Ercan Caner, Sun Savunma Net, 27 Şubat 2022
STINGER FÜZESİ
Stinger alçaktan uçan sabit kanatlı hava araçları ve helikopterlere karşı kullanılan oldukça etkili bir hava savunma sistemidir. Hafiftir, bir kişi tarafından kolayca taşınabilir ve omuzdan ateşlenebilir.
Yukarıdaki fotoğraf ya Ukrayna’nın elinde modern hava savunma füzelerinin olmadığının ya da Ukrayna ordusunun nereyi savunacağı konusunda yanlış kararlar verdiğinin bir göstergesidir.
Fotoğrafta görülen Rus Mi-8 modeli helikopterler iddialara göre Ukrayna’nın kuzeyindeki Kyiv Oblastı’nda bulunan Hostomel kasabasındaki Antonov Uluslararası Havaalanına, gündüz görüş şartlarında bir hava saldırısı düzenlemektedir.
Helikopterlerin gündüz görüş şartlarında böylesine fütursuzca hava saldırısı düzenleyebilmesi, yukarıda da ifade ettiğim gibi Ukrayna ordusu envanterinde özellikle ısı güdümlü omuzdan da atılabilen MANPADS (Man Portable Air Defence Systems – Taşınabilir Hava Savunma Sistemi) olmadığının bir göstergesidir.
Ukrayna bu tür hava savunma silah sistemlerine sahipse ve bunları başkent Kyiv’e çok yakın olan bir havaalanının korunması maksadıyla kullanmamış ise bu işin çok daha farklı bir boyutudur.
Kyiv yakınlarındaki Hostomel kasabasında bulunan Antonov Havaalanı, kargo uçakları tarafından kullanılmaktadır ve Rus kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir (Ukrayna havaalanının kontrolünü yeniden ele geçirdiğini iddia etmektedir). Düşman, bu havaalanını bir hava köprübaşı olarak kullanarak ilave asker ve savaş makinesinin işlemesi için gerekli olan her şeyin (asker, mühimmat, donanım vb. gibi) ikmali maksadıyla kullanacaktır.
Ukrayna, Rus işgalinin başlamasından bu yana 14 Rus savaş uçağı ve sekiz Rus helikopterini düşürdüğünü iddia etmektedir. Ukrayna tarafından yapılan açıklamalarda Rus hava araçlarının hangi hava savunma sistemleri ile vurulduğu konusunda ayrıntılı bilgi yer almamaktadır.
Geciken Yardım Kararı
Adeta bağıra bağıra gelen Rus işgalinin ardından Batı dünyası ekonomik tedbirlere ilave olarak Ukrayna’ya özellikle hava savunma ve tanksavar füzeleri verme kararı almış ve uygulamaya geçmiştir.
Almanya ilk etapta 500 adet Stinger füzesi ve 1.000 adet tanksavar füzesini Ukrayna’ya vereceğini açıklamıştır. Almanya 26 Şubat tarihli açıklamasında; Hollanda’nın yüzlerce Alman yapımı tanksavar füzesini Ukrayna’ya göndermesine izin verdiğini de açıklamıştır. Hollanda hükümeti Ukrayna’ya 200 adet Stinger füzesi ve 400 roketle birlikte 3 adet Panzerfaust 3 tanksavar silahı verecektir.
SSCB & Afganistan – Dengeleri Değiştiren Stinger Füzesi
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgalinin iki yılında hava aracı kayıpları %75-80 oranında; muharebe dışı etkenler ve yerdeyken yapılan baskınlar, roket atışları ve sabotajlardan kaynaklanmıştır. Stinger füzesinin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte hava aracı kayıplarının nedeni de dramatik bir şekilde değişecektir.
1986 yılının son dört ayında Afganistan’da Kızıl Ordu hava araçlarına karşı kullanılmaya başlanan Stinger füzesinin altı teknolojik avantajı bulunmaktadır:
- Kullanımının çok kolay olması ve çok az kullanıcı eğitimi gerektirmesi,
- Gerçekten taşınabilir bir silah sistemi olması (sadece 15 kg),
- At-unut tipi bir füze olması,
- Pasif bir kızıl ötesi arayıcı kullanması,
- Sürat ve menzilinin diğer hava savunma füzelerine nazaran daha fazla olması,
- Sabit ve döner kanatlı hava araçlarına her açıdan atılabilmesi ve
- Hedefe kilitlendiğinde flare’ler tarafından yanıltılmasının mümkün olmaması.
Stinger füzesini ateşlemek için kullanıcı füzeyi hedefe doğrultur. Füze başlığı hedefe kilitlendiğinde oldukça belirgin bir ses duyulur. Kullanıcı tetiği çektiğinde:
Küçük bir ateşleme motoru devreye girerek füzenin lançerden çıkmasına ve kullanıcıya zarar vermeyecek şekilde uzaklaşmasına neden olur. İlk fırlatma motoru ayrılır ve füzenin sevk motoru devreye girer. Bu sevk motoru füzeyi 2 Mach gibi çok büyük bir hızla 3,500 metre mesafeye ulaştırabilmektedir.
Füze ateşlendikten sonra pasif kızıl ötesi/ultraviyole sensörler hedef hava aracından yayılan kızıl ötesi (ısı) kaynağı arar. Füze, diğer ısı kaynaklarından ayırt edebilmek için hava aracının ultraviyole imzasını da tanımlama kabiliyetindedir.
Stinger alçaktan uçan sabit kanatlı hava araçları ve helikopterlere karşı kullanılan oldukça etkili bir hava savunma sistemidir. Hafiftir, bir kişi tarafından kolayca taşınabilir ve omuzdan ateşlenebilir. Birçok silahlı kuvvetler tarafından kullanılmakta olan Stinger dünyanın en ünlü ısı güdümlü füzesidir.
Atım ve isabet oranı tartışılsa da füze birçok Sovyet ve Afgan hava aracını düşürerek muharebe dışına itmiştir. Bazı iddialara göre ilk on ay içinde 187 adet Stinger füzesi ateşlenmiş ve %75 isabet oranı ile Kızıl Orduya ait 140 adet hava aracı düşürülmüştür.
1989 yılında ABD Ordusu bir analiz timini Pakistan’a göndermiştir. Bu analiz timi, mücahitlerle yaptığı görüşmeler sonucunda yaklaşık 340 atışta 269 hava aracının düşürüldüğü sonucuna ulaşmıştır. Bu rakamlar %79 isabet oranı anlamına gelmektedir. Stinger gerçekten korkutucu bir silahtır.
Geç Kalınan Askeri Yardım
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, 26 Şubat 2022 tarihinde yaptığı açıklamada; Ukrayna’ya Rus zırhlı araçları, hava ve diğer tehditleri bertaraf etmesi maksadıyla ölümcül savunma silahları verileceğini açıklamıştır. Bakan Blinken açıklamasında bağımsızlıklarını korumak için savaşan cesur ve gururlu Ukrayna ulusunun yanında olduklarının da altını çizmiştir.
Batının, Rusya ve Putin’i kışkırtacağı endişesiyle hâlâ Sovyet dönemine ait hava savunma sistemleri kullanan Ukrayna’ya yardımda geç kalması, ülkenin Rus hava kuvvetleri tarafından acımasız hava ve füze saldırılarına maruz kalmasına neden olmuştur. Özellikle Kırım’ın Rusya tarafından işgali sonrasında tedbir alınmaması gerçekten düşündürücüdür.
Rus hava ve füze saldırılarının ardından ‘‘Keşke geçmişte Ukrayna hava savunma sistemlerini güçlendirseydik’’ yönlü açıklamalar timsah gözyaşlarıdır. Ukrayna topraklarına giren işgalci Rus kuvvetlerinin söküp atılması şimdi çok daha zor olacaktır.
https://www.sunsavunma.net/stinger-fuzesi/