İNTERNETİN HAYDUTLARI TROLLER VE ETKİ AJANLARI * Bölüm II – III * MEDİPOL SPONSORUMUZ * AKP’nin parti içindeki ekiplerinin tamamının kendine ait sosyal medya trol ekipleri bulunuyor. Bunun son örneği Süleyman Soylu’nun istifa sürecinde ortaya çıkmış, Berat Albayrak ile Süleyman Soylu’nun ekipleri sosyal medya üzerinden karşı karşıya gelmişti.

Naci Kaptan – 10 Şubat 2022

Bölüm I                  https://nacikaptan.com/?p=97123
Bölüm II – III       https://nacikaptan.com/?p=97193
Bölüm IV – V         https://nacikaptan.com/?p=97105


BÖLÜM II

AKP’nin 200 kişilik Ak troll ekibi 24 saat esasına göre çift vardiya sistemine göre görev yapıyor. AKP’nin Yeni Türkiye Digital Ofisi’nin resmi açılışı bugün yapıldı. Açılış, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay tarafından gerçekleştirildi. Maslak’ta bir iş hanında faaliyet gösterecek ofiste 200 kişi 24 saat esasına göre çift vardiya olarak görev yapacak.

Tarih, 08 Mayıs 2015, Sözcü gazetesinde şu haber çıktı;

İşte “Ak troll” ekibi!

Açılış töreninde bir konuşma yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay,” Biz zaten sosyal medyayı önceden de etkili kullanmaya hep gayret ettik. Ama bazen de tam kontrolünüz olmayabiliyordu. Bazen sapmalar oluyordu. Şimdi tek merkezden, kendi kurumsal kimliğimizle, bütün sosyal medya platformundaki hesaplarımızı bilerek ve bunu sizlerle de paylaşacağız” dedi. İlk defa bir siyasi partinin böyle bir kurumsal merkez kurduğunu söyleyen Atalay,” Sadece seçim dönemi için değil, seçimden sonraya da uzanacak parti çalışmalarımızda kullanacağımız önemli bir platform olarak kullanacağız burayı “diye konuştu.

4 AYRI EKİP ÇALIŞACAK

Yeni Türkiye Digital Ofisi Direktörü Gökhan Yücel de merkezin işleyişiyle ilgili bilgi verdi. Merkezin farklı ekiplerden oluştuğunu söyleyen Yücel,” Bunlardan birincisi içerik üretimi ekimiz. İkincisi etkileşimi sağlayacak, yayılımı sağlayacak bir ekimiz var. 4 adet 45 kişilik ekipler var. Bu ekipler kampanyayı sahaya yayacak” dedi.

“AK TROLL BİRAZ KAMUOYUNUN OLUŞTURDUĞU BİR SÖYLEMDİR”

Kamuoyunda oluşan ” Ak troll ” algısıyla ilgili bir soruya yanıt veren Yücel, ” AKP’nin digital medya stratejisini Yeni Türkiye Digital Ofisi yürütmektedir. Adresimiz bundan sonra hepinizce malumdur. Hepinizi bekleriz. İstediğiniz her türlü soruyu bize sorabilirsiniz” dedi.

“Bizim görevimiz sahayı, teşkilatı bilgilendirmek. İçerik üretmek. Kampanyayı tahkim etmek ama aynı zamanda medyayı bu konu hakkında bilgilendirmektir” diyen Yücel sözlerini şöyle sürdürdü: Yeni Türkiye Digital Ofisinde Ak troll diye bir kadro yoktur. Yeni Türkiye Digital Ofisinde digital analistler çalışır, kreatif direktörler çalışır. Sosyologlar çalışır. Metin yazarları çalışır. Sosyologlar çalışır. Yabancı dil bilen insanlar çalışır. Siyasal iletişim uzmanları çalışır. Görsel tasarım ekipleri çalışır. Ak troll biraz kamuoyunun oluşturduğu bir söylemdir. Yeni Türkiye Digital Ofisinde çalışanlar Yukardaki saydığım disiplinlerdir. Bizim kapımız 7-24 herkese açık. Burası bir kampanya merkezidir. Bir mahremiyeti vardır ama bu mahremiyet, trollükle açıklanabilecek bir mahremiyet çerçevesi değildir.”

Aynı haberi Öykü Altuntaş BBC Türkçe, İstanbul 18 Mayıs 2015 şöyle verdi;

AKP Sosyal Medya Merkezi’nde bir gün

Maslak’ta bir iş merkezindeyim; girişte ilk karşıma çıkan Dijital Ofis’in logosu. Uzun bir koridoru geçerken yanımdaki duvarda boydan boya büyük harflerle #OnlarKonuşurAkPartiYapar etiketi, yaygın kullanımıyla ‘hashtag’i yazılı. ”Burası kampanya merkezi” diyor Gökhan Yücel, Yeni Türkiye Dijital Ofisi’nin direktörü. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin sosyal medya merkezi olarak tasarlanan bu ofis, 180 kişi için geniş ve gayet ferah görünüyor.


ARADAN 5 SENE GEÇTİ 

AKP’nin trol ordusu ifşa oldu: Buzdağının sadece görünen yüzü…

Son haftalarda ‘temiz sosyal’ medya çağrısı yapan AKP’nin yıllardır bünyesinde bulunan ‘trol ağı’nın bir bölümü deşifre oldu. Tetikçilik yapan, hedef gösteren, operasyonlara zemin hazırlayan ağın ‘resmen’ ortaya çıkan faaliyetleri, buzdağının sadece görünen kısmı…

AKP’nin uzun yıllardır etkili olarak kullandığı sosyal medya trollerine ilişkin Twitter’dan dikkat çeken bir adım geldi. Twitter, Türkiye’den 7 bin 340 hesabı kapattığını açıkladı.

Hesapların kapatılma gerekçesi, AKP yanlısı manipülasyonun aracı olarak kullanılmaları olurken, “Bu ağın teknik göstergeleri ve hesapların davranışlarına dayanarak yaptığımız analizlerde, sahte ve ele geçirilmiş hesapların, AK Parti yanlısı siyasi söylemlerin yayılması için kullanıldığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güçlü destek verdiği görülmüştür. Bugün 7 bin 340 hesabı arşivlerde ifşa ediyoruz” denildi.

Twitter’ın söz konusu adımı, AKP’nin yıllardır bilinen ve aktif olarak kullanılan ağının ortaya çıkan ilk yüzü oldu. Ancak ortaya çıkan 7 bin 340 hesaplık bu şebeke, buzdağının sadece görünen yüzü.

Çalışmalar 2020’den çok önce başladı: Varank tam ortasında

Twitter, sahte faaliyetlerde bulunan kullanıcıların oluşturduğu ağın 2020 yılı başlarında tespit edildiğini duyururken, AKP’nin trol ağının geçmişi oldukça eski. AKP’nin sosyal medyadaki trol ağı, ilk olarak Haziran Direnişi günlerinde gündem olmuştu. O sırada halkın en önemli haber araçlarından biri haline gelen Twitter’da yuvalanan AKP’li hesaplar, direnişi hedef alan, manipülasyon amaçlı organize paylaşımlara başlamıştı.

2015 yılında Hafıza Kolektifi tarafından AKP’nin ilk trol ağı haritası ortaya çıkarılmış, bu ağın nasıl hareket ettiğine ilişkin dikkat çeken bilgiler paylaşılmıştı. Bir trol hesabın bağları üzerinden hazırlanan haritada, bugünlerde Bakanlık görevinde bulunan Mustafa Varank’ın da yer aldığı ortaya konulmuştu.

AKTROL YÖNETİM HARİTASI, MERKEZDE MUSTAFA VARANK VAR

“Varank, mahlaslarıyla siyasi içerik üreten grup ve partinin resmi hesaplarıyla eşit derece sıkı bağlara sahip. Böylece bilginin herhangi bir hesaptan diğerine en kısa yoldan iletilmesindeki önemli ‘köprü’ niteliğinde” değerlendirmesinin de yer aldığı haritaya ilişkin, “Bunun da ötesinde devletle doğrudan bağlantılı olan bir ağın kamuya bilgiyi iletirken, nasıl bir yapı kullandığını anlayabilmek için daha da incelenmesi gerekiyor. Ak trollerin Gezi olayları sırasında önemini çok iyi kavradığımız özgür bilgi dolaşımı ve kolektif bilgi teyit mekanizmalarının bir karşıtı olarak tasarlandığını söyleyebiliriz” ifadeleri kullanılmıştı.

Sadece bu da değil: Pelikan ağı ve sosyal medya şebekesinden sızanlar AKP’nin sosyal medya organizasyonuna ilişkin zaman içinde ortaya çıkışına bilgilerin önemli bir bölümü de, parti içinde yaşanan kopmalarla ilgili. Zamanında bu organizasyonlarda yer alan isimler, buraların dışına düşünce kimi bilgileri servis etmeye başlamıştı.

Boğazda MEDİPOL tarafından finanse edilen karargah yalı

Bu isimlerden biri olan Fırat Erez, dönemin AKP Gençlik Örgütü Başkanı Abdurrahim Boynukalın’a bir sosyal medya stratejisi önerdiğini, bu konuda Beşir Atalay ile 45 dakikalık bir görüşme yaptığını, sunumunun çok beğenildiğini aktarırken, sonra kendisine hiçbir dönüş yapılmadığını, 7 Haziran seçimleri öncesi ise Beşir Atalay’ın “AKP’nin 100 kişilik sosyal medya ekibini” tanıttığını açıkladı.

Sonrasında yaşanan süreçte Hilal Kaplan ve Süheyl Öğüt gibi isimlerin kendisiyle temas kurduğunu aktaran Erez, Pelikancılarla tanışmasının bu şekilde gerçekleştiğini ve daha sonra sosyal medya faaliyetlerine başladıkları Boğaz’daki yalıyı ve bu süreçte neler yaşandığını aktarırken, AKP’nin sosyal medya trol ağına ilişkin de önemli bilgileri paylaşıyordu:

“Tek soru şu; Bu değirmenin suyu nereden geliyor?

İçinde sonradan kişi başına 4-5bin liralık olduğunu öğrendiğim ücretlendirmenin olduğu, 17 kadar insanın çalıştığı ve aylık 20 bin tl kirası olan bu yer nasıl finanse ediliyor?

Cevap; “Medipol sponsorumuz.”

Bir değil, birden çok ağ var
AKP’nin parti içindeki ekiplerinin tamamının kendine ait sosyal medya trol ekipleri bulunuyor. Bunun son örneği Süleyman Soylu’nun istifa sürecinde ortaya çıkmış, Berat Albayrak ile Süleyman Soylu’nun ekipleri sosyal medya üzerinden karşı karşıya gelmişti.

AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, bu süreçte yaptığı açıklamayla AKP’nin maaşlı trol ordusunu yeniden gündeme getirmiş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifası sonrası AKP Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam’ın Twitter’dan yaptığı paylaşıma tepki gösterenlere “maaşlı trol” demişti.

Çamlı, “Bir kısım maaşlı troller Kadın Kolları başkanımızın üzerine gittiğini görüyorum” ifadesini kullanmıştı.

Konuyla ilgili Biz10 TV’ye konuşan Çamlı, ”Sosyal medyada gündem olmak, etkileşim almak isteyen insanlar ofislerle bürolarla anlaşıyorlar. Onlara belli bir miktar da ödeniyor. Bunların tabi bazen ayarları kaçıyor” dedi.

Twitter’ın ortaya çıkardığı ağ parti içinde yer alan onlarca ağdan “merkeze” daha yakın duranları olurken, kapı aralandıkça bu ağın 7 bin hesapla sınırlı olmadığı, çok daha geniş bir ağın faaliyette olduğu görülüyor.

Operasyonlar için düğmeye hep onlar basıyor
Son dönemde AKP’nin yürüttüğü birçok operasyonun düğmesine sosyal medya üzerinden basılırken, bu süreçte “algıyı” yine sosyal medyadaki paralı trol ekibi yürütüyor.

Son dönemde gazetecilere ve muhaliflere yönelik operasyonların tamamında önce sosyal medyadan organize bir hedef gösterme faaliyeti devreye sokulmuş, ardından da operasyonun düğmesine basılmıştı.

Ayrılanlar itiraf ediyor
AKP’nin trol ağlarının zamanında yönetiminde de yer alan isimler, parti dışına düştükçe bu ağın faaliyetlerini de itiraf etmeye başlıyor. Bunun en tipik örneklerinden biri olan Ahmet Davutoğlu, yine bu ağlardan birinin, Pelikan’ın hedefi olarak görevinden edilmişti.

Davutoğlu bu hamlenin ardından AKP içinde paralı trol ağı bulunduğunu söylemiş, “”İletişim teröristleri çıktı ki; ahlakı yerle bir etti. Kim bunlar, troller. Bunlar iletişim teröristleri. İnsanların şahsiyetini, haysiyetini, izzetini, yok yere bitirecek şekilde para ile tutulmuş adamlar, bir anda bir algı oluşturuyorlar. Başbakanlıktan ayrılma süreci esnasında ‘Pelikan Dosyası’ diye bir şey çıktı. Beni birazcık tanıyanlar için her birisi iftira olan şeyler. Peki kim bunu çıkarttı, belli değil. Ben biliyorum da toplum bilmiyor” ifadesini kullanmıştı.

‘Temiz’ sosyal medya…
Sosyal medya sicilinin özeti bu olan AKP, son günlerde “temiz” sosyal medya çalışması başlattığını duyururken, yeşil etiket ve “milli hesap” vurgusuyla bayrak kullanmaya başladı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, partisinin hazırladığı “Sosyal medya etik kuralları”nı açıklamıştı. 12 kural arasında “şeffaf olunması, sosyal medya mecralarında, anonim hesaplar kullanmayarak açık kimlikle, gerekli hukuki sorumluluğu üstlenerek ve gerçek kişiler olarak bulunulması” yer alırken, bu kuralların biri bile AKP’nin paralı sosyal medya ekibi için geçerli olmadığı görülüyor.

Twitter’ın kapattığı AKP’ye bağlı 7 binin üzerindeki hesabın icraatlarının kısa özeti dahi gerçek durumu gözler önüne seriyor.


BÖLÜM III

Stanford’un konuya ilişkin raporundan bazı tespitler şöyle:

Birçok sahte karakter tespit edildi, bu hesapların benzer isimlerle aynı gün açıldığı ortaya çıktı. Sahte ve çalıntı hesaplar tek bir merkezden yönetildi. Hesaplardan atılan tweetlerle muhalifler hedef alındı. Tweetler Erdoğan’a destek amacıyla atılıyordu. AKP’nin halkın istediğini yaptığı algısını oluşturacak kampanyalar yönetildi. Kripto para dolandırıcılığı yapıldı.

CHP’nin ‘trol raporu’ndan detaylar:
12 bin hesaptan ayda 300 bin tweet

Sosyal medyada konu dışı, kışkırtıcı, suçlayıcı mesajlarla okuyucuları provoke ederek, tepkisel cevaplar almaya ve bu yolla belirli bir hedef için kullanıcıların algısını manipüle etmeye çalışan anonim hesaplara trol deniyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçen hafta, hükümetin halkın vergisiyle  ‘beslediği trol ağı‘nı ortaya çıkardıkları bir rapor hazırlandığını duyurmuş, şu mesajı paylaşmıştı“Halkımızdan vergiyle, zamlarla çalınan paraları, devasa bir trol ağını beslemek için harcıyorlar. Milletin mutfağı yangın yeri, Sarayın tek derdi illegal dinleme, mobese ile izleme, trollerle küfür kıyamet. Ahlaksızlığın sınırı yok, çocuklar bile araç…”

CHP lideri, bazı trolleri de ifşa etmiş, bunun ardından ‘#SarayınTrolleriİfşaOldu’ etiketi sosyal medya gündeminde birinci sıraya oturmuştu.

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün yazısına göre rapora ilişkin detaylar da ortaya çıktı.

Buna göre trol ordusunun organizasyon şeması üç kademeden oluşuyor. İlki içerik üretenler, ikinci kademe, onların işaretiyle saldırıya geçenler ve en alt basamakta da ‘destek grubu’ bulunuyor.

Bütün ağda CHP ve Kılıçdaroğlu’nu hedef alan 10 ila 12 bin trol hesap, aylık 250 ila 300 bin kışkırtıcı tweet atıyor.

Aralarında @sencer_2023_, @Avicenna_Razi, @themarginale ve @TheLaikYobaz gibi hesapların bulunduğu birinci kademedeki ‘lider troller’ sosyal medyada dolaşıma sokulacak içeriği üretiyor.

Bunların altında çalışan ve yine CHP ve Kılıçdaroğlu’nu hedef aldığı belirtilen @KANLINEVZAT35, @_trakyali, @SERVETK73804671, @Sabrikontek, @3461_kml, @Abdulla72476125 ve @JAWARECEP8 gibi ‘taşeron içerik üreticiler’ de bulunuyor. Bu hesapların aylık yaklaşık 400 içerik ürettiği kaydedildi.

Organizasyon şemasının en altında yer alan ve esas amaçları üst gruplarda üretilen içeriği dolaşıma sokmak olan ‘destek grubu’ndaysa @2023TRKY, @Reis_Rte_Reis, @Vatann_Millett, @ak_balkon, @ESMA43188066, @KARA_DAVUT_OF61 ve @emirbrkt gibi hesaplar bulunuyor.

Raporda trol hesapların başlıca özellikleri şöyle sıralandı:

  • Çoğunlukla gerçek bir kimliğe sahip değiller.
  • Bazı trol hesapların adlarında dört ve daha fazla rakam bulunuyor. Bu trol hesapların rastgele oluşturulduğuna işaret ediyor.
  • Kullanıcı adları belirli bir siyasal partiye, ideolojiye ya da kişiye atıfta bulunuyor veya bunlarla özdeşleşiyor.

Kemal Kılıçdaroğlu, bir süredir kısaca malumun ilâmı olarak nitelendirebileceğimiz videolar yayınlıyor biliyorsunuz. En son AKP’nin maaşlı trollerinden bahsetti, beraberinde de Osmanlı Ocakları Eskişehir il başkanı olduğu iddia edilen bir trol çobanının videosu düştü.

İzlemeyenler için söylediklerini alıntılayayım:

“Sosyal medyada 200 bin kişilik ordumuzun ben yönetimindeyim. Sizin bilmediğiniz bir sosyal medya savaşı da veriyoruz. Bunu bilmenizi istiyorum. Orayı biz yönetiyoruz artık. Herkesin elinden aldık. Her gece 200 bin kardeşimle beraber gece 23.00’e kadar ailemden uzak kalma pahasına bir odaya çekilip bir mücadele veriyoruz. Ne mücadelesi veriyoruz biliyor musunuz? 2023 mücadelesi veriyoruz. Çünkü o günü almalıyız. O gün bizim günümüz. Recep Tayyip Erdoğan’ı tekrar bu davanın başına, ümmetin başına getirmeye, onu lider yapmaya ve Devlet Bahçeli ile beraber bu ülkeyi tekrar yönetmek için, yönettirmek için onların önünde ordu olmaya kefenli liderin, kefenli askeri olmaya ant içtik.”

Eğer haber doğruysa, olay Eskişehir’de AKP il başkanının da katıldığı, düğün salonunda düzenlenen bir etkinlikte gerçekleşiyor.

Meseleyi bildiğim tarafından tutmaya devam edersem, AKP’nin sosyal medyayla derdi 2013’ten beri sürüyor. 2013’ten, yani Gezi’den önce, AKP’nin böyle bir derdi yoktu, Erdoğan başta olmak üzere AKPlilerin çoğunun Twitter hesabı bile yoktu. 10 Ocak 2012’de Erdoğan’ın sosyal medyayla ilgili söylediklerini hatırlayalım; “Hakara, makara yaparlar. Benim adıma başkaları giriyor zaten. Benim kendi resmi hesabım yok.” O dönemde, Melih Gökçek dışında Twitter’la yatıp kalkan başka bir AKPli varsa da ben hatırlamıyorum. AKP, o dönemde sosyal medyayı büyük oranda, iş ortakları Fethullahçılar tarikatına bırakmıştı.

Telegram kanallarında örgütlenen lümpen delikanlıların ‘Gavura vurur gibi vurun‘ denerek ‘savaş‘a yollanmasının pratikte gürültü yapmaktan başka bir faydası yok. Zira üretilen bir söylem yok. Söylem üretilecek koşullar da yok; özgür düşünce, özgür irade ve etkili bir büyük anlatı olmadan, neyin söylemini üreteceksiniz? AKP’nin söyleyecek sözü bitti.


KAYNAKLAR
(DHA) https://www.sozcu.com.tr/2015/gundem/iste-ak-troll-ekibi-826812/
https://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/05/150515_akp_sosyal_medya
TÜRKİYE’DEKİ RUS DİJİTAL MEDYA VE BİLGİ EKOSİSTEMİ – H. Akın Ünver | EDAM, Oxford CTGA & Kadir Has Üniversitesi
Dağhan Irak – https://www.diken.com.tr/ak-trol-ordusu-mu-neo-yeniceri-ocagi-mi/
https://www.diken.com.tr/chpnin-trol-raporundan-detaylar-12-bin-hesaptan-ayda-300-bin-tweet

Naci Kaptan 10 Şubat 2022 – Devam edecek

This entry was posted in BİLİŞİM - İNTERNET -, EMPERYALİZM, İSTİHBARAT KURUMLARI, KUMPAS-TEZGAH-ÜÇ KAĞIT, ORGANİZE İŞLER, SİYASİ PARTİLER, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *