‘ATATÜRK OLMASAYDI…’

Aydoğan KEKEVİ
Mayıs 2011

‘ATATÜRK OLMASAYDI…’

08.05.11 tarihli Cumhuriyet Gazetesinde Sn. Leyla Tavşanoğlu’nun “AB. Hukuku” uzmanı Belçika’lı Prof. Dr.Marc Maresceau ile yaptığı bir söyleşi yayınlandı.Söyleşinin bir yerinde Sn.Profesör “ATATÜRK olmasaydı Türkiye yok olur giderdi.”diyor.

Bu kısa cümle bende Cezayir’li yazar Şeyh Abdülhamid bin Badis’in: “Allahü Teala’nın Kemal aracılığıyla ihsan ettiği mucize olmasaydı, Türkiye de giderdi, onunla birlikte Şark da yok olurdu.” cümlesini anımsattı..

Bir başka benzeri cümle de yine bir başka batılı Daniel Dumoulin’in ATATÜRKle ilgili olarak söylediği ‘‘Türkiye, ATATÜRK’ü Allah’a borçlusun, Geriye kalan her şeyi de ATATÜRK’e...” cümlesi..

Bana gelen “Çanakkale savaşlarından Bir Kesit” başlıklı bir iletideki yazının sonunda da yine benzeri bir cümle var: “İnançlı bir insan olan Cemil Conk Bey karargâh subaylarına dedi ki, ”Mustafa Kemal Bey’i ALLAH’ın lütfuna, zaferi de Mustafa Kemal Bey’e borçluyuz”.
http://www.turktoresi.com/viewtopic.php?f=27&t=3054&start=0

* * *

ATATÜRK’le ilgili olarak dört ayrı zamanda; birbirini tanımayan dört ayrı insan; belki de dört ayrı, birbirine zıt siyasal görüş tarafından dile getirilen fakat sadece kısa ve özlü olmalarıyla değil, düşünce olarak da birbirini çağrıştıran belki binlerce örnekten sadece dördü…

Demek ki “Aklın yolu bir olunca” gerçeğin yansıması da bir oluyor..
“Kin” “hırs” ve “hınç”a teslim olmamış beyinler yürekler “Mustafa Kemal ATATÜRK”ün büyüklüğü, eserlerinin evrenselliği humanizmi konusunda birleşiyorlar..

Burada önemli olan bu cümlelerin çağrıştırdıklarının karşılıklı bir “esinlenme” olup olmadığı değildir; önemli olan o cümledeki düşünceye sahip çıkılıp çıkılmadığı, benimsenip benimsenmediğidir. Nitekim bu cümlelerin ruhuna yürekten inananlar bu cümlelere sahip çıkmakta, yazılarında iletilerinde bunlara yer vermektedirler…

Eğer zaman ve mekan olarak birbirinden uzakta olan bu insanlar aynı şeyi düşünüyor, aynı duyguları paylaşıyorlar benzeri cümlelerde birleşiyorlarsa burada sadece kişilerin kişisel algılamalarından da öte tarihsel bir gerçek dile getirilmektedir, ki önemli olan da budur.

Bunlar değişik zamanlarda değişik uluslardan, değişik insanlarca söylenmiş sözlerdir ama hepsinin ruhu, verdiği mesaj aynıdır: Mustafa Kemal ATATÜRK sadece Türk Ulusunun akyazgısı değil, aynı zamanda Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin olduğu kadar “sömürülen ulusların” ilham kaynağı ve geleceğidir de..

* * *

ATATÜRK’ün kurduğu çağdaş devletten, laik Cumhuriyet’ten zarar gördüğüne inanların hırsını hıncını kinini anlıyor insan; ama ya onlarca kez tersi kanıtlanmış yalanlarla iftiralarla iğfal edilmiş olan o genç dimağlar? Onlar neden araştırmadan okumadan; düşünmek, karşılaştırmak gereğini hissetmeden kendilerini yalanın şehvetine kaptırırlar anlamak zordur onları..

Hani Çanakkale’de kıçına tekme yemiş İngilizin, Anadolu’da şamar yemiş Fransızın, postallarını Anadolu yollarında bıraka bıraka kaçan Yunan’ın ve hatta onların torunlarının ATATÜRK’e olan hırsını hıncını kinini anlıyorum da…

Annem nankörlükle karşılaştığı durumlarda nankör için “gözüne dizine dura inşallah” derdi, bilmem fazla söze gerek var mı?

* * *

Evet madem ki “ATATÜRK olmasaydı…” ile başladık yine aynı şekilde Attila İLHAN’ın yeminli ATATÜRK düşmanlarına söylediği bir cümlesiyle bitirelim;

“ATATÜRK olmasaydı siz hain bile olamazdınız..”

Aydoğan KEKEVİ

* * *

Türküm dogruyum çaliskanim.
Yasam; küçüklerimi korumak
büyüklerimi saymak
yurdumu budunumu özümden çok sevmektir.
Ülküm; yükselmek ileri gitmektir.
Varligim Türk varligina armagan olsun.
NE MUTLU TÜRKÜM DIYENE

This entry was posted in ATATURK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *