İŞGAL GÜNLERİNDE İŞBİRLİKÇİLER ve DEVRİM ŞEHİDİ KUBİLAY’IN KATLİNE AİT MAHKEME KAYITLARI * 12 BÖLÜM

Naci Kaptan
23 Aralık 2014

DEVRİM ŞEHİDİ KUBİLAY’IN KATLİNİN 84. ANMA YILI

Değerli okur ,

2012 senesinde güncellemiş olduğum 12 bölümlük araştrma yazım olan “İŞGAL GÜNLERİNDE İŞBİRLİKÇİLER ve DEVRİM ŞEHİDİ KUBİLAY’IN KATLİNE AİT MAHKEME KAYITLARI ” nı kolay erişim linkleriyle okumanıza sunuyorum.

Bu gün Devrim şehidi Kubilay’ın katlinin 84 yılıdır.
Bugün Menemen’de geniş katılımla anma törenleri yapıldı.
Haberi aşağıdadır.

İzmir Valileri bir kaç senedir Kubilay’ı anma törenlerine katılmamaktadır.
Devlet kendi şehidinin anma törenine katılmaz mı ?
Biliriz ki artık valiler Devletin değil ,
İktidarın siyasi valisi olmayı seçerek ,
Saygınlıklarını ve Devlet olmak vasfını kaybetmişlerdir.
İzmir Valisini bir vatandaş olarak kınıyarak yazıma başlıyorum.

Karşı devrimciler Şeyh Said ve Derviş Mehmet gibi hainlerin temsilcisi oldular.
Artık hainlerin torunları ve temsilcileri olduklarını saklamıyorlar.
Bu nedenle Ulus Kahramanlarına , devrim şehitlerine düşmanlar.

Bu kahramanlar ve şehitler olmasa idi ;
Hainlik yapanların isimleri Ahmet , Hasan , Mehmet , Hüseyin , Recep , Bayram değil ,Peter , john , Mike v.b. isimleri olacaktı.Şimdilerde onlar Türk gibi gözüküp de , aslında yine elin gavuruyla işbirliği yaparak sözde dini bütün gibi davranarak tıpkı Yunan işbirlikçisi Manisa mutasarrafı Yunanlı dostu olmakla tanınan Hüsnü Bey’in yaptığı gibi davranarak bu tutumlarıyla, o denli alçakça ve onursuzca bir haldedirler.Hüsnü efendi daha sonradan halk tarafından, Yunanlı kimliğiyle özdeşleştirir ve bu yönünü çağrıştırır bir şekilde
“Hüsnüyadis” lakabı takılır. Manisa’nın işgali döneminde de kendisinin Yunanlılarca da “bizimki” anlamında “Hüsnüyadis” diye çağrıldığı da belirtilir.

Bu kahramanlar ve şehitler olmasa idi ;
Kiliselerin çan sesleri ezan seslerini bastıracaktı
.

Gelelim yazılara ;

Emre Döker/Cumhuriyet
23 Aralık 2014 Salı

AKP Kubilay’ı hatırlamadı

Devrim şehitlerini anma etkinliğinde, “Memleketi soymak fıtratlarında var” yazısı oluşturuldu.

Menemen’de 84 yıl önce yobazlar tarafından katledilen Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’la, bekçiler Hasan ve Şevki Bey törenle anıldı. Yıldıztepe’deki tören öncesinde binlerce yurttaşın katılımıyla “Demokrasi ve Laiklik Yürüyüşü” gerçekleştirildi.

Ellerinde Türk Bayrakları, Atatürk ve Kubilay posteri taşıyan yurttaşlar, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları attılar. Kubilay Anıtı’nın önündeki tören sırasında da Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İzmir Şubesi Gençlik Kolları üyelerinin, ellerindeki pankartları yan yana tutarak oluşturdukları, “Memleketi soymak fıtratlarında var” sözü büyük alkış aldı.

AKP hükümetinden törene katılım olmazken, anma mesajı da gelmedi. Ayrıca İzmir Valisi Mustafa Toprak bu yıl da törenlere katılmadı.Tören sonrasında AKP’den törene katılım olmaması ve bu kesimden Kubilay’a yönelik anma mesajı gelmemesi de eleştiri konusu oldu. CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, “Artık onlar katliamın başındaki isim Derviş Mehmet, bizler Kubilayız” dedi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar da törende herkesin gerçek yüzünün ortaya çıktığını belirterek, “Artık hiçbir şeyi gizlememeye başladılar. ‘Yeni Türkiye’ diye artık devrim şehitlerini bile anmama durumuna geldik. 2023 hedefini gösterenlerin ne niyette oldukları bugün ortaya çıkıyor. Cumhuriyetin kuruluş felsefesine inanan insanların artık Türkiye Cumhuriyeti’ne daha fazla sahip çıkması gerekiyor” dedi.

Tören sonunda Vali Yardımcısı İbrahim Ballı’ya yurttaşların, “Vali nerede?” diyerek tepki göstermesi de dikkat çekti.

Şehit Kubilay’ın katlinden 11 sene öncesi
Mayıs 1919

Gece karanlığında 37 atlı, atlarının ayaklarına, ses olmasın diye sardıkları keçelerle, gizlice ve sessizce karanliğa karışarak gözden kayboldular. Ali Osman efe ve Parti pehlivan namlı iki yiğit, Manisa cezaevinden kaçırdığı mahkumlarla beraber oluşturdukları bir akıncı mufrezesiyle, Yunan ordusunun yaklaşmakta olduğu Menemen Boğazı’na gitmektedirler.

Emir, Balkan savaşlarının eski komutani Ali Çetinkaya’dandır. Akıncılar Yund dağını aşarak, Kocadere’yi geçip Osmancalı köyünde mola verirler. Menemen Boğazı , önlerinde yükselen Dumanlı dağlarının hemen ardındadır.Akıncıların hiç bir azığı yoktur. Osmancalı köylüleri sadece ekmek verebilirler. Destek alabilmek için çevrede bulunan Ortaköy, Avdal ve Bozalan köylerini dolaşırlar.Köylülere Yunan ordusunun yaptiği mezalimler anlatılır fakat köylü çok soğuk ve ilgisizdir. Destek vermezler.

Köylülere neden yardım etmedikleri sorulduğunda bir köylü şöyle der;

“İyi emme, biz bir şey yapamayiz. Sümbüller köyünde Şeyhimiz var. Onunla görüşmeniz gerekir.” Akıncılar yola koyulur ve Sümbüller köyüne vararak şeyhle görüşmek istediklerini söylerler. Halk da köy meydanına toplanir. Şeyh de yeşil sarıklı, cübbeli, saç sakal birbirine karışmış gelir.

Parti Pehlivan söze başlar; “İzmir’i, Menemen’i Yunan vurdu, ezan sustu. Mala, cana,ırza tecavüz ediyorlar. Buralara da geldiklerinde ayni şeyi yapacaklar. Direnişe destek verin! “Köylü suskun kalır , Şeyh ise alayci bakışla, hoşgeldiniz, aç mısınız, tok musunuz demeden;

“Ben Yund dağına kadar bu köylerin tarikat şeyhiyim, bizim tarikatımız Yunan’a tek bir kurşun atmayacak. Mehdi gelmeden de caiz değildir” dediğinde, Milisler sert tepki verirler, silaha davrananlar olur. Arap Osman efe bağırır;

“Bunlarla başlayalım, gavurla anlaşmiş gibiler.”

Parti Pehlivan milisleri durdurur. Şeyhe sorar;

“Sizin tarikatınız Gavur tarıkatı mıdır ki , gavura kurşun atmaz! Ne biçim laf edersiniz? ”
Akinci milisler, Şeyhe ve Onun izinde giderek Yunan ordusuna karşı destek vermeyen, kursun atmayanlara lanet okuyarak köyden ayrılırlar. 21 Mayıs 1919 da Dumanlı dağlarını aşarak Menemen düzüne ulaşırlar …Yunan’lılarla çatışırlar.

Saygın okur ,işgalci Yunan’a kurşun attırmayan Yund dağı çevresindeki köylerin şeyhi kimdir bilir misiniz? Yunan’a kurşun atmayıp da, Yunan’a direnmeyen ve direnmeyi de önleyen, kendi Devletine baş kaldıran. Giritli, Nakşibendi tarikatından, Menemen’de Kubilay’ı vurup sonra da başını kesen derviş Mehmet namlı haindir..

Öküzün gamsızı, mezbaha yolunda kasabın bıçağını yalarmış.
Şimdi gelelim olaya; Giritli Derviş Mehmet, Şeyhlik unvanı ve gücünden istifade ederek, Menemen’e baskın yapmak üzere 107 kişilik bir teşkilat kurar. Bu teşkilattan altmışı baskinda doğrudan görev almişlardır. Bozalan köyünden 10 kişi canla başla çalışmıştır.

İsyancı, Nakşibendi Derviş Mehmet adamlarını Bozalan köyünde silahlandırır, oradan Sümbüller köyüne geçerler. Köyde derviş Mehmet’in ikinci hanımı ve çocukları vardir. ( 23 aralik 1930 ) Yunan haçlı ordulari Menemen’den kovulmuş, papazlar gitmiş, çan sesleri gitmiş, ezan sesleri gelmiştir. Yunan askerini öldürmek için Menemen’i basmayan derviş Mehmet , Türk askerinin olduğu ve çan sesleri yerine ezan seslerinin duyuldugu Menemen’i basacaktir.

Bu kişilere göre Menemen’de papazlar ve çan sesleri varken DİN vardı!!! Papazlar gidince, çan sesleri yerine yine ezan sesleri gelince; DİN ELDEN GİTMİŞ OLDU!!! “Eyvah Menemen’de din elden gitti “”Biz nakşiyiz, şeriat isteriz” Giritli Nakşi Mehmet köylüye sorar; “yardim edecek misiniz?”

Bozalan köyünden 10 kişi hemen katılır. Sümbüller köyünden silahlar gelir. Köylüler can-ı gönülden cevap veriler; “Yardım etcezz, Ekmek de vecezz, katık da vecezz, at da vecezz” gari, “silah bilem vecezz”

Şimdi ise, 2. MÜTAREKE DÖNEMI başlamıştır. 12 havarilerin yıldızlarını göğüslerinde taşıyan yeni Damat Ferit’ler, Haçlı bayraklarını nerelere taşıyacaktır? Tarihten ders almayan cibiliyetsizlerin sonu nerede bitecektir? İngiltere ve Yunanistan’ın da adının karıştığı, Yunanistan’da Lavrion kampında 15 haziran 1930 da tezgahlanmış olan bu kalkışmanın planlayıcıları içinde Girit’li Manisa mutasarrıfı hain Hüsnüyadis, Nakşibendi Said Molla (İngiliz Muhipleri Cemiyeti Başkanı, Kıbrıs’tan Yunanistan’a geçti.), Şeyh Sükuti ve Giritli Girit’li nakşibendi Derviş Mehmet, Erbilli Şeyh Esat, Giritli Sütçü Mehmet, Giritli Şamdan Mehmet, Giritli İsmail, Giritli Alioğlu Hasan, Yahudi Jozef ve diğerleri vardir.

Kalkışmayı planlayan ve uygulayanların bir çoğunun Giritli olmasi ve Nakşibendi tarikatından olmaları size bir sey ifade ediyor mu? Yunan’a direnmek icin yola koyulmus olan 37 akincidan ekmegi , katigi , ati , silahi ve desteği esirgemiş olan köylü, Menemen’i “DİN ELDEN GIDIYOR” diye basacak olan bu vatan hainine destekte kusur etmemişlerdir. Yunan askerine kurşun atmayan bu hainler, kendi ordularının subayının başını kesmekten kaçınmamışlardır.

Sanmayınız ki 9 Eylül’de düşman denize döküldüğünde gitti, yok oldu! Giderlerken, yerlerine papaz Hristosmos yerine Derviş namlı Mehmet’i ve adamlarını vekil bıraktılar… Onlar da bugünlere başka VEKİLLER bıraktılar … Bu tarikat, gavur ruhunu emanet almış ve taşımaktadır.

Ateşi ve ihaneti gördük
ve yanan gözlerimizle durduk
bu dünyanın üzerinde.

Ateşi ve ihaneti gördük.
Dayandık,
dayandık her yanda.

Nazım Hikmet

Çakmak’ın anlatımıyla Kubilay’ın katledilmesinden seneler önce Nakşi Tarikatı yörede teşkilatlanmaya başlamıştır.Köylerde yaşayanların kendisini Nakşibendi tarikatı şeyhi tanıtan Derviş namlı Mehmet’e bağlı oldukları,Anavatan düşman işgalinde olsa bile düşman ordusuna direnilmemesini öğütleyen bir hainin sözünden dışarı çıkmadıkları görülüyor.

Yunan ordusu Ege bölgesinde il ve ilçeleri işgale başladığında Manisa valisi olan Hüsnü efendi,Yunan askerine direnilmemesi ve karşılama törenleri yapılmasını istemişti.Yörede bulunan askeri cephanelikteki silahları daha güvenli yörelere nakletmeye çalışan askeri birlikte yeterince asker bulunmadığından silahlar sivil halkın da yardımıyla vagonlara yüklenirken durumu haber alan Hüsnü efendi buraya adamlarıyla baskın yaparak cephanelerin nakline mani olmuş ve bu silah ve mühimmatın Yunan ordusunun eline geçmesine neden olmuştur.Daha sonra da Yunan komutanlarına bağlılığını sunan ve bu nedenle Hüsnüyadis olarak anılan Manisa mutasarrıfı ,Yunan ordusu kaçarken onlarla beraber kaçarak Yunanistan’a gitmiştir.

İşte hainlik böyle bir şey saygin okur

Naci Kaptan
23.Aralık.2013

***

ARAŞTIRMA YAZISI
12 BÖLÜM
Naci Kaptan

 

This entry was posted in DEVRİM VE KARŞI DEVRİMLER, MENEMEN OLAYI - KUBİLAY. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *