TOPLUM SAĞLIĞI ; Halkı uyarana 12 yıl * sebzelerdeki zehri Ortaya koyan Dr. Bülent Şık için hapis istendi.


cumhuriyet.com.tr / 3 Ocak 2019 Perşembe

Halkı uyarana 12 yıl

Cumhuriyet’teki yazı dizisinde sebzelerdeki zehri
Ortaya koyan Dr. Bülent Şık için hapis istendi.

Antalya, Ergene ve Dilovası’nda yapılan ancak Sağlık Bakanlığı’nca sonuçları kamuoyuna açıklanmayan araştırmayı halka duyuran bilim insanı Bülent Şık hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Akdeniz Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık hakkında, gazetemiz için kaleme aldığı “Türkiye’yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoruz! İşte zehir listesi!” başlıklı yazı dizisi nedeniyle soruşturma açılmıştı. Sağlık Bakanlığı’nın şikâyeti üzerine başlatılan soruşturmaya gerekçe olarak, “Göreve ilişkin sırrın açıklanması, Yasaklanan bilgileri temin, Yasaklanan bilgileri açıklama ve Takdir olunacak diğer suçlar” gösterilmişti. Soruşturma sonucunda ilk iddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlandı.

Zehir listesi

İddianamede Şık, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngören, TCK’nin 258/1, 334/1, 336/1 maddeleri uyarınca, “Açıklanması yasaklanan gizli bilgileri açıklama, temin etme, göreve ilişkin sırrın açıklanması” ile suçlandı. Ancak bu iddianame mahkemeden savcılığa geri gönderildi ve aynı iddianame bu kez İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosunca hazırlanarak mahkemeye iletildi. Kabul edilen iddianamede, Bülent Şık’ın, “görevi nedeniyle kendisine verilen gizli kalması gereken belgeleri, kararları ve emirleri ve diğer tebligatı açıklayan, başkalarının bilgi edinmesini kolaylaştıran, yetkili makamların açıklanmasını yasakladığı, bilgileri temin ederek,

Cumhuriyet gazetesinde yayımladığı, bu nedenle atılı suçları işlediği anlaşılmaktadır” denildi. Bilim insanı Şık hakkındaki davanın görülmesine şubat ayında başlanacak.

Bülent Şık’ın yazı dizisinde Sağlık Bakanlığı’nın, 2011-2016 yılları arasında kanserden ölümlerin dünya ortalamasının üstünde olduğu Antalya, Ergene ve Dilovası’nda yaptığı geniş çaplı bir araştırma yer aldı. Sağlık Bakanlığı’nın kamuoyuna açıklamadığı araştırmada, insan sağlığını tehdit eden pestisitin, taze fasulye, biber, hıyar, marul, maydanoz, çilek, erik ve elmada maksimum kalıntı limitlerini çok aştığı ortaya konuldu.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/saglik/1189234/Halki_uyarana_12_yil.html

This entry was posted in Saglik, TARIM - EKOLOJİ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *