Naci Kaptan * 07 Ocak 2023
İTHAL ÇÖP MAFYAMIZ DA VAR
Değerli Okur, Duyarlı Yurttaş,
Ülkemizin en değerli tarım alanlarına sahip olan Adana kentinin adı İTHAL ÇÖP ile anılır oldu. Çöplerin kaynağı ağırlıklı olarak İngiltere ve Almanya. Sözde geri dönüşüm amacıyla getirilen çöpler Adana çevresinde yol ve akarsuların yakınlarında öbek öbek bulunur oldu. Bu çöp balyalarının bir kısmı yakılmış, bir kısmı da gömülmüş olarak bulunuyor. İşte tam burada soru işaretleri ortaya çıkıyor. İngiltere bu çöplerini neden kendisi geri dönüşümde kullanmıyor? Bunun yanıtı, bu çöplerin çok fazla kanserojen madde barındırıyor olması ve dönüşümün ekonomik olmamasıdır. İthal çöpleri geri dönüşümde kullanmayarak yasal olmayan atık sahalarına atanlar ve gömenlerin AB’den getirilen bu çöpler için bir ödeme yapmadıkları, tersine bu ihracatı yapanlardan para aldıkları söyleniyor ve yazılıyor. Bu durum da ülkemize yasal olmayan nedenlerle atık çöp girişini çoğaltıyor. Birileri ülkemiz çöplük haline gelirken bunun üzerinden para kazanıyor. Çevre ve Şehir Bakanlığımız ise derin bir uykuda…
Bu çöpler geri dönüşüm için ithal edildi ise neden kentin, ilçelerin, köylerin kenarlarında birikmiş olarak bulunuyor? Bu çöpler neden yakılıyor ve gömülüyor? Görülen odur ki birileri bu çöpleri ülkemize kabul ederek bunun üzerinden kirli kazanç sağlıyorlar. Getirilen çöpleri Adana’nın dört bir yanına savuruyorlar. Değerli tarım alanları, topraklarımızın yapısı içine karışan çöpler içinde barındırdığı dioksin furan ile bulaşarak tehlikeli hale geliyor. İncelemede bulunan DİOKSİN FURAN miktarı, kirletilmemiş toprak numunesinin 400.000 katı fazla ve şimdiye kadar Türkiye’de toprakta rapor edilen en yüksek toksik düzey. Dioksin-furanların bilinen en önemli özelliği ise kanserojen olması. Bu kimyasal, anne karnındaki bebekler için toksik olabilir, tümörleri tetikleyebilir, hormon ve bağışıklık sistemlerini etkileyebilir.
Şeker üretimini kısarak kanserojen NBŞ/Fruktoz tüketimini körükleyen, GDO’lu ürünleri kullanıma sokan, özetle toplum sağlığını hiç önemsemeyen AKP iktidarının Çöp ithalatını serbest bırakıyor olması şaşırtıcı olmasa gerek!
Çöp üreten ülkeler, Türkiye gibi, halkının sağlığını gözetmeyenlerin görev başında olduğu ülkelere belki de gizli ödemeler yaparak çöplerini gönderiyor. Sadece %9’u dönüştürülebilen milyonlarca ton çöpü ülkelerin kabul etmeleri mantıklı değil. Eurostat verilerine göre Avrupa’nın plastik çöpünü en çok alan Türkiye Avrupa’dan sadece 2020’de yaklaşık 660.000 ton plastik atık ithal etti. Bu çöplerin varış adresleri ise her nedense Adana oluyor. Özetle Adana’da dağ-taş İngiltere’nin çöpü ile doldu. Birkaç yandaş para kazanacak diye Ülkemize çok yazık ediyorlar.
Naci Kaptan – 07 Ocak 2023
ADANA, AB’NİN ÇÖPLÜĞÜ HALİNE GELDİ
İngilizler Adana’ya gelip haberini yaptı. Türk medyasında 1 yıldır ses yok
İngilizler’in geri dönüşüm için Türkiye’ye gönderdikleri ve Adana’da tarlalara dökülen 60 bin tondan fazla plastik çöplerin görüntüleri yeniden gündeme geldi. Avrupa’dan gelen çöplerin yasa dışı olarak ormanlık alanlara, dere kenarlarına döküldüğü ve çevreyi tehdit etmesi nedeniyle CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, çöpleri ithal eden bazı firmaların, işin kolayına kaçıp çöpleri gelişigüzel alanlara döktüğüne işaret etti. Konu, Meclis’e taşındı.
Adana’da yol, dere ve tarla kenarlarına dökülen ithal çöpler gerek tarım ürünlerini gerekse hayvanların beslenme alanlarını zehirlemektedir. Yurtdışı kaynaklı geri dönüşümü mümkün olmayan plastik atıkların ithalatının da önü alınamamaktadır. Geri dönüşüme uğramayan bu plastik atıklar ne yazık ki uluorta yakılmaktadır.” dedi.
Adana’nın çöp ithalatının merkezi haline geldiğini vurgulayan Şevkin, “2019’da Türkiye, Avrupa’dan 14 milyon ton çöp ithal etmiştir. Günde 213 kamyona tekabül eden bu çöplerin hepsi geri dönüşüme uğramamıştır. Türkiye, çöp ithalatında bayrağı Çin’den almıştır. Adana ise adeta Avrupa Birliği’nin çöplüğü haline gelmiştir. Endüstriyel ve tarım arazilerindeki yasadışı çöp dökümleri hem çevreye ve hayvanlara, hem tarım ürünlerine hem de insanlığa büyük zarar vermektedir” (Yeniçağ-4 Mayıs 2021)