24 Kasım ,ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN..* “Yurdumuzu düşman işgalinden biz kurtardık ama asıl kurtuluşu halkımızı cehaletten ve eğitim yoksunluğundan kurtararak sizler gerçekleştireceksiniz. Asıl zaferi sizler kazanacaksınız, irfan ordusunun kurucusu sizler olacaksınız”

Prof.Dr.Coşkun Özdemir
prof.coskunozdemir@gmail.com
24 Kasım 2018 Cumartesi

ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN..

Kurtuluş savaşı yıllarında bile o büyük adam, büyük Atatürk bir maarif toplantısı düzenlemekten geri kalmadı .Eğitim o kadar önemli idi. .Salona girişinde kadın ve erkeklerin ayrı ayrı oturdukların görünce erkek öğretmenlere dönüp” siz bu kadın meslekdaşlarınızIn iffetine mi yoksa kendinize mi güvenemiyorsunuz” diye sormuştur. Bunun üzerine haremlik selamlık düzeninden uygarlık düzenine geçildi .

Öğretmenlere büyük ilgisi ve güveni vardı. Bunlarla ilgili çeşitli hitabı var. Büyük devrimci öğretmenlere “yurdumuzu düşman işgalinden biz kurtardık ama asıl kurtuluşu halkımızı cehaletten ve eğitim yoksunluğundan kurtararak sizler gerçekleştireceksiniz.Asıl zaferi sizler kazanacaksınız, irfan ordusunun kurucusu sizler olacaksınız”diyor.

Çünkü savaşın ardından kurulan cumhuriyet büyük yoksunluklar içinde idi.Ama en büyük yoksunluk kuşkusuz eğitimdi.Osmanlı imparatorluğundan aldığımız başlıca miras hiç abartmasız cehaletti..Onun önderliğinde bu millet büyük bir eğitim hamlesini yaşadı.Cumhuriyet devrimlerinin başarısında öğretmenler öncü bir rol oynamışlardı. Ama ne yazık, bu yazıya sığdıramayacağım ihanetler yaşadık.Demokrasiye girişimizle birlikte laik eğitime karşı saldırılar başladı. Köy enstitüleri ve halkevleri, iki aydınlanma odağı kapatıldı En büyük darbedir bu. .

Bu saldırılar ve bunlara karşı mücadelemiz bunca yıldır devam ediyor.Ama itiraf edelim, halkımızı yanımıza alamıyoruz.. Ben Urfa’da iki ilk okul öğretmeninin evinde doğdum.Bunun ne büyük bir talih olduğunu yaşadıkça çok iyi algıladım. Urfa’da 30 lu yıllarda 7 ilkokul bir ortaokul vardı.Yedi okuldan dördü trahomlu idi.Sıtma %50 yi aşkındı.Kimin Türk ,kimin arap, kimin kürt,kimin yahudi olduğunun hiç sorulmadığı o günlerde öğretmenler her türlü etkinlikte öncü idiler. Birbirinden güzel dekorlarla tiyatro yapıyorlar, halka sunuyorlardı.Fon müziği olarak Offenbach, Schubert, Chopin kullandıklarını hatırlıyorum.Offenbach’ınB arcarol’u o günlerden ezberimdedir

Kutsal iki gölümüzden biri havuz gibi düzenlenmiş,kulvarlar yapılmış .Anzelhada hafta sonlarında yüzme yarışları yapılıyor, kazananlar Adanadaki Türkiye birinciliklerine gidiyordu.Halk oyunları ekibini babam başöğretmen İhsan Özdemir çalıştırıyordu. Tiyatroyu, halk oyunlarını folklör çalışmalarını nerede nasıl öğrenmişlerdi, bunu yazık ki öğrenemedim.

19 mayıslar ortaokul öğrencileri ile çok güzel kutlanırdı 11 nisan kurtuluş bayramını coşku içinde kutlardık.Halkın eğitime, öğretmenlere ilgisi ve saygısını kolay kolay anlatamam. Karşıyakadan 19 yaşında Urfaya gelmiş annem bir TV programında 30 yıl tek bir kırgınlığım olmadı daima sevgi saygı gördüm demişti.Urfadaki bu atmosferin bütün yurda egemen olduğunu yaşıtlarımdan öğreniyordum. Şunu da eklemeliyim Muhafazakar bir bölgede o günün müslümanları bugünkülerden çok farklı idiler. Dindar ve kindar değil fikir hür, vicdanı hür ,irfanı hür kuşaklar yetiştirmek isteyen.Atatürk saygısı ve minnettarlığında aramızda hiçbir fark yoktu. Bir meczup fesli aramızda olamazdı o günlerde.

Doktorların trahomla sıtma ile salgın hastalıklarla mücadelesini ve o büyük başarıyı da takdirle anacağım. Tüm .etkinliklerde de öğretmenlerle birlikte idiler .Yukarda değindim. yıllar boyu çok büyük çok kaygı verici düş kırıklıkları yaşadık, yaşıyoruz..Ama bugünde yine öğretmenler büyük umudumuzdur.Aydınlık günler özlemi ile öğretmenler gününü ve öğretmenleri kutluyorum.

This entry was posted in ATATURK, CUMHURİYET - DEMOKRASİ - ÇAĞDAŞLIK, DEMOKRASİ-ÖZGÜRLÜK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *