NATO’nun İLK KADIN SAVAŞ PİLOTU BİR TÜRK KADINI Albay Leman Bozkurt Altınçekiç.

Nato’nun ilk kadın savaş pilotunun bir Türk olduğunu biliyor musunuz?
1932 Sarıkamış doğumlu Albay Leman Bozkurt Altınçekiç.
Onları kadına değer veren Atatürk Cumhuriyeti yetiştirdi.


Leman Bozkurt Altınçekiç (1932, Sarıkamış – 4 Mayıs 2001, İzmir), İlk Türk kadın jet pilotu. NATO kuvvetlerinin de ilk ve uzun zaman boyunca tek kadın jet pilotu oldu. 1932 yılında Sarıkamış’ta doğdu. Liseyi bitirdiği yıl Türkkuşu İnönü Tesisleri’nde planör eğitimi aldı. Hemen ardından Türkkuşu Motorlu Okulu’na öğretmen adayı olarak katıldı. 1954 yılında Silahlı Kuvvetler’e kadınların da alınmasıyla ilgili karar çıkınca İzmir Hava Harp Okulu’na başvurdu ve Ekim 1955’te burada eğitime başladı. Pervaneli uçaklarla eğitimini tamamlayarak 30 Ağustos 1957’de mezun oldu.

Daha hızlı ve daha yüksekten uçmak arzusuyla jet pilotu eğitimi almak istedi. Ağustos 1958’de Eskişehir’deki jet eğitim filosuna katıldı ve kısa sürede eğitimini başarıyla tamamladı.

Kasım 1958’de jet pilotu brövesini taktı. Dokuz yıl süreyle F-84 ve T-33 jet uçaklarında uçtu. Sonraki yıllarda Hava Kuvvetleri’nin karargâh hizmetlerinde çalıştı. Personel Plan Şube Müdürü ve Merkez Şube Müdürü olarak görev yaptı. Kıdemli Albay rütbesiyle Hava Kuvvetleri’nden emekli oldu. 4 Mayıs 2001 tarihinde İzmir’de hayatını kaybetti.


https://tr.wikipedia.org/wiki/Leman_Bozkurt_Altınçekiç

This entry was posted in ATATURK, DEVRİM VE KARŞI DEVRİMLER, KADIN HAKLARI, TSK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *