Ders! * 470 bin kişi hayatını yitirdi. Çocuk, genç, yaşlı, erkek, kadın 2 milyona yakın insan yaralandı. Her 100 Suriyeliden 45’i evini, ocağını, köyünü, şehrini terk etti, ülke içinde yer değiştirdi. 5 milyondan fazla Suriyeli komşu ülkelere mülteci oldu. Suriye 100 yıl ayağa kalkamayacak ağır bir iç savaşla perişan edildi

Sözcü
Necati Doğru
Şubat 28, 2016

Ders!

Havadan bomba yağdıranlar. Karadakileri silahlandıranlar. Özgür Suriye Ordusu’nu kurduranlar. Mezhep kavgasını kışkırtanlar. Suriye dışındaki ülkelerden Suriye içine kin-nefret-fitne sokanlar.

Bu savaşı yaptılar.
Suriyelinin savaşı değildi.
Suriyeli birbirini öldürdü.

470 bin kişi hayatını yitirdi. Çocuk, genç, yaşlı, erkek, kadın 2 milyona yakın insan yaralandı. Her 100 Suriyeliden 45’i evini, ocağını, köyünü, şehrini terk etti, ülke içinde yer değiştirdi. 5 milyondan fazla Suriyeli komşu ülkelere mülteci oldu. Suriye 100 yıl ayağa kalkamayacak ağır bir iç savaşla perişan edildi.

Sormakta haklısınız:
Suriyelinin aklı neredeydi?
Kardeş kardeş yaşıyorlardı.
Niçin bölündüler?
Suriye hepsine yeterdi.
Kardeş kardeşe niçin kıydı?

Ben de hem kendime ve hem de size sorarım:

Türk ile Kürt’ün aklı neredeydi?
Güneydoğu niçin perişan oldu?
“Suriye’den ders alalım” derim.

Güneydoğu’dan “Suriye benzeri tabloları” anlatan haberler gelmeye devam ediyor. Diyarbakır, Silopi, İdil, Cizre, Nusaybin’de tıpkı Suriyeli mülteciler gibi insanlar kendi evlerini, ocaklarını, yurtlarını terk edip, Mardin ve Midyat’a göç ediyorlar. Jandarma kayıtlarında “Suriyeli mültecilerin arasına karışarak Avrupa’ya kaçak girmeye çalışan İdil ve Nusaybinli 4 çocuklu 2 aile” yer aldı.

Suriyeli 5 yıl birbirine düştü.
5 yılın sonunda 5’e bölündü.
Esad (rejim) yanlıları.
Esad karşıtları.
IŞİD taraftarları.
Kürtler.
El Nusra’yı tutanlar.

Suriye’de 5 parçanın 5’i de birbirini “hain-alçak-düşman-katli vacip-kanı helal” ilan etti. Suriye 1000 yıl sürecek koyu bir nefret ve öç alma bataklığı oldu.Benzerliğe bak!

Güneydoğu da 5’e bölündü.
PKK taraftarı Kürtler.
PKK’yı istemeyen Kürtler.
Türkler.
Araplar.
Süryaniler.

Güneydoğu’daki bu “beşe bölünme” tablosuna; HDP’nin 7 Haziran seçimlerinde Türkiye’nin Kürt olmayan seçmeninden de oy alarak 80 milletvekili çıkarmış olmasına rağmen, seçimden hemen sonra PKK’nın “teröre başlaması” sonunda gelindi. Neden 80 milletvekili çıkarmış HDP ile 258 milletvekili çıkarmış AKP, ikisi de çözüm sürecini birlikte başlatan partiler olmalarına rağmen, koalisyon kurup sorunu Meclis’te çözmediler de “Güneydoğu’nun Suriyelileşmesine” seyirci kaldılar?

Şüphe etmek durumundayız:
Suriye’de önce iç çatışma yaratıldı. Böylece “dış müdahaleye“ uygun ortam yaratıldı. Güneydoğu için de aynı oyun mu geliyor?

Ders çıkarmak zorundayız.
Suriye’de ne oldu?
Yönetim acze düştü.
Düşürüldü.
Kontrolü yitirdi.

Tıpkı Irak’ın kuzeyinde olduğu gibi Suriye’nin kuzeyinde de PKK’nın uzantısı PYD adlı “Kürt oluşumuna” imkan yaratıldı. Bu yeni oluşum, Suriye’yi havadan bombalayan süper güçler; ABD ve Rusya tarafından destek gördü.

Sormak zorundayız:
Güneydoğu teröre boğuldu.
Amaç nedir?
Bak Suriye’ye!
Çıkar dersini!

Çöplük çocukları!

Yoksul ailelerin ilkokul birinci-ikinci sınıfa gitme yaşındaki çocukları, aile bütçesine katkı olsun diye semt pazarlarında, pazarcıların “çarık-çürük” diye satamayıp kenara koydukları ürünleri topluyor. Gazetelerde fotoğraflı haber oluyorlar. Bu tip tablo son aylarda artmaya başladı. Türk-İş’in her ay yaptığı “açlık-yoksulluk sınırı” araştırmasında da 4 kişilik bir ailenin beslenmesi için gerekli gıda harcaması (açlık sınırı) 4 bin 500 liraya çıktı. Gerçek işsizlik de Doğu Anadolu’da yüzde 50’ye, Batı Anadolu’da yüzde 20’ye ulaştı.

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, DIŞ POLİTİKA, FAŞİZM, NECATİ DOĞRU YAZILARI, ORTADOĞU ÜLKELERİ, RADİKAL İSLAM, TERÖR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *