SOFRAYA BİR BOĞAZ DAHA

SOFRAYA BİR BOĞAZ DAHA

M. Şevket Atalay


Eskiden atalar, babalar çocukları evlenirken bir kenara çekip
“Sofraya tabağını koymadan çocuk yapma diye tembihlermiş.

Sizin sofranızda kaç tabak var? Gözünüz aydın, sofranızdaki tabaklara bir tane daha ekleniyor. Bundan böyle her yemekte masamızda bir boğaz daha olacak. Bizim tabaklar boş olsa bile o boğazı mecburen besleyeceğiz!

Çanakkale Köprüsünü 18 Mart 2022’de açıyorlar.
Günlük 45 bin araç geçiş garantisi verildiğini artık sağır sultan bile duydu.
Duyulmayan rakamları de ben söylüyorum;

Çanakkale Köprüsünün temelinin atıldığı 2017 yılında 7 bin 837 aracın geçtiği Çanakkale Boğazında 2018’de 7 bin 867, 2019’da 8 bin 147, 2020’de 7 bin 232 araç geçmişti. 2021 yılında ise günde 8 bin 382 araç geçti. Yıldan yıla geçen günlük araç sayısı 136 adet artıyor!

Geçiş sayılarına bakılırsa 2022’de çok iyimser bir tahminle günde 9 bin civarında araç geçişi olur Çanakkale Boğazından. Geçen araçların 4 bin kadarı ağır vasıta. Bunlar İstanbul ve Trakya civarındaki sanayi ile Bursa çevresindeki sanayi tesisleri arasında hammadde, yarı mamul ve ürün taşıyorlar. Bu yolu kullanmalarının sebebi ise, mecburen yönlendirildikleri Üçüncü Boğaz Köprüsü-Osmangazi Köprüsü ve paralı yolları kullanmak istememeleri. Kullansalar süre kısalacak ama nakliyeye öyle bir yük biniyor ki o ağır vasıtalar için, Gelibolu’da saatlerce beklemeye razı oluyorlar.

Bu ağır vasıtaları, gemi geçiş ücretlerine astronomik bir zam yapmadan veya mecbur tutmadan delikli köprüden geçiremezsiniz. Astronomik zam yapsanız ya da köprüye zorlarsanız nakliye maliyetleri artacak, bu da enflasyona yansıyacak. Nakliye maliyetleri faiz gibi Nas kapsamında da değil!

Dokunursanız dokunurlar. O yüzden ağır vasıtalar ağırlıklı olarak gemiyle geçmeye devam edecekler. Yani 2022 yılında, treni çalınmış delikli köprüden günde ancak 5 bin araç geçecek. Garanti edilen 45 bin araç olduğuna göre her gün ama her gün 40 bin araç için çocuklarımızın tabağına yemek koyamasak bile müteahhitlerin boğazına lokmayı biz koyacağız!

İktidarın umurunda olmadığı ortada. Onlar Cumhurbaşkanı’na yaranmak için açılışı doğum gününe çekme derdindeler. Neyse ki kamuoyundan yükselen tepkiler nedeniyle bu görgüsüzlükten vazgeçtiler. Aslına bakarsanız açılış tarihi önemli değil, garanti süresinin bitiş tarihi önemli. Çünkü garanti süresi bitene kadar köprüden geçen günlük araç sayısının, garanti edilen araç geçiş sayısına ulaşması imkansız.

Köprü inşaat süresi sözleşmede 5yıl 6 ay olduğuna ve yapımı 5 yılda tamamlandığı için, geçiş garantisinin hiç olmazsa 6 ay kısaltılması gerekmez mi?

Buradan bir çağrım var delikli köprü geçiricisi müteahhitlere; Hiç değilse cankurtaran-itfaiye ve güvenlik kuvvetleri araçları ücretsiz geçsin köprünüzden, ama araç geçiş sayısına dahil olsunlar. Semboliktir, dokunmaz boğazınıza!

Bir çağrım da AKP İktidarı ve yandaşlarına; Alın bu müteahhit boğazlarını soframızdan veya her haneye istisnasız “Müteahhit Boğazı Doyurma” yardımı yapın. Sizin müteahhitlerinin boğazlarını doyurmaktan, halkımız çocuk yapmaktan vazgeçti. Çocuklar için sofraya tabak koyamadığımızdan ülke doğurganlık oranımız düştükçe düşüyor.

This entry was posted in ÖZELLEŞTİRMELER, PERDE ARKASI, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *