AKP’NİN GÜNCEL YOLSUZLUK HARİTASINDAN *** ‘Bilal’in vakfı rüşvetin belgesi’ * Bilal Erdoğan’ın parasının izi ortaya çıktı * Bilal Erdoğan’ın vakfına 2 milyar TL’lik arazi bedavaya gidecekti

31 Ocak 2014 09:43

‘Bilal’in vakfı rüşvetin belgesi’

CHP lideri, AKP’nin Bilal Erdoğan’ın vakfı TÜRGEV aracılığı ile eğitimde yeni bir paralel yapı oluşturmak istediğini ileri sürdü.

Saygı ÖZTÜRK / SÖZCÜ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticileri arasında olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’nın (TÜRGEV) “İhale karşılığı rüşvetin toplandığı bir merkez” olduğunu öne sürdü.

Cevap gelmedi

CHP Grup toplantısında “Erdoğan’ın oğlu Bilal’in yöneticisi olduğu TÜRGEV’in, bir devlet bankasında hesabı var mı? Bu hesaba 26 Nisan’da 99 milyon 999 bin 990 dolar para yattı mı?” diye sorduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, bir cevap alamadığını söyledi. Kemal Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vakfa aktarılan bütün paraları Başbakan Erdoğan yakından izliyor, finansını bizzat kendisi sağlıyor. Bunu topluma hayır-hasanet işi olarak sunuyor. Haram parayla, hayır işi yapılmaz. Bu paraların neden toplandığını da çok iyi biliyoruz. Yeni bir yapı oluşturmak istiyorlar. Bilal Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle zaman zaman bir araya geliyor. Sormak gerekiyor, ne işi var Bilal Erdoğan’ın kamu görevlileriyle. Neden bir araya geliyorlar bunlar. Eğitim alanında yeni paralel bir yapı oluşturmak istiyorlar.”

Bizi izlesin…

Dosyaların ortayla çıkmaması için devletin tüm kurumlarıyla oynandığını savunan Kılıçdaroğlu, durumun kapatılmayacak kadar büyük olduğunu söyledi. CHP Genel Başkanı, “Yakında yeni açıklamalarımız olacak. Başbakan, bizi izlemeye devam etsin…” dedi.

100 milyon doların baş döndüren trafiği

BİLAL Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜRGEV’in hesabına yatırılan 99 milyon 999 bin 990 doların hesaplar ve bankalar arası trafiği kafa karıştırdı.

İlk hesaba döndü

Cumhuriyet’in haberine göre, Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısında okuduğu hesap numarası TÜRGEV’in Vakıfbank’taki ilk hesabı. İşte bu hesaba yatırılan 99 milyon 999 bin 990 Dolar, daha sonra aynı bankadaki bir başka hesaba aktarıldı. Paranın 50 milyon doları yaklaşık 1 ay sonra, 28 milyon doları da 4 ay sonra tekrar ilk hesaba döndü. Habere göre vakfa ait olduğu ileri sürülen hesaplarda kimin, hangi hesap numarasından ve ne karşılığında para transferi yaptığının yanıtı yok. Ancak örneğin ilk hesapta toplanan paradan 26 Eylül 2012’de yüklü bir miktar çıkış oldu. Bu çerçevede Ensar Vakfı-TÜRGEV ortak girişimi olarak Fatih Kültür Merkezi satış bedeli açıklamasıyla 50 milyon ödeme yapıldı. Paranın yaklaşık 50 milyon TL’lik bölümü farklı hesaplarda gezdikten sonra 2 Temmuz 2012’de Albaraka Türk’e yatırıldı. *1*

30 Ocak 2014

Bilal Erdoğan’ın parasının izi ortaya çıktı

Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜRGEV’in hesabına 99 milyon 999 bin 990 dolar para yatırıldığı iddiasının ayrıntıları netleşiyor.CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği Bilal Erdoğan ‘ın yönetiminde olduğu TÜRGEV’in hesabına 99 milyon 999 bin 990 dolar para yatırıldığı iddiasının ayrıntıları netleşiyor.

Kılıçdaroğlu’na da iletilen belgelerde söz konusu paranın Vakıfbank’taki iki ayrı hesapta gezdikten sonra yarısının İstanbul Fatih’teki bir inşaat için harcandığı, kalan yarısının da Albaraka Türk Bankası’na aktarıldığı ifade ediliyor. Bu kadar yüksek miktardaki “kaynağı belirsiz” para transferlerinin MASAK’a neden bildirilmediği ise ayrı bir tartışma konusu.

TÜRGEV’e milyarlık arazilerin devri planının ardından CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da partisinin grup toplantısında çarpıcı bir iddia ortaya atmıştı. Kılıçdaroğlu, şu soruları yöneltmişti: “TÜRGEV’in Vakıf Bankası’nda bir hesabı var. TR 2200 0150 0158 0480 1323 9675 No’lu hesap. TÜRGEV’in böyle bir hesabı var mı? Bu hesaba 26 Nisan’da 99 milyon 999 bin 990 dolar para yattı mı? Bu para neyin parasıdır? Bu para bir rüşvet parası mıdır?”

Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri, milyarlık arazilere talip olan vakıfla ilgili yeni ve esrarengiz bir para trafiğini de gündeme getirdi. Cumhuriyet gazetesi, CHP liderinin elindeki o iddialara ulaştı. İddialara göre Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısında okuduğu hesap numarası TÜRGEV’in Vakıfbank’taki ilk hesabı. İşte bu hesaba yatırılan 99 milyon 999 bin 990 Dolar, daha sonra aynı bankadaki “TR 0800 0150 0158 0380 1344 6974” numaralı diğer hesabına aktarılmış. Ancak sıcak para hareketi durmamış. Paranın 50 milyon USD’si yaklaşık 1 ay sonra, 28 milyon USD’si de 4 ay sonra tekrar ilk hesaba dönmüş.

Vakfa ait olduğu ileri sürülen hesaplarki hareketlilik öylesine karmaşık ki kimin, hangi hesap numarasından ve ne karşılığında para transferi yaptığının yanıtı yok. Ancak örneğin ilk hesapta toplanan paradan 26 Eylül 2012’de yüklü bir miktar çıkış olmuş. Bu çerçevede Ensar Vakfı-Türgev ortak girişimi olarak Fatih Kültür ve Ticaret Merkezi satış bedeli açıklamasıyla 42 milyon 400 bin TL, KDV 7 milyon 632 bin TL, damga pulu 209 bin 880 TL, gazete ilan bedeli 10 bin 691 TL olmak üzere toplam 50 milyon 252 bin 571 TL ödeme yapılmış.
Bu ödemelerden sonra paranın yaklaşık 50 milyon TL’lik bölümü bazı farklı hesaplarda gezdikten sonra 2 Temmuz 2012’de Albaraka Türk Bankası’nın TR 3600 2030 0001 6848 2700 0005 numaralı IBAN hesabına yatırıldı.

El Kadı ile bağlantılı

Dosya ile ilgili tartışmalarda, para transferinin 2. dalga yolsuzluk operasyonu gözaltı listesinde adı geçen Suudi Arabistanlı işadamı Yasin El Kadı ile bağlantısı olduğu iddiası ortaya atıldı. Dosyadaki para trafiği anlatımlarında kullanılan “Royal Protocol” ifadesi Suudi Arabistan’a işaret ediyor. Royal Protocol’ün Suudi Arabistan Krallığı Kraliyet Protokol Dairesi olduğu belirtildi. Doğrudan krala bağlı olan birimin Protokol Genel Müdürlüğü gibi çalıştığı ifade edildi. Ancak Suudi Arabistan devletinin bu biriminin para transferindeki rolüne ilişkin soru işaretleri giderilemedi.

Kılıçdaroğlu’nun, TÜRGEV’in banka hesabına yatırıldığını belirttiği 99 milyon 999 bin 990 dolardaki 10 dolarlık kesinti soru işareti yarattı. Rakamın muhtemelen 100 milyon dolar olacağına dikkat çekiliyor. Ancak hesaba başka bir yerden havale yapılmış olması halinde kesintinin 10 dolardan daha yüksek olacağına işaret ediliyor. Kesintinin başka bir nedenden kaynaklanmış olabileceği ancak bunun için de dekontun görülmesi gerektiğine vurgu yapılıyor. *2*

29 Ocak 2014 08:24

2 milyar TL’lik arazi bedavaya gidecekti

Askeri arazinin Bilal Erdoğan’ın yönettiği TÜRGEV’e tahsisinde karakol protokolü.

Fırat Kozok / Cumhuriyet

İstanbul’daki bir askeri arazinin 130 hektarlık bölümünün Milli Savunma Bakanlığı’na olan tahsisinin, Bilal Erdoğan’ın yönetim kurulunda yer aldığı TÜRGEV için kaldırılmasının altında “karakol protokolünün” yattığı ortaya çıktı. Hazırlanan taslak çalışmaya göre, arazinin kıymet takdir bedelinin karakol inşaatları için TOKİ’ye ödenmesi karar altına alındı. Söz konusu arsa için irtifak hakkı yerine, satış yoluna gidilseydi milyarlarca TL’lik bir kaynak oluşacak ve bu kaynak da yasa uyarınca askere özel ödenek olacaktı.

Başbakan Erdoğan’ın çocuklarının yönetiminde olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’nın (TÜRGEV) adının karıştığı yolsuzluk iddiaları tartışılmaya devam ediyor. Cumhuriyet, dün vakfın İstanbul’daki 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nın bulunduğu askeri arazi üzerinde eğitim amaçlı tesisler yapılması için Maliye Bakanlığı’na irtifak talebinde bulunduğunu duyurmuştu. Bakanlık, Milli Savunma Bakanlığı’nın olumsuz görüşüne karşın arazinin MSB’ye olan tahsisini kaldırmış, vakfa yönelik irtifak hakkı talebini onaylayarak İstanbul Defterdarlığı’na göndermişti. Defterdarlık da arazi için değer takdirini 24 milyon TL olarak belirlemişti. Ancak araziyle ilgili son imzalar, yolsuzluk operasyonu nedeniyle beklemeye alınmıştı.

Kamuoyunda tartışma yaratan bu planla ilgili olarak Maliye ve Milli Savunma Bakanlığı’nın yanı sıra TÜRGEV’den herhangi bir açıklama gelmedi. Ancak planın ayrıntıları daha da netleşti. Milli Savunma Bakanlığı’nın irtifak hakkı verilmesi planına itirazında, “Milli Savunma Bakanlığı İskân İhtiyaçları İçin Sarfiyat İcrası ve Bu Bakanlıkça Kullanılan Gayrimenkullerden Lüzumu Kalmayanların Satılmasına Selahiyet Verilmesi” yasasının etkili olduğu öğrenildi. Bu yasaya göre 1961 yılından önce askeriyeye ait olan araziler Maliye Bakanlığı’nca satılırsa, geliri askeriyeye özel ödenek kaydediliyor.

Ancak arazinin satılması yerine irtifak hakkının devredilmesi planı söz konusu olunca, bunun için başka bir formül bulundu. Maliye Bakanlığı’nın yazısı uyarınca irtifak hakkından elde edilecek gelirin, her iki bakanlık ve TOKİ arasında imzalanan “karakol protokolü”ne kaynak olarak aktarılması koşulu getirildi.

ARSANIN DEĞERİ 2 MİLYAR TL’Yİ AŞIYOR

TÜRGEV için MSB’ye tahsisi kaldırılan arazinin metrekare rayiç bedelinin bugün için en az 1600 TL olacağı öngörülüyor. Bu hesaba göre 130 hektarlık bir alan eğer özel teşebbüse satılırsa maddi değeri 2 milyar TL’yi aşıyor. Yani arazinin, tahsis kaldırıldıktan sonra imarı yapılarak ihale yoluyla satışının yapılması durumunda devletin kasasına girecek para katlanıyor. *3*

DİP NOT

*1* http://www.gercekgundem.com/siyaset/22099/bilalin-vakfi-rusvetin-belgesi
*2* http://www.gercekgundem.com/guncel/21803/bilal-erdoganin-parasinin-izi-ortaya-cikti
*3* http://www.gercekgundem.com/guncel/21519/2-milyar-tllik-arazi-bedavaya-gidecekti#.Uuimrj0MsTs.facebook

This entry was posted in SİYASİ PARTİLER, SİYASİ TARİH, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *