Saygı Öztürk
29 Ekim 2014
Sözcü
Facebook: saygiozturk
Twitter: saygi_ozturk
E-mail: saygi@sozcum.com
Yasaklar ülkesinde bayram
Ulusal bayramları kutlamak, Atatürk anıtına çelenk koymak AKP hükümeti döneminin “yasakları” arasında yer alıyor. Polis, çelenkleri kırıyor, çiçekleri eziyor, insanları sürükleyerek, gazla, suyla uzaklaştırmaya çalışıyor. Ne kadar engellemeler olursa olsun, bu ülkenin insanı Cumhuriyet’e ve onun değerlerine sahip çıkmaya devam edecektir.
Birçok il ve ilçede olduğu gibi değişik kuruluşların temsilcileri valilik ve kaymakamlıklara dilekçe verip Atatürk anıtına çelenk sunmak istediklerini bildirdi. Bu dilekçelere 5 Mayıs 2012’de Resmi Gazete’de yayımlanan “Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlama Yönetmeliği”nin 7 maddesinin 2. fıkrası hatırlatıldı. Çünkü o fıkrayı AKP hükümeti şöyle düzenledi:
Siz çelenk koyamazsınız
“Atatürk anıt ve büstüne mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından çelenk konulur. Mahallin en büyük mülki amirliğine ait çelenk, anıtın alt kaidesinin tam ortasına, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait çelenk onun sağına, belediyeye ait çelenk ise soluna konur.”
Mülki amirler, “biz de çelenk koymak istiyoruz” diyen kuruluşlara, “Yönetmelikte açıkça belirtildiği üzere bayram günü mülki idare amirliği, garnizon komutanlığı ve belediye başkanlığınca çelenk töreni gerçekleştirilecektir. Yukarıda açıklanan nedenlerle Atatürk anıtına çelenk koyma talebiniz uygun görülmemiştir“ cevabını veriyor.
Yasaklar dizisi başlıyor
Bu yönetmelikle, toplumun tarihi ve ulusal bilinci, ulusal bayramları kutlama refleksi, ulusal kurtuluş savaşı sonucunda elde edilen kazanımlar, Cumhuriyet’le birlikte elde edilen kazanımlar, tarihsel hafızamız ve Atatürk unutturulmaya çalışılıyor. Hangi bayramda neler yapılabileceğini sıralayalım:
* 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda: Ankara’da Anıtkabir dışında valilik ve diğer kuruluşlar tarafından Atatürk anıtlarına çelenk koyma yasaklandı.
* Diğer illerde vali, belediye başkanı ve garnizon komutanı dışındaki kuruluş ve partilerin Atatürk anıtına çelenk koyması yasaklandı.
* 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda: Milli Eğitim Bakanı tarafından Anıtkabir’e çelenk konulması kuralı kaldırıldı. Diğer illerde Milli Eğitim Müdürlüğü dışında diğer kuruluş ve siyasi partilerin Atatürk anıtına çelenk koyması yasaklandı..
* Tören geçişi, tebrikat, stadyumlarda gösteriler yasaklandı. Okullarda kutlanmasıyla ilgili de yönetmelikte hiçbir hüküm yer almadı.
* Çocukların bir günlüğüne TBMM ve diğer devlet makamlarında sembolik olarak görev yapmaları kaldırıldı. Oysaki Avrupa Parlamentosu’nda çocukların siyasetçilerin görevlerini bir günlüğüne devralmaları ve onlara sorular sormaları 2012 yılında gerçekleştirildi. Dünya bizi örnek alırken ülkemizde bu güzel gelenek ortadan kaldırıldı.
* 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda: Bakan tarafından Anıtkabir’e çelenk konulması kuralı kaldırıldı.
* Diğer illerde Gençlik Spor il Müdürlüğü dışındaki diğer kuruluş ve partilerin Atatürk anıtına çelenk koyması yasaklandı.
* Tören geçişi, tebrikat ve stadyumdaki gösteriler yasaklandı. Okullarda kutlanma olup olmayacağı yönetmelikte belirtilmedi.
* Atatürk‘ün Gençliğe Hitabesi’nin okunması ve gençliğin cevabı yok.
* Kutlamalar için yapılan top atışları yasaklandı.
* Samsun’dan gelen bayrağın Cumhurbaşkanı’na sunulması yok.
* 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda: İllerde vali, belediye başkanı ve Garnizon komutanı dışındaki kuruluşlar ve siyasi parti ve derneklerin Atatürk anıtına çelenk koyması yasaklandı.
* Atatürk Günleri, Tarihi Günler ve mahalli Kurtuluş Günleri’nde: Atatürk anıtlarına çelenk koyma ve İstiklal Marşı söylenmesi yasaklandı.
* Tören geçişi ve tebrikatlar yasaklandı.
Gerekçesi olmayan karar
Aralarında CHP milletvekillerinden Ahmet Toptaş, Malik Ecder Özdemir, Emre Köprülü‘nün de bulunduğu 13 milletvekili, yönetmeliğin iptali için Danıştay 10. Dairesi’ne başvurdu. Ne mi oldu? Ulusal bayramların unutturulması, bayram kutlamalarına halkın, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının katılımının engellenmesi, yasaklara rağmen çelenk koyanlara ceza verilmesine yol açan yönetmeliğin, yürütmesinin durdurulması reddedildi.
Bu karara itiraz edildi. Bakalım nasıl bir sonuç çıkacak. Ancak, Danıştay’ın bugünkü yapısından, önceki karardan pek farklı olmayacağı da ortada… Ülkemizin emperyalizme ve işgalci güçlere karşı verdiği büyük kurtuluş savaşının, Cumhuriyet ve Atatürk devrimlerinin, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin, ulusal bilincimizin ve tarihi hafızamızın simgesi olan bayramlarımız değersizleştiriliyor, sönükleştiriliyor, giderek de toplumsal hafızasından siliniyor.
Böyle bir yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasının reddine karar veren mahkemenin de, en azından ret kararının gerekçesini asıl sorumlu olduğu Türk Milleti’ne açıklamalıydı.
Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun…