SAĞLIK * Kolestrol üzerine bilgilendirici yazışmalar

T.C. BURHAN SAVAŞ
14.10.2017

..
Keşke Kimya , Tıp deyimleri anlaşılır , hergün konuşurken kullandığımız basit Türkçe kelimelerle anlatılsa.Kolestrol de böyle .Afta tafra ile bi kolestrol edebiyatı yapılıyor. Gülünç bişey bu.
.
Kolestrol diye bişey de yok zaten.
.
Hele öyleleri var ki yağ yemiyor.Eee hücre zarları değişecek ,nerden gelecek o yağ. Kolestrol bi Yağ Molekülü.Bu yağ tek molekül olarak değil , bi sürü birarada molekül olarak mevcut canımız bedenimizde.Trilyonlarca hücremizin kabuğu ( zarı ) bu yağ.
.
İyi Kolestrol dedikleri ” bu yağın nispeten az sayıdaki molekülünün birarada olması ” Kötüsü de iyinininkinden çok daha fazla sayıda molekülün birarada olması.
.
Bunları kafaya takacağınıza lütfen sigaradan zararlı Margarin’den yaşam boyu uzak durun.Ben Kimya Diploma Tezimi İzmir Tariş Margarin Kombinaları’nda yazdım.O gün , o saatten beri ağzıma margarin , montaj margarin sana , mana margarini sürmem.Tereyağ varken margarin cinayete teşebbüstür :))
.
Kesin olarak , toplamda 150 km kadar olan tüm damar iç cidarlarını , çökerek daraltıyor Margarin.
.
Koşu , Yüzme gibi sporlarda damar sağlığı 10 üzerinden 8-9’dur.Tüm diğer sporlarda 7’nin altıdır.Bu rakamlar Alman Köln Sport Hoch Schule’nin bilimsel yayınıdır.
.
Koşu’nun beyin kılcal damar kalitesini yükselterek zekâyı artırdığı da bu Yüksek Spor Okulu’nun araştırma sonuçlarıdır.
.
Bizde kurulan Yüksek Spor Akademileri için bu Alman Spor Yüksek Okulu örnek alındı.Almanca adı ” Deutsch Sport Hoch Schule ” olan ve bugün Alman Spor Olayının dayandığı temel okul olan bu okulun değişmez özelliği ” tamamen kimya ile spor eğitimi” vermesidir.
.
Buradan mezun olmayanların atmasyonlarına aldırmayın bizim spor yorum tv’lerine.Adanalı Eski 200 metreci Hasta Galatasaraylı (!) Turgay Renklikurt 5 yıllık bu okulun mezunu.Fatih Terim’i Milli Futbol Takımı Olayı’nda meşhur etti.Milli Takım’ın kondisyon , beslenme , ” sakatlanmama (!) menajeri Turgay Renklikurttu.Malı Fatih Terim götürdü.Aynı Dönem’deki Güreş Milli Takımı’nın da perde arkasında Turgay Renklikurt vardı.

Türkiye’de önemli olan insanların kendilerini yaratanları tepeleyecek malı götürmesidir.
.
Birebir Deutch Sport Hoch Schule kalitesine hiç bir zaman ulaşamadı bizim spor meslek Y. Okulları.Çünkü , Kimya yok.Tüm kaslar kemiklerimize çakılıdır. Meselâ Trabzon’da oynayan Burak en önemli baldır kalça çanağındaki çakılması noktasından sakat.

Oynuyor.Kesin 1-2 maç sonra yine sakatlanacak.Tedavi yarımdır hep.Takımların kondisyoner doktorlarında kimya bilgisi yok.Olan karşı çıkar.Onu da zaten şutlarlar. Eyyamcı biri zaten pusuda bekliyordur.Spor yorumcuları birbirlerine söverek spor yorumu yapmaya mecbur.

Kas kimyası konusunda , kas-kemik kimya ilişkisi konusunda zır cahildirler. Sporcular eski paralı gladyatörlere dönüştü Türkiye’de.Tabii kimse Kimya’yı sollayamadığı için ikinci üçüncü depara sakatlanır.
.
Bazı uyanıkların saha kenarından özel lâzer dürbünlerle sahadaki oyuncuların kas görüntülerini izlediğine eminim.Kas sakatlığa yakınsa , yorgunsa bu uzaktan özel dürbünle anlaşılır.Afrika’da Aslan avında bu tür dürbünler kullanılarak Aslan’ın kaç km daha koşabileceği kas gücü kaldığı önceden bilinebiliyor.
.
Güçlü bi baldır , biseps , triseps kas için geyik eti, ön kol kuzu Eti ( Adana Kebabı ) ile beslenmek ŞART.Yoksa ilk zorlamada buralardan sakatlanırsınız. Barfikste bisepsi , trisepsi kopan bi sürü ” İman gücüyle” spor yapan insan var.Kasın amino asit proteini Alanin bu etlerde çünkü.Aslan , kaplan avının Alaninini yer , kalanı diğer hayvanlara terkeder.
.
T.C. Burhan
13 Eki 2017

ARZU TÜRK
arzucikmazi@gmail.com

Kolesterol hastalığı, Kolesterol insanların hayatlarını devam ettirebilmesi için lazım olan yoğun sıvı kıvamında bir yağ maddesidir. İnsan vücudunun her organında yoğun olarak bulunur. Vücut bunu kullanarak D vitamini, kortizon ve seks hormonlarının sindirimi için safra kesesinde asit üretir. Bu sindirimin yapılabilmesi için kanda az miktarda kolesterol bulunması yeterlidir ama kanda eğer yüksek miktarda kolesterol var ise bunlar damar sertliği ve damar daralması gibi rahatsızlıklara yol açabilir.

Kolesterol hastalığı nedenleri; Kolesterol bakımından zengin içerikte bulunan hayvansal yağ tüketimlerinden meydana gelir. Özellikle, beyin, yumurta sarısı, böbrek, karaciğer, dana timusu, hayvan yağı, peynir, istiridye gibi. Kolesterol hangi damarda toplanırsa o damarın gittiği organda rahatsızlıklar meydan gösterir. Örneğin; Kalbe giden damarlarda kolesterol birikimi olursa kalp krizi, böbreklere giden damarlarda kolesterol birikimi olursa böbrek yetmezliği, tansiyon yükselmesi gibi belirtiler ortaya çıkar.

Kolesterol hastalığı kendi içinde iki farklı tiptedir. Bunlar iyi kolesterol (HDL) ıve kötü kolesterol (LDL) hastalığı şeklindedir. Bir tür yağ olduğundan dolayı su içerisinde çözülemez. Bunun için karaciğerden bir protein ile birleşir ve lipoprotein adını alır. Bu şekilde kanda çözünebilir bir hal alır. Yüksek kolesterol hastalığı; Kanda bulunan kolesterolün yüksek olmasından kaynaklı ortaya çıkan hastalıktır. Kolesterolün yükselmesinin bir çok sebebi olmasına rağmen başlıca sebepleri şunlardır;

Stres
Şişmanlık
Tüketilen gıdalar
Genetik

Kolesterolün yüksek olup olmadığını bilmek sebep olabileceği rahatsızlıkları önleyemez. Uzun süreden beri devam eden kolesterol hastalığı var ise damar tıkanıklığı gibi bir hastalıkla karşı karşıyadır. Genellikle hazır gıdalar tüketilip ve hayvansal yağlar ile besleniliyor ise kolesterol sorunuyla karşı karşı kalınılması kaçınılmazdır.

Kolesterol hastalığı tedavisi

Kolesterole karşı spor en büyük savaşçıdır. bunun için düzenli spor yapmak, tüketilen besinlere dikkat etmek ve hazır gıda tüketmemek oldukça önemlidir. Kolesterol hastalığına iyi gelecek bitkiler tüketilmelidir. Düzenli beslenmeye dikkat edilmelidir. Bunlar için; sarımsak, safran, zencefil, karnıyarık otu, alıç, zerdeçal, çay, enginar, yeşil çay, yulaf, badem, brüksel lahanası, badem, ceviz ve ıhlamur tüketilmesi ve yürüyüş, egzersiz yapılması hastalığa iyi gelir.

Ben de KOLESTROL konusuna başka açıdan bakan ve Burhan Savaş’ın görüşünü destekleyen bir yazıyı paylaşayım 

Naci Kaptan

Dünyaca ünlü kolesterol uzmanı Philippe Even, “kötü kolesterol”ün ilaç endüstrisinin ürettiği bir yalan olduğunu iddia etti. İlaç şirketlerinin son 15 yılda “kolesterol yalan”ı ile 300 milyar dolar kazandığı belirtildi. “Kolesterol sanıldığı gibi öldürücü değil, damarları tıkamıyor”, “Kötü kolesterol ilaç endüstrisinin ürettiği bir yalan”.

Bu ifadeler Fransa ve dünyanın en ünlü kolesterol uzmanlarından biri olarak gösterilen Profesör Philippe Even’e ait.

Even’in, 21 Şubat’ta Fransa’da piyasaya çıkacak “Kolesterol Hakkında Gerçek” adlı kitabı daha şimdiden büyük tartışma ve şaşkınlık yaratmış durumda.

Zira Even, kitabında, kolesterolün kesinlikle sanıldığı gibi insan sağlığı için zararlı olmadığını, damarları tıkamadığını, kalıtsal ve aşırı olanları dışındakilerin ölüme yol açmadığını tam tersine vücüt için kesinlikle gerekli olduğunu savunuyor.

‘KÖTÜ KOLESTEROL’ KAVRAMI YOK
Fransız profesör kötü kolesterol diye bir kavramın olmadığını da söylüyor. Profesör Even’e göre, kötü kolesterol ilaç endüstrisinin yarattığı bir yalandan başka bir şey değil.

Profesör Even kolesterol düşürücü olarak kullanılan ve statin olarak tanınan hapların da vücüt için yaşamsal öneme sahip olan kolesterol üretimini engellediğini ve bu nedenle yüksek dozda alınması halinde bünye için olumsuz sonuçlara yol açacağını belirtiyor.

‘İLAÇ ŞİRKETLERİ İÇİN ÇALIŞIYORLAR’
Dev ilaç firmaları ve laboratuarları kolesterol konusunda yalan söylemekle suçlayan Profesör Even, kolesterol düşürücü ilaçlar sayesinde ilaç endüstrisinin son 15 yılda 300 milyar dolar kazandığını söylüyor. Fransız uzman, kolesterolün zararları üzerine bilimsel makalelere imza atan bilim insanlarının da “ilaç endüstrisi hesabına çalıştıklarını” iddia ediyor.

‘BU ADAM YA ÇILGIN YA DA…’
Profesör Even’in ifadelerini bu haftaki sayısında kapağına taşıyan Fransız Le Nouvel Observateur dergisi, konu hakkında “Bu adam ya bir çılgın ya da tüm ilaç tarihinin en büyük teşhis hatasıyla karşı karşıyayız” yorumunda bulundu.

Geçmişte Fransa’nın en ünlü tıp fakültesi olarak bilinen Necker’de yıllar boyu dekanlık yapmış olan Profesör Even, şu anda Necker Tıp Enstitüsü’nü yönetiyor.

‘KOLESTEROL ŞÜPHECİLERİ’
Kolesterolün sağlığa zararlı olmadığı tezi sadece Profesör Even’e tarafından değil dünya genelinde ilaç endüstrisinden bağımsız çalışan çok sayıda bilim insanı tarafından savunuluyor. Bu bilim insanları 2002 yılında “Kolesterol Şüphecileri” (Thincs) adı altında dünya genelinde bir şebeke oluşturmuştu.

This entry was posted in Saglik. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *