ORGANİZE İŞLER * MAFYA – SİYASET – İŞADAMI ÜÇGENİ * Sedat Peker’in iddiaları yabancı basında

Sedat Peker’in iddiaları yabancı basında

Euronews

‘Organize suç örgütü yöneticiliği ve üyeliği’ suçlarından hakkında soruşturma açılan Sedat Peker’in sosyal medya hesaplarından yayınladığı videolar ve açıklamalarının Türkiye’de yarattığı tepkiler dünya basınında da konuşuluyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yayımlanan The New York Times’da yer alan “Organize suç patronunun iddiaları Türk hükümetini sarsıyor” (Claims From an Organized Crime Boss Rock Turkey’s Government) başlıklı haberde hükümetin bulanık bir yolsuzluk skandalıyla karşı karşıya olduğunu yazdı.

Credit…Islam Yakut/Anadolu Agency, via Getty Images
Gazetenin İstanbul şefi Carlotte Gall tarafından kaleme alınan makalede “Ciddi bir ekonomik kriz ve artan koronavirüs enfeksiyonlarının ortasında kamuoyu yoklamalarında oy oranı kayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son dönemde hiç olmadığı kadar sıkışmış durumda” ifadeleri yeraldı.
Erdoğan’ın bu zayıflığını sezen siyasi muhaliflerin Peker’in iddiaları hakkında soruşturma talep etmekte gecikmediği belirtilen makalede Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun “her gün Pandora’nın başka bir kutusu açılıyor” diyerek uzun süre iktidarda kalan hükümetlerin sona yaklaştığı dönemlerde kendi içinde çatışmaların ortaya çıktığı ve tünelin sonunun görüldüğü şeklindeki değerlendirmelerine yer verildi.
“Erdoğan iddialı dış politika arzusuna rağmen geri adım attı”
Makalede, Erdoğan’ın daha iddialı bir dış politika oluşturma arzusuna rağmen uluslararası arenada birçok geri adım attığı, ekonomiyi kurtarma çabasıyla Mısır‘la ve Suudi Arabistan’la ilişkileri onarmaya zorladığı, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak nitelemesini yutmak zorunda kaldığı ve İsrail ile Filistinliler arasında süren çatışmalarda Filistinliler adına Müslüman dayanışması çağrılarının fazla ses getirmemesinin azalan nüfuzunun bir işareti olduğu kaydedildi.
Adalet ve Kalkınma Partisi 2003’te iktidara geldiğinde 1996’daki Susurluk olayıyla çalkalanan ülkede temiz bir sayfa açacakları söylemini benimsediği hatırlatılan makalede 2016’daki darbe girişimi sonrasında Erdoğan’ın destek için miliyetçi kesime yüzünü çevirdiği ve bunun profesyonel suç unsurları ve aşırı sağ milliyetçilerin de bulunduğu eski bağlantıları beraberinde getirdiğine dikkat çekildi.

Extrait d’une vidéo du chef mafieux Sedat Peker sur YouTube, le 16 mai. 
Le Monde: Peker’in videoları Türkiye’nin tutkularını açığa çıkardı

Sedat Peker’in videolarını haberleştiren Fransız Le Monde gazetesi de “Bir mafya patronunun sırları Türkiye’de kargaşaya neden oldu” (Les confidences d’un chef mafieux sèment le trouble en Turquie) Peker’in “televizyon dizisinden daha eğlenceli, sosyal medya tartışmalarına göre daha öngörülmesi güç” açıklamalarının tam kapanma döneminde Türkiye’nin “tutkularını açığa çıkardı” denildi.
“Peker’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak hakkındaki açıklamalarının AKP’yi tedirgin ettiğini belirtilen Marie Jègo imzalı makalede “Daha önce birkaç kez dolandırıcılık, cinayet ve organize suçlardan hapse giren 50 yaşındaki gangsterin yayınladığı pembe dizi ile, Türk devletinin en yüksek temsilcileriyle suç dünyasıyla bağlantılı diye tanımladığı ilişkisinin kirli çamaşırlarını açığa vurarak monotonluğu kırdı” ifadeleri kullanıldı.

Al Monitor: Peker’in YouTube kanalının kapatılmamış olması dikkat çekici
ABD merkezli Al Monitor ise “Sürgündeki bir mafya babası nasıl Türk siyasetinin merkezi oldu” (How an exiled mafia boss became the center of Turkish politics) başlıklı makalede on yıllarca ülkenin üst düzey yetkilileri ile olan bağlantıları olan aşırı milliyetçi mafya babası Sedat Peker’in şimdi yurtdışından kamerası ve tripoduyla yetkililere savaş açtığı kaydedildi.
Erdoğan’ın “derin devlet” bağlantılı yolsuzlukların önüne geçme vaadiyle iktidara geldiği, Peker’in ise 2016’da “Barış İçin Akademisyenler” listesindeki isimleri “Oluk oluk kan akıtacağız. Kanlarınızda duş alacağız” sözleriyle tehdit ederek yeniden ülke gündemine oturduğu hatırlatılan makalede 2017’de yılın en yardımsever iş insanı ödülünü alan Peker’in videolarını yayımladığı YouTube kanalının kapatılmamış olmasına dikkat çekildi.

Arap News: Türk hükümetinin üyeleri mafya babası ile ağız dalaşında
Sedat Peker’in iddiaları Arap medyasında da yankı buldu. Suudi Arabistan’da İngilizce yayımlanan Arap News gazetesi “Türkiye’nin ünlü mafya lideri devletle sıkı bağı oluğunu iddia ediyor” (Turkey’s notorious mafia leader claims close state ties) başlıklı haberinde Türk hükümet yetkililerinin tanınmış mafya lideri ile ağız dalaşına girdiği belirtildi ve Peker’in toplamda 12 video yayınlamasının beklendiği kaydedildi.

This entry was posted in TERÖR, YABANCI BASIN, YANDAŞ - ÇIKARCI - YAĞCILAR, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *