DOĞA VE TARIM * Mucizevi zeytinin mitolojik hikâyesi ve tarihi

Mucizevi zeytinin mitolojik hikâyesi ve tarihi

Eminim çoğumuzun gözüne takılmıştır organik zeytin, şık şişeler içindeki hediyelik zeytinyağları veya zeytinli yaşlanmayı engelleyen kremler… Tarihe tanıklık etmiş bu yüce ağacın, zeytinin hikâyesinden bahsedeceğim sizlere.

Zeytin ağacının insanlık tarihindeki yerini kavrayabilmek için 40 bin yıl öncesine kadar uzanmak gerekiyor. Zeytin ağacına ilişkin elimizdeki en kayda değer veri, Santorini Adası’nda yapılan arkeolojik çalışmalarda elde edilmiştir. Bu çalışmalarda 40 bin yıllık zeytin yaprağı fosillerine ulaşılmıştır.

Aynı zamanda Kuzey Afrika’nın Sahra Bölgesi’nde gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalarda da MÖ 12 bin yıllarına ait zeytin ağacı bulgularına rastlanmıştır. Fakat bu bulgulara ulaşılmasına rağmen ilk zeytin hasadının ne zaman yapıldığı hâlâ cevapsız bir soru olarak kalmıştır.

Bilim, zeytin ağacının tam olarak ne zaman ve nerede oluştuğuna dair bir açıklama getiremese de mitoloji buna kendince şöyle bir açıklık getirmiştir.

Antik Yunan’da tanrıların başı Zeus, insanlığa en değerli armağanı veren tanrı ya da tanrıçanın yeni kurulan şehrin hükümdarı olacağını vaat etmiştir. Bu haberi duyan deniz tanrısı Poseidon ve bilgelik tanrıçası Athena büyük bir mücadeleye girerler.

Poseidon, insanları keşfedilmemiş, uzak diyarlara götürecek olan görkemli “Atı”; Athena ise insanlığa yüz yıllar boyunca bereket ve yaşam kaynağı olacak olan “Zeytin Ağacı”nı yaratır. İnsanların huzuruna sunulan bu armağanlardan ancak bir tanesi daha değerliydi ve şehir Zeytin’in gerçekten bir bereket kaynağı olduğunu kabul etmiştir.

Bunun üzerine Athena’nın onuruna yeni kurulan şehre “Atina” ismi verilmiştir. Yani aslında bizim bugün hayatımızın neredeyse her yerinde kullandığımız zeytin yeryüzüne bir armağan olarak gönderilmişti.

Girit Adası’nda bulunan dünyanın en yaşlı zeytin ağacı. Ağacın yaşı tam olarak hesaplanamıyor; fakat yaşının 2 bin ila 4 bin arasında olduğu düşünülüyor.

Zeytin, hava kirliliğinden de koruyor
Zeytin o kadar marifetli bir meyve ki, bize aynı zamanda şifa kaynağı da oluyor. En baş sırada kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkilemesiyle bilinir. Hayvansal yağlar yerine zeytinyağı gibi doymamış yağları tüketmek kalp hastalıkları olanların yanı sıra normal bireylerin de daha sağlıklı olmasına katkı sağlar.

Aynı zamanda kanser önleyicidir, günümüzde kanser vakalarının artmasının başlıca sebebi beslenme alışkanlıklarımızdır. Zeytin bu konuda bize önemli bir alternatif çözüm olabilir.

Zeytinin en ilginç yanlarından biri ise hava kirliliğinden koruyor olması. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar olarak hava kirliliğinden oldukça şikayetçiyiz ve her konuda olduğu gibi, doğa bize bu konuda da meyvesini sunuyor.

Eğer günde bir çay kaşığı kadar zeytinyağı tüketilirse bireyin kan dolaşımı dengeleniyor ve bunun sonucunda hava kirliliğinden korunmuş oluyor. Tabii unutmamak lazım, zeytin doğal bir yaşlanma karşıtıdır.

Tomarlarca paralar akıtılan yaşlanma karşıtı kremler yerine kesinlikle alternatif ve doğal bir çözüm olan zeytin tercih edilebilir. Kozmetik kremlerinin pek çoğunun hayvanlar üzerinde test edilerek geliştirildiğini unutmayın. Bu sebeple, gençleşeyim derken bir canı soldurmayın…

https://tammakale.com/2018/11/mucizevi-zeytinin-mitolojik-hikayesi-ve-tarihi/

Kaynak: https://gaiadergi.com/mucizevi-zeytinin-mitolojik-hikayesi-ve-tarihi/

This entry was posted in Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, DOĞAL YAŞAM. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *