ANILAR – YABANCI ÜLKELERDE ATATÜRK * Bengladesh Chittagong şehrinde bir Türk akademisyen

Değerli arkadaşlar ,

Sizlerle paylaşmış olduğum ” Bir denizcinin anılarından * YABANCI ÜLKELERDE ATATÜRK ” başlıklı yazıma olumlu dönüşler oldu. Yurtdışında Atatürk ile ilgili anılardan birisini de sayın Mahmut Miski paylaştı . Sayın Miski’nin anısını aşağıda okumanıza sunuyorum.

Bu değerli anıları bir başlık altında toplayarak sizlerle paylaşmak düşüncesindeyim. Bu nedenle Yabancılarla ATATÜRK hakkında anıları olan değerli arkadaşlar paylaşırlarsa sevinirim.

Vesile ile anılarını paylaşmış olan sayın Mehmet Ali Ergöz ve sayın Mahmut Miski’ye teşekkür ederim.

Naci Kaptan / 09 Ekim 2018 

From: MAHMUT MISKI
Date: 10/08/18 15:01:52

Merhaba Naci Bey,

Başmühendis Sn. Ergöz’ün anılarını okurken başımdan geçen bir olay geldi aklıma,

2013 yılında Bengladeş’in Chittagong şehrinde bir sempozyuma konuşma yapmak üzere davet edilmiştim. Toplantıda davetlisi olduğum öğretim üyesi ve öğrencileri tarafında son derece büyük bir ilgiyle karşılandım ve ağırlandım. Beni Chittagong şehrinde gezdirirlerken dikkatimi şehrin limanındaki en güzel bulvarına Atatürk’ün adını vermeleri olmuştu, bu beni çok duygulandırdı.

Şehrin diğer kısımlarını gezerken Bengladeş’lilerin Atatürk’ü neden sevip ve saydıklarını anlamam zor olmadı; şehrin sömürgecilik döneminden kalan giriş kapısının üzerinde “Chittagong Co.” yani Chittagong Company yazılıydı, İngiliz’ler için şehirin kendilerine gelir getiren bir “company” olmaktan öte bir anlamı yoktu ve tüm Bengladeş’i kendileri için üretim yapan “company”lerden oluşan bir koloni olarak görüyorlardı…

Katıldığım sempozyumun son gününde bana armağan edilen bir kitap Bengladeş’teki sürprizlerin en güzeli oldu benim için, kitabın yazarı akademisyenin adı “Mostafa Kamal Pasha” idi. Ne yazık ki Türkiye’de yaşayan pek çok kişiye Atatürk sıradan bir isimden fazla bir şey ifade etmezken, Bengladeş’te gördüklerim bu büyük insanın ezilen uluslar için neler ifade ettiğini bana çok güzel anlattı…

 

Saygılarımla,
Prof. Dr. Mahmut Miski

This entry was posted in ANILAR, ATATURK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *