nisan günü kelepçeli bir şekilde Ankara Adliyesi’ne sevkedildi. Milliyet, şüpheli Tanrıverdi’nin kelepçeli görüntüsüne ulaştı. Görüntülerde, bir dönem MKEK’in önemli isimleri arasında yeralan, ancak bugün “casusluk” iddiasıyla tutuklanan Tanrıverdi’nin ellerinin arkadan kelepçelendiği ortaya çıktı.

2015 sonunda genel müdür oldu
Milliyet’in aldığı bilgiye göre Tanrıverdi, 1957’de Giresun’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Giresun’da bitiren Tanrıverdi, Almanya’da ULM Yüksek Mühendislik Okulu’nda Makina Mühendisliği okudu. Almanya’da bir süre çalışan Tanrıverdi, 1986’da Türkiye’ye döndü. 1987’de Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nda (MKEK) imalat mühendisi olarak işe başladı. 1990’da sanayi başmühendisi, 1994’te Ar-Ge Başmühendisi oldu. 1997’de Ar-Ge kısım müdürü oldu. Tanrıverdi, 2003-2009 arasında mühendislik hizmetleri müdürü ve Ar-Ge müdürlüğünü birlikte yürüttü. 2009-2013 arasında Ar-Ge Müdürlüğü görevine devam eden Tanrıverdi, 2014-2015 arasında Kırıkkale’deki silah fabrikası müdür yardımcısı oldu. Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Osman Nuri Erdoğan’ın yaş haddinden emekli olmasından sonra Tanrıverdi, 17 Aralık 2015’te fabrikanın genel müdürü oldu.

MKEK’in kayıp silahı
Paris’te gerçekleşen “Eurosatory” fuarında MKEK bir şok yaşamıştı. TSK Jandarma Özel Harekat ekiplerinin operasyonel bölgelerde aktif olarak kullandığı, ilk yerli patentli ürün olan yüzde yüz Türk malı olan Bora 12 sniper tüfeği MKE’nin standından çalınmıştı. MKE yetkilileri, kilitli güvenlikli bir kabinde sergilenen tüfeğin özel bir alyen anahtarı kullanılarak çalındığını belirtmişti. 7,62 mm çapında 1.200 metre etki mesafesine sahip bir keskin nişancı tüfeği olan Bora 12’yi çalan kişilerin bu silahı kullanamayacağı, çünkü tüfeğin ateşleme piminin üzerinde olmadığı iddia edilmişti.

http://www.milliyet.com.tr/silah-fabrikasi-mudurune-sucustu-gundem-2223292/

This entry was posted in İSTİHBARAT KURUMLARI, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *