ORGANİZE İŞLER * BİR BAŞKA CASUSLUK HİKAYESİ Bölüm I * ALMANYA’DA FETULLAHİ’LERİ VE AKP MUHALİFLERİNİ TAKİP EDEN ÖZEL CASUSLAR…* M.Taha Gergeroğlu * ‘Erdoğan’ın casusunu Hakan Fidan yerleştirdi’ *“Erdoğan’ın gölge savaşçısı. İşte Erdoğan, muhaliflerine karşı Almanya’nın ortasında böyle uluorta casusluk yapıyor.

cumhuriyet.com.tr
07 Temmuz 2015 Salı
Cumhuriyet

‘Erdoğan’ın casusunu Hakan Fidan yerleştirdi’

MİT ajanlığı iddiasıyla Almanya’da tutuklu bulunan Erdoğan’ın eski danışmanı Muhammed Taha Gergerlioğlu’nun davası başladı. Davayı haber yapan Focus dergisi, MİT’in Almanya’daki casusluk örgütlenmesini anlattı ve Gergerlioğlu’nu görevlendiren kişinin Hakan Fidan olduğunu yazdı.

Almanya’da Türkiye adına casusluktan yargılanan üç kişinin elebaşısı olan Muhammet Taha Gergerlioğlu’nun haftasonunda başlayan davasını haber yapan Focus dergisi, MİT’in Almanya’daki casusluk örgütlenmesini anlattı ve bununla ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Alman yargı sistemini etki altına almaya çalıştığını yazdı. ;

“Erdoğan’ın gölge savaşçısı. İşte Erdoğan, muhaliflerine karşı Almanya’nın ortasında böyle uluorta casusluk yapıyor” başlıklı haberde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın iki yıl önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler ile Süleyman Şah Türbesi hakkında yaptığı telefon konuşmasının, ABD’nin Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) tarafından dinlenip kaydedildiği ileri sürüldü. Tapelere göre, Fidan “gerekirse 4 adam gönderip 8 füze atarak ya da doğrudan Süleyman Şah Türbesi’ne yönelik MİT’in “sahte bayrak” operasyonuyla Suriye ile savaş gerekçesi sağlamaktan” söz ediyordu.

İşkence gördüler

Dergi, Erdoğan’a yakın bir isim olarak bilinen Gergerlioğlu ile Türkiye vatandaşı Ahmet Duran Y. ve Almanya vatandaşı Göksel G.’nin Almanya’da Erdoğan’ın “devlet düşmanı” addettiği Gülen cemaati, PKK aktivistleri, Ezidiler, DHKP-C üyeleriyle ilgili casusluk yapmaktan yargılandığını, bu kişilerin Türkiye’ye gittiklerinde yakalanıp işkenceden geçirildiğinin sanıldığını hatırlattı.

Davanın yargıcı Yvonne O., Fidan tarafından görevlendirilen Gergerlioğlu hakkında tutuklama kararı okunurken, şık giyinmiş bir adamın mahkeme salonuna dalıp süreci yarıda kesmesiyle şaşkına döndü. Adamın kendini Türkiye’nin Karlsruhe Başkonsolosu Serhat Aksen olarak tanıtması ve “Bu zor zamanında vatandaşı Gergerlioğlu’nun yanında olmak istediğini” söylemesini, Focus, “Bir diplomatın küstahlığıyla kendisine saygı gösterilmesini beklerken yargı görevlilerini görmezden geliyordu” diye yorumladı. Şaşkınlığı her halinden belli olan yargıç tutanağı okutmaya devam edecekti ki, yanındaki telefon çaldı. Arayan Ankara’dan bir profesördü ve Gergerlioğlu’nun Erdoğan’ın nüfuzlu danışmanlar grubunun bir üyesi olduğunu söylüyordu. Dergiye konuşan gizli bir soruşturmacı “Böylece maksatları ortaya çıktı. Türkler Alman yargısını fena halde etki altına almaya çalışıyordu” dedi. Buna göre, konsolos ile profesörün vermek istediği mesaj şuydu: “Sanığın saçının teline zarar gelirse, Erdoğan’ın gazabı üzerinizde olur.”

Sahte belge

Haberde “Büyük reis” Erdoğan’ın Mayıs 2014’teki Köln ziyaretinden önce hakkında “istenmeyen adam” posterleri hazırlandığını öğrendiği, casuslarının iki hafta sonra bunun organizatörlerinden birinin kimliğini öğrendiği ve ona ödetmekten söz ettiği, Nisan 2014’te Ahmet Duran Y.’nin Gergerlioğlu’na Erdoğan karşıtı kışkırtıcılardan birinin yakında Türkiye’ye gideceğini bildirdiği, ‘Büyük Abi’ kod adıyla hitap edilen Gergerlioğlu’nun da “Türkiye’ye girer girmez onun işini bitirmekten” söz ettiği aktarıldı. Alman istihbaratının Fidan’ın casuslarının Almanya’da nasıl umursamazca faaliyet gösterdiğini yıllardır bildiği, ama NATO partnerine göz yumulduğu belirtilirken, federal soruşturma polisi BKA’nın eski üst düzey yetkilisi “Türklere kalsa, her hafta bir kamyon dolusu PKK’li yakalamamız gerekir” dedi.

MİT üssü cami

Fidan’a rapor veren Almanya’daki casusların diplomatik temsilciliklerin yanı sıra seyahat şirketleri, gazeteler, bankalar, camiler ve otellerde görev yaptığı, Fidan’ın Köln’de DITIB’a bağlı Ehrenfeld Camii’ni MİT üssü olarak kullandığı, Almanya’daki camilerin imamlarından Erdoğan karşıtlarını rapor etmesinin istendiği, bunların cezalandırılması için Bozkurtların hazır tutulduğu, MİT’e yardım etmek isteyen Almanya’daki genç Türklerin, Türkiye’deki askerlik sürelerinin kısaltıldığı ve Almanya’ya döndüklerinde casus olarak kullanıldıkları aktarıldı. Eyalet polis teşkilatı LKA’dan bir yetkili “Kahretsin, Hakan’ın kolları çok uzun” dedi.

Fidan imajını düzeltmeye çalışıyor

Almanya’daki casuslarına özel önem veren Fidan’a Gergerlioğlu’nun yargılanmasının çok ağır gelmiş olması gerektiğini dile getiren Focus, “zeki ve gürbüz bir tip” dediği Fidan’ın Alman istihbaratını çok iyi tanıdığı, NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu Karargâhı’nda irtibat subayıyken Almanya’nın Mönchengladbach- Rheindahlen bölgesinde kaldığı, o zamandan beri de Borussia Mönchengladbach futbol takımının fanatik taraftarı olduğunu aktardı.

Kaynağını belirtmeden Fidan’ın Suriye ile savaş çıkarma planından söz ettiği telefon konuşmasının dünya çapında yasadışı dinlemeleri ifşa olunan Amerikan elektronik casusluk servisi NSA tarafından kaydedildiğini yazan dergi, bu planın hâlâ rafta olduğunu ve “Erdoğan’ın asistanı” Fidan’ın da Avrupa’daki tüm istihbarat servislerince tehlikeli İslamcıların Türkiye’den Suriye’ye geçmesine izin vermekle suçlandıktan sonra imajını düzeltmekle uğraştığını söyledi.

Ali VARLI / BERLİN
Hürriyet
9 Mart 2015

Der Spiegel: Boşboğaz Büyük Abi
ALMAN Der Spiegel Dergisi, Almanya’da geçen aralık ayında Türkiye için ajanlık faaliyetleri yürüttükleri iddiasıyla tutuklanan üç Türk ile ilgili “Boşboğaz Büyük Abi” başlıklı bir makale yayımladı. Spiegel, uzun zaman Alman istihbaratı tarafından dinlemeye alınan kişilerin kendi aralarındaki konuşmalardan ayrıntılara da verdi. İddiaya göre, söz konusu Türklerden biri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik bir suikast planından bahsetti ve Türk istihbaratının Erdoğan’ın Ankara’daki evinde çalışan bir kadın aşçıdan kuşkulandığını söyledi.

Türkiye için ajanlık faaliyetleri yürüttüğü öne sürülen bir kişi de Belçika’da tutuklanmıştı. Aralarında Başbakanlık Strateji Uzmanı olduğunu iddia ettiği belirtilen Muhammed Taha Gergerlioğlu’nun da bulunduğu dört Türk, Almanya ve Belçika’da PKK ve Gülen Cemaati ile ilgili ajanlık faaliyeti yapmakla suçlanıyor. İkisi geçen aralık ayı sonunda Frankfurt Havaalanı’nda ülkeye giriş yaparken tutuklanırken, bir diğeri de Wupperthal kentindeki evinde tutuklanmıştı. Almanya’daki iki tutuklu daha sonra kefaletle serbest bırakıldı ancak Gergerlioğlu’nun tutukluluk hali sürüyor.

KOD İSİMLERİ VAR

Alman istihbaratının Paris’te öldürülen 3 PKK’lı kadınla ilgili MİT bağlantısını araştırırken tesadüfen bu gruba ulaştığını belirten Der Spiegel’e göre, kendi aralarındaki konuşmalarda Gergerlioğlu’na ‘Büyük Abi’ ya da ‘Hocam’ diye hitap ediliyordu. Diğer şüphelilerin kod adları ise ‘Genel Vali’, ‘Vali’ ve ‘Komiser’di. Gergerlioğlu’nun aracına dinleme yapmak için’böcek’ yerleştirildiğini belirten Der Spiegel’e göre Gergerlioğlu, önemli bilgilerin kendisine aktarılması durumunda pasaport çıkarma, ülkeye giriş yasağını kaldırma veya yakınların okul masrafını karşılama gibi vaatlerde bulunuyor.

AŞÇIDAN SUİKAST

Türk istihbarat teşkilatı MİT’in söz konusu kişilerle bağlantısını reddettiğini, bunu Alman makamlarına da ilettiğini belirten Alman dergisi, Alman Federal Savcılığı’nın da şüphelilerin ciddiye alınacak kadar etkili istihbaratçı olup olmadığı konusunda kuşkularının bulunduğunu belirtti. Şüphelilerin kendi aralarında yaptıkları konuşmalara yer veren, bunların bazılarının gerçek çıkmadığını belirten Spiegel, bir defasında ‘Komiser’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a planlanan bir suikasttan bahsettiğini, Türk istihbaratının söz konusu kişiyle ilgili olarak Erdoğan’ın Ankara’daki evinde çalışan bir kadın aşçıdan kuşkulandığını söylediğini yazdı. Gergerlioğlu’nun ise 2014 Şubat ayında, aracında bulunduğu sırada şoföre, dinlendiğini bilmeksizin “Bizde birini 10 ayrı birim dinler. Almanya ve İngiltere’de ise sadece ilgili birim telefonu dinler” dediği belirtildi.

cumhuriyet.com.tr
09 Mart 2015 Pazartesi

Der Spiegel’den ‘Erdoğan’ın evinde çalışan kadın aşçının suikast planı’ iddiası

Haftalık Der Spiegel, Erdoğan’ın eski danışmanı, AKP’li Muhammed Taha Gergerlioğlu ve onun başını çektiği söylenen ‘ajan’ ağından, ‘Erdoğan’a suikast planı’na kadar dikkat çeken bilgiler paylaştı.

Haftalık yayınlanan Alman Der Spiegel’in, Erdoğan’ın eski danışmanı Gergerlioğlu ve onun başını çektiği söylenen ‘ajan’ ağına dair haber yaptığını yazan Diken’den Elmas Topcu;

– Gergerlioğlu için, ‘MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Almanya’daki vekili’ nitelemesini kullanıldığının dinlemelere takıldığını..

– Gergerlioğlu ve ekibinin, AKP muhaliflerini Avrupa’da da susturmaya çalıştığı, diğer taraftan kendi adamları ve taraftarları için yasal sınırları da aşan destekler sunduğu..

– Gergerlioğlu ve üç adamının, sık sık Erdoğan’a övgüler dizdiği, diğer taraftan Kürtlere ve Gülen Cemaati’ne karşı çalışmalar yürüttüklerinden bahsettikleri..

– Gergerlioğlu’nun, adamlarına pasaport ve vize konularında yardımcı olmaktan, yurtdışına çıkacak bir yeğenin işlemlerini hızlandırmaya, hatta seyahat yasağı bulunan bir kişinin yasağının kaldırılmasına kadar birçok konuda ‘destek’ verdiği bilgilerini paylaştı.

İşte, dikkat çeken o yazı:

Der Spiegel dergisi, aralık ayında Frankfurt’ta gözaltına alınan ve kısa süre sonra haklarında tutuklama kararı çıkarılan üç kişi hakkında yeni bilgilere ulaştı. Derginin son sayısında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanı, AKP’li Muhammed Taha Gergerlioğlu ve onun başını çektiği söylenen ‘ajan’ ağına dair ayrıntılar yer alıyor.

Buna göre, Almanya Federal Emniyet Dairesi, Gergerlioğlu ve diğer üç kişiyi (bir kişi de Belçika’da olmak üzere Gergerlioğlu ile birlikte toplam dört) uzun süre takip etti ve telefonlarını dinledi. Takip, organize suç çetesine yönelik izleme faaliyeti sırasıda tesadüfen başladı.

AKP’nin muhafazakar kanadından

Polisin izlediği organize suç çetesinin telefon görüşmelerinden birinde bir kişinin‚ ‘üst düzey bir memur’dan söz etmesi dikkat çekti. Bu bilgiyi araştıran Alman polisi, kısa süre sonra sözü edilen kişinin gözlüklü, kır saçlı, bıyıklı, AKP’nin muhafazakar kanadından sayılan Muhammed Taha Gergerlioğlu olduğunu tespit etti. Ve takip öylece başladı.

Şubat 2014’te ise Gergerlioğlu, dinlendiğinden habersiz şoförüne genel olarak ajanlık faaliyetlerinden bahsederek şöyle dedi: “Bizde (Türkiye’de) bir kişiyi on birim dinler, İngiltere veya Almanya’da ise sadece sorumluluk alanı olan istihbarat birimi.” Bu konuşma da diğerleri gibi Alman polisinin dinlemesine takıldı. Zira belli ki Gergerlioğlu’nun aracı da o sıralar dinleniyordu.

‘Fidan’ın vekili’

Alman polisi, Gergerlioğlu’nun biri Wuppertal’de bir seyahat acentası sahibi, diğeri Rheinland-Pfalz Eyaleti’nde kalan bir dam aktarıcı, üçüncüsü de Belçika’dan bir kişiyle bir ağ oluşturduğunu tespit etti.

Polisin dinlemelerinden saptadığına göre, dörtlü, ilginç takma isimler de kullandı. Gergerlioğlu örneğin kendini ‘Abi’ veya ‘Usta’olarak niteliyordu. Dörtlünün diğer elemanları ise kendisine ‘Vali’, ‘Komiser’ gibi takma isimler veriyorlardu. Bunlardan birinin bir görüşme sırasında Gergerlioğlu için, ‘MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Almanya’daki vekili’ nitelemesini kullandığı da dinlemelere takılan başka bir ayrıntı.

Kürtlere ve Gülen’e karşı çalışmalar

Alman polisi, Skype, Whatsapp veya Viber gibi birçok kanaldan haberleşen dörtlüyü aylarca izledi. Bu sırada Gergerlioğlu ve üç adamının, sık sık Erdoğan’a övgüler dizdiği, diğer taraftan Kürtlere ve Gülen Cemaati’ne karşı yürüttükleri çalışmalardan bahsettikleri dikkat çekti.

Genelde diktatörlük veya totaliter rejimlerle yönetilen birçok ülkenin Almanya’da da muhaliflerine karşı faaliyet yürüttüğü daha önce de ortaya çıkmıştı, ancak bu tür faaliyetler yasak olduğu için sonuçları da ciddi oluyor. Son olarak 2013 yılında bir NSA elemanı tespit edilmesi üzerine derhal sınırdışı edilmişti.

Gergerlioğlu ajan mı?

Peki Gergerlioğlu ve ekibinin yürüttüğü çalışmalara bakılırsa, onlar ‘ajan’ olarak nitelenebilir mi, Almanya’da yaptıklarıyla ne kadar ileri gitiler?

Bu konuda Alman Federal Savcılığı, iddianameyi tamamlamadığı için açıklamada bulunmayı reddediyor. Üstelik Gergerlioğlu’nun Erdoğan’ın eski danışmanı ve AKP’li olması da olaya siyasi açıdan sorunlu bir boyut daha katıyor. Bu nedenle konuyla ilgili resmi bilgiye ulaşmak zor.

Ancak Spiegel’in ulaştığı dinleme kayıtlarına bakılırsa Gergerlioğlu ve ekibinin yaptıkları, AKP muhaliflerini Avrupa’da da susturmaya çalışmak, diğer taraftan kendi adamları ve taraftarları için yasal sınırları da aşan destekler sunmak.

Örneğin bir keresinde Alman birimler, Mannheim’daki bir PKK gösterisinden fotoğraflar çekilip Gergerlioğlu’na yollandığını tespit ediyor. Bir başkasında Erdoğan‘a yönelik sert eleştirilerde bulunan ve kısa süre sonra Türkiye’ye gidecek bir muhaliften bahsediliyor. Gergerlioğlu’nun söz konusu kişi için, “Onu bitireceğim” diye yemin etmesi dikkat çekiyor.

‘Erdoğan’ın danışmanı’ sıfatıyla

Diğer taraftan Gergerlioğlu, adamlarına pasaport ve vize konularında yardımcı olmaktan, yurtdışına çıkacak bir yeğenin işlemlerini hızlandırmaya, hatta seyahat yasağı bulunan bir kişinin yasağının kaldırılmasına kadar birçok konuda ‘destek’ veriyor. Alman makamları, Gergerlioğlu’nun elinin, kolunun uzun olduğundan emin, ancak ne kadar uzun olduğu konusunda emin olamıyor.

Ayrıca Gergerlioğlu’nun, kendisini sık sık ‘Erdoğan’ın danışmanı’ sıfatıyla tanıttığı da gözleniyor. Münih Başkonsolosluğu’nda iki diplomatla yaptığı bir görüşmede kendisini ‘danışman’ olarak tanıtan Gergerlioğlu’nun, bu görüşmede, mali ve ekonomi alanlarında hükümet için bilgiler topladığını aktardığı, Almanya’da bir temel yapı kurduklarını söyediği dinleme kayıtlarına geçiyor.

Ankara, Noel tatilinden kısa süre önce Almanya’da tutuklanan ‘AKP dörtlüsü‘nün MİT için çalışmadığını açıklamıştı. Buna Alman makamlarının şüpheli yaklaştığı, federal savcılığın resmi basın bülteninde de fark edilmişti. Savcılık, Gergerlioğlu ve ekibine dair tutuklama kararında ‘bir istihbarat teşkilatına bilgi toplamak iddiasıyla’ ibaresini kullanmış, MİT’in adı geçmemişti.

‘Acemi’ işler

Üstelik Alman makamları, Gergerlioğlu ve ekibinin, profesyonel ajanların hareket biçimine uymayan şekilde davranmasını da garip bulmuş olmalı. Spiegel’deki haberde, Alman emniyetinin bir keresinde Gergerlioğlu’nun muhbirlerinden birinin, Fethullah Gülen’in bir Kur’an kursunda bir çocuğa tacizde bulunduğuna dair belge bulabileceğini, bu sayede Gülen’in işini bitirebileceklerini ileri sürdüğü aktarılıyor. Söz konusu doküman ise hiç bir zaman ortaya çıkmıyor.

Bir diğer olayda ise söz konusu kişi Gülen Cemaati’nin Erdoğan’ın kardeşine ait olduğu söylenen bir seks kaseti yayınlayacağını aktarıyor. Oysa o tarihte Alman birimleri söz konusu kaydın zaten internette dolaştığından haberdar. Kendisini ‘Komiser’ diye niteleyen bu kişi Erdoğan’a yönelik bir saldırı girişiminden de bahsediyor ve Erdoğan’ın aşçılarından birinden şüphelendiklerini anlatıyor.

Sadece Gergerlioğlu hala içerde

Bu ve diğer tavırları nedeniyle Alman savcılar da Gergerlioğlu ve ekibinin güçlü bir ajan ağı yarattığı iddiasına şüpheli yaklaşıyor olmalı. Zira aralık ayında tutuklanan üç kişiden ikisi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Sadece Gergerlioğlu hala içerde.

Ancak 1970’lerden beri MİT’in Almanya ve Avrupa’da yürüttüğü faaliyetlere bakıldığında, ayrıca Paris’te 2013’te üç Kürt aktivist kadının öldürülmesinde MİT’in bağlantısını ortaya koyan belgelerin, Alman istihbarat uzmanları tarafından ‘gerçek’ bulunduğu yönündeki açıklamalar gözönünde bulundurulursa Gergerlioğlu olayı daha iyi anlaşılacak.

Naci Kaptan / 07.07.2015

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/315653/_Erdogan_in_casusunu_Hakan_Fidan_yerlestirdi_.html
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/28393147.asp
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/229825/Der_Spiegel_den__Erdogan_in_evinde_calisan_kadin_ascinin_suikast_plani__iddiasi.html

This entry was posted in FAŞİZM, Fetullah Gülen, Gundem, Haber, İSTİHBARAT KURUMLARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *