SİBER DÜNYANIN GİZEMLİ CASUSLARI * Facebook’un operasyonel işlevi

 Facebook’un operasyonel işlevi

Facebook’un operasyonel işlevi

Aydınlık – 23 Kasım 2021

Nikaragua’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinden kısa bir süre önce Facebook, iktidardaki Sandinista hükümetini destekleyen yüzlerce haber kuruluşunun, gazetecinin ve aktivistin hesabını sildi. 

ALAN MACLEOAD

Nikaragua’da yapılan başkanlık seçimlerinde Facebook, ABD karşıtı Daniel Ortega’yı destekleyen hesapları silerek seçimlere sosyal medya üzerinden müdahale etmeye çalıştı. Facebook bu hesapların “gerçek olmayan davranışlarda bulunan” botlar olduğunu iddia ediyor. Ülkenin yaklaşık yarısının, platformu haber ve eğlence için kullandığı düşünüldüğünde, kararın oldukça temelsiz ve müdahaleci olduğu açık. Bununla birlikte, seçim sonuçları, ABD’nin kötü bir şekilde başarısız olduğunu ve Sandinistaların ezici bir zafer elde ettiğini gösteriyor.

Masaya şehrinde yaşayan bir gazeteci olan John Perry, Mintpress’e verdiği demeçte şunları söyledi:

“Bu, özellikle Facebook’un (Nikaragua’daki en popüler sosyal medya kuruluşu) ülkeye korkunç bir müdahalesi. Hükümette konuşlandırılmış bir trol ekibini durdurduklarını iddia ediyorlar, ancak gerçekte yaptıkları şey sıradan Sandinista destekçilerinin, özellikle de birçok takipçisi olan gençlerin hesaplarını kapatmak.”

OPERASYONU TWITTER DEVAM ETTİRDİ

Daha da kötüsü onlarca Sandinista, hesapları silinen gerçek insanlar olduklarını kanıtlayan video mesajları kaydetmek için Twitter’a girdiklerinde orada da hesapları sistematik olarak silindi.

İnsan hakları avukatı ve geçen hafta sonu yapılan seçimlerin gözlemcisi Daniel Kovalik, bununla ilgili şunları belirtti: “Bunlar, ortalama Nikaragualıların güncel olaylar ve bu durumda seçimlerle ilgili haberler ve birbirleriyle iletişim kurmak için güvendikleri hesaplar. Bu yüzden Sandinistlerin, açıkça bir siyasi gruba karşı hedef alınması çok rahatsız edici.”

FACEBOOK’UN KARANLIK ÇALIŞANLARI

Hem gazeteci Perry hem de seçim gözlemcisi Kovalik, Facebook’un tam olarak ABD hükümetinin devirmeye çalıştığı gruba karşı harekete geçmesinin tesadüf olmadığı görüşünde.

Belki de ifade özgürlüğü açısından daha endişe verici olan, kararı Facebook’ta kimin verdiğidir. Şirketin asılsız davranışlara ilişkin sözde kanıtlarını ayrıntılandıran 11 sayfalık raporda yalnızca iki kişinin ‘katkısı’ var:

Batı askeri istihbaratıyla derin ve uzun süreli bağları olan Luis Fernando Alonso ve Ben Nimmo. LinkedIn’deki biyografisine göre, Alonso, geçen yıla kadar, Washington DC civarında, halk arasında “Raytheon Acres” olarak bilinen karanlık bir şirket olan Booz Allen Hamilton için çalışıyordu. Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), en tartışmalı çalışmalarının çoğunu teknik olarak özel bir şirket olan (ve dolayısıyla kamu kurumlarıyla aynı gözetim ve incelemeye tabi olmayan) firmaya aktarır.

Örneğin Edward Snowden, NSA için değil, Booz Allen Hamilton için çalıştı. Bundan önce Alonso, üst düzey askeri ve istihbarat liderlerini eğiten, Savunma Bakanlığı tarafından kontrol edilen bir kurum olan William J. Perry Yarımküre Savunma Çalışmaları Merkezi’nde doğrudan hükümet için çalıştı.

OPERASYONEL GAZETECİ AĞI

Nimmo’nun geçmişi de aynı derecede ürkütücü. 2011 ve 2014 yılları arasında NATO basın subayı olarak görev yaptı ve ertesi yıl, İngiliz devletinin düşmanları hakkında yanıltıcı bilgiler yaymayı amaçlayan Birleşik Krallık hükümeti tarafından finanse edilen bir propaganda operasyonu olan Statecraft Enstitüsü’ne geçti. Statecraft Enstitüsü, Avrupa çapında Rusya karşıtı ve düzen yanlısı konuşma konularını koordine etmek için kullanılan gizli bir gazeteci ağı kurdu.

2019’da Nimmo, Muhafazakâr hükümetin Büyük Britanya Ulusal Sağlık Hizmetinin (NHS) önemli kısımlarını yabancı para babalarına (plütokrat) satmak için sessizce müzakere ettiği haberlerini küçümsemede önemli bir rol oynadı. İşçi Partisi, seçimden birkaç gün önce bu bilgiyi yayınlayınca, Nimmo hemen harekete geçti ve hiçbir kanıt olmadan, söz konusu belgelerin “bilinen bir Rus operasyonuna çok benzediğini” duyurdu. Onun sözde uzman varsayımı (Dürüstlük Girişimi’ndeki müttefik gazetecilerin yardımıyla) hikâyenin Muhafazakârların büyük seçim kazanımları elde etmesine yardımcı olan “NHS’yi gizlice özelleştiren Muhafazakarlar” yerine “İşçilerin Rusya ile bağlantıları” haline gelmesine izin verdi.

Nimmo ayrıca NATO’nun yarı resmi düşünce kuruluşu olan Atlantik Konseyi’nde kıdemli üye oldu. Artık resmi olarak “Meta” olarak adlandırılan Facebook, istihbarat departmanında gerçekte kimin çalıştığı konusunda son derece gizli. Hiçbir yerde kilit isimlerin isimlerinin bir listesini bulamıyor. Bununla birlikte, aylarca geriye dönük raporlar ve isimler için blog gönderileri, büyük teknoloji ile büyük hükümet arasında gerçek bir döner kapı olduğunu ortaya koyuyor. Kısacası, Facebook casuslarla dolu.

CASUSLAR ORDUSU FACEBOOK’TA

Örneğin, Mayıs ayında yayınlanan ve “Etki Operasyonları Durumu, 2017-2020” başlıklı bir belgede, en az dördü ulusal güvenlik devletinde kıdemli ajan olarak uzun geçmişi olan Nimmo gibilere ek olarak beş yazar adı listelenmiştir. Sırayla şöyle:

Nathaniel Gleicher, Güvenlik Politikası Başkanı. Gleicher, Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Siber Güvenlik Politikası Direktörü olarak Beyaz Saray’da iki buçuk yıl geçirdi. Bundan önce de beş yılını Adalet Bakanlığı’nda geçirdi.

Güvenlik İletişimi Başkanı David Agranovich. Agranovich, 2017’te Beyaz Saray’daki Ulusal Güvenlik Konseyi İstihbarat Direktörü olmaya geçmeden önce Savunma Bakanlığı’nda üst düzey bir rolde altı yıldan fazla çalıştı.

Olga Belogolova, Etki Operasyonları Ürün Politikası Yöneticisi. Aralarında en ‘akademik’ olanı Belogolova, Amerika’nın casus okulu olarak bilinen bir kurum olan Georgetown Üniversitesi’ndeki öğrencilere siber güvenlik ve etki operasyonları öğretiyor. Bundan önce Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu’nda, Savunma Bakanlığı ofisinde ise Rusya, Ukrayna ve Avrasya politikaları üzerine çalıştı. Ayrıca, Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi, Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi ve Atlantik Konseyi gibi hükümet ve askeri tarafından finanse edilen düşünce kuruluşlarında çeşitli çalışma gruplarında görev yaptı.

Mike Torrey, Tehdit İstihbaratı Analisti: 2010’dan 2018’e kadar Torrey, Çin’e karşı siber savaş konusunda uzmanlaşmış üst düzey bir CIA ajanıydı. Bundan önce Nsa’da küresel ağ istihbarat analisti olarak çalıştı.

Listelenen yazarlardan Margarita Franklin, hükümet dışı bir geçmişe sahip.
Facebook’un resmi bloguna daha yakından bakıldığında Mike Dvilyanski, şirketin Siber Casusluk Soruşturmaları Başkanı olarak tanımlanıyor. 2005’ten 2018’e kadar Washington ve New York’ta FBI ajanı olarak görev yapan Dvilyanski, siber güvenliği araştıran ekiplere liderlik eden Denetleyici Özel Ajan rütbesine yükseldi.


(Bu yazı mintpressnews.com’dan alınmıştır)


https://aydinlik.com.tr/haber/facebook-un-operasyonel-islevi-265350

This entry was posted in BİLİŞİM - İNTERNET -, İSTİHBARAT KURUMLARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *