KLEPTOKRASİNİN SAHTE TASARRUF BELGESİ * BALLI BÖREKLİ İHALELER

BALLI BÖREKLİ İHALELER

Naci Kaptan

Gazeteci Deniz Zeyrek AKP’nin müteaahhitlerine verilmekte olan BALLI/ BÖREKLİ hatta üzeri de KAYMAKLI ADRESİNE İHALELERİN perde arkasını yazmış, kalemine sağlık. AKP büyük bir çıkar grubu haline gelmiştir. Düşününüz ki devlet ihale sistemini 200 kez değiştiren iktidar bu yöntemle kendi zenginlerini yaratmış ve ihaleleri verenler de kamudaki makamına göre aşağıdan yukarıya aldıkları büyük komisyonları paylaşmışlar, 5 birime yapılacak olan bir işi 25 birime vererek devleti acımasızca soymuşlar  ve de akıl almazcasına zenginleşmişlerdir.
Devleti soyan sisteme KLEPTOKRASİ diyorlar. İddia ederim ki dünyada bu işi en iyi bilen en baba, en  acımasız KLEPTOKRATLAR bizim ülkemizdedir. İşin bir başka acaip yönü de bu kleptokratlar, genelde din eğitimi almış olup, topluma; ahlak, namus, fazilet, erdem dersleri verirken en büyük yolsuzluk ve hırsızlıkları yapıyor.   Şeytanın dahi aklına gelmeyecek yöntemlerle kasalarını doldururken devleti gelecek olan 30-40 sene ileriye borçlandırıyorlar. İktidarı kaybetseler bile para hortumları bu “Çok yüce, çok namuslu!!!” insanların kasalarına para akıtacak.
Aşağıda hiç bir devlete, ahlaka yakışmayan ve ihaleyi alana ekonomik yük bindiren sözleşmelerin ucu yine bizlere, devlete sürekli vergi ödeyen ve fakat bu vergilerin nerelere harcandığını sormak hakkı olmayan garibanın sırtına yüklenecektir. Müteaahitlerin ihale şartnamesini düzenleyen kleptokratlara verdiği/ vereceği her bir kör kuruş ihalenin gözükmeyen sayfalarında yine biz garibanlara yük olacaktır. Bu şartnameleri düzenleyenler bunu bilmezler mi? Hakkımızı yiyenlere haram olsun.

Sanmayın ki bu devran böyle devam eder,
Bir babayiğit çıkar, hesabınızı yerle yeksan eder.
Bilin ki Devletin hakkı kalmaz mahşere…

Sahte tasarrufun belgesi!

Deniz Zeyrek –  07 Haziran 2024

Daha önce bir kulis aktarmıştım.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kendilerine tasarruf tedbirlerini anlatan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e şöyle seslenmişti:
“Makam aracı almayın diyorsunuz ama kurumlar ihaleleri alan şirketlere istedikleri kadar makam aracı aldırıyorlar.” Bu önemli ipucunun peşine düşünce, 2020 tarihli belgesine yani sözleşmesine de ulaştım.

Malumunuz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Almanya’daki bir toplantıya Rönesans isimli şirketin uçağıyla gittiği ortaya çıkınca, Rönesans’ın ihale sözleşme kapsamında bunu ücretsiz yaptığını iddia etmişti.
Uraloğlu’nun kastettiği ihalenin “Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep yüksek standartlı demir yolu hattı inşaatı ile elektromekanik sistemlerin temini” ihalesi olduğu kısa sürede ortaya çıkmıştı.
O ihalenin sözleşmesini detaylıca incelediğimde gördüm ki Bakanlık birçok ihtiyacını “yüklenici” olan Rönesans’a karşılatmış ve bunu da ihale kapsamında göstermiş.

Gelin, sözleşmedeki maddelere ve ne anlama geldiklerine bakalım:
– Her türlü masrafı yükleniciye ait olmak üzere şehir içinde kullanılabilecek 20 adet binek/arazi aracı (5 adedi temsile uygun 3.0 lt üzeri olacaktır) idareye tahsis edecektir. (Temsile uygun ve 3.0 litre üstü araçların makam aracı olarak Bakanlığa istendiğini anlamakta zorlanmamışsınızdır. Diğer 15 araç da bakanlık çalışanlarına tahsis ediliyor.)

– Ayrıca bunlara bölge müdürlüğü için de şu ulaşım araçları temin edilecektir:
* En az 16 artı 1 yolcu ve minimum 150 hp güç kapasiteli, yüksekliği 2,8 metreyi geçmeyen klimalı minibüs, üç adet şoförlü.
* En az 19 artı 1 yolcu ve minimum 150 hp güç kapasiteli, yüksekliği 2,8 metreyi geçmeyecek klimalı minibüs, 1 adet şoförlü.
(Gördüğünüz gibi, tasarruf tedbirleri gereğince servis araçları kaldırılıyor ama dört adet servis aracı Ulaştırma Bakanlığı bölge müdürlüğüne Rönesans tarafından veriliyor.)

– Araçların üzerlerinde plaka, imalatçı adı ve modelle alakalı detaylar dışında ayırt edici herhangi bir işaret bulunmamalı ve bu araçlar ilk tahsisleri sırasında yeni olmalıdır. Araçların hepsi klimalı olmalıdır. Tüm araçlarda herhangi bir sürücü için tam araç kasko sigortası temin edilmiş olmalıdır. Bütün araçlarda yolcu koltuğu sigortası temin edilecektir.
(Hani eskiden bütün bakanlık araçları ve plakaları siyah olurdu, ön kapılarında okunur şekilde “resmi hizmete mahsustur” yazardı ya…
Artık o araçları göremememizin nedeni işte bu tür maddeler. Bakanlıklarda kullanılan araçlar ihale alan şirketlere ait olduğu için üzerlerinde hiçbir ibare bulunmuyor.)

Durun daha bitmedi. İhale süresi uzarsa, inşaatlar zamanında tamamlanamazsa, bakanlıkların makam aracı olarak kullandığı araçlar eskirse bakın ne oluyor:
– Araçlar 150 bin kilometreyi doldurursa birebir aynı özelliklere haiz sıfır kilometre araçla değiştirilecektir.
– Araçlar arızalanırsa, onarım tamamlanana kadar aynı ulaşım imkanları sağlanacaktır.
– Yüklenici Araçların yağı yakıtı ve başka tüketim malzemeleri ile ilgili maliyeti, köprü, otoyol, Avrasya Tüneli ve feribot geçiş ücretlerini karşılayacaktır.
– Yüklenici tüm kontrol kabul personelinin tüm ulaşım konaklama iaşe ve ibate bedellerini karşılayacak, personeli layıkıyla ağırlayacaktır.

Sözleşmeye göre ihaleyi alan şirket bakanlık personelinin haberleşme ve iletişim ihtiyaçlarını 24 saat kesintisiz olarak karşılamak zorunda. Aynı sözleşmede bakanlık personeli için (70 kişilik) gerekli iletişim sistemleri (telsiz alıcı-vericileri, cep telefonları ve bunların herhangi bir kombinasyonu) tedariki de var. İşte bakanlığa alınacak diğer araç gereçler:
“(Tüm lisanslı yazılımları yüklü olmak kaydıyla) ADSL bağlantılı 90 bilgisayar, 4,5 G modem bağlantılı 50 adet notebook/ultrabook bilgisayar, 60 Adet dokunmatik tablet bilgisayar (en az 256 GB ve 8 inç), 20 dış hatlı otomatik çağrı karşılamalı en az 40 aboneli PBX dijital telefon santrali ve her abone için dijital telefon, 8 adet bilgisayar donanımlı projektör (full HD) ve çoklu kullanıcı aparatı, perde takımı, 12 adet yazıcı fonksiyonlu üst düzey fotokopi makinesi/yazıcı, 15 adet renkli lazer A3 yazıcı, tarayıcı, fotokopi özellikli yazıcı, tarih atan 4 adet 14 megapiksel ve üstü dijital fotoğraf makinası, geniş kapasiteli 4 cilt makinası, 6 adet evrak imha makinası, 4 adet kesintisiz merkezi güç kaynağı (UPS)…”

Yerim olmadığı için hepsini aktaramıyorum. Rönesans’ın ihale kapsamında bakanlığa alacağı bu tür malzemeler tam dört sayfa tutuyor. Sizce bu kadar pahalı araç gereçler ve bunların yüksek maliyetini Rönesans babasının hayrına mı karşılıyor?
Elbette hayır. Alması garanti olan ihalenin teklifine bunları da “maliyet” olarak yansıtıyor. Bakanlık da ihale bütçesinden kendi ihtiyaçlarını karşılamış oluyor.
Adı da tasarruf oluyor.
Ha!.. Bu arada şirkete de birtakım jestler de yapılıyor.
Örneğin bakanlık daha önce hiçbir sözleşmede uygulamadığı halde, bu sözleşmede, ihrazat konusu malzemeler sipariş edildiğinde yüzde 10, yola çıkmak üzere kamyonlara yüklendiğinde yüzde 10, şantiyeye indirildiğinde yüzde 20 ödeme yapıyor (Rönesans 900 milyon lirayı bu madde sayesinde kısa sürede alıyor).
This entry was posted in Uncategorized, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *