PUSULASIZ * AKP’nin pusulası yok, Ortadoğu’daki adımlar gündelik taktikler

AKP’nin pusulası yok,
Ortadoğu’daki adımlar gündelik taktikler

Haluk Özdalga Eyl 12 2021
Haluk Özdalga ile Perspektif


Perspektif’te Ahval Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Baydar’ın konuğu, Haluk Özdalga. Özdalga, Perspektif’te AKP hükümetinin dış politikasını değerlendirdi.

Afganistan’da Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesi sonrası yeni bir durum oluştuğunu ve bu yeni fotoğraf içerisinde Erdoğan’ın üstlenmek istediği role değinen Yavuz Baydar, Türkiye’nin bölgede eski politikalarını terk ederek yeni bir format üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye’nin yeni bir ‘diplomatik bahara’ işaret edildiğine vurgu yapan Baydar, “böyle bir durumla karşı karşıya mıyız?” sorusunu yöneltti.

Özdalga’nın bu soruya yanıtı ve diğer değerlendirmeleri özetle şöyle:

“Benim gördüğüm kadarıyla olay şu. Hem İsrail, hem Mısır ve hemde BAE ile iyileştirilmeye çalışılan ilişkiler açısından geçerli. AKP’nin bu manevrasının en temel nedeni, tüm Orta Doğu’da batağa saplandıklarını gördüler. Bu işin yürümediğini gördüler.

Bundan çok büyük zararlar gördüler. Hem ekonomik olarak zarar gördüler, hem deniz yetki alanlarında, diplomaside ve büyük bir iflasın içine düştüklerini, Türkiye’nin tarih boyunca görülmemiş bir tecrit içine düştüğünü gördüler.

Şimdi kuvvetli bir dönüş manevrası yapıyorlar. Ben buna ‘diplomasi baharı’ der miyim? Emin değilim. İyileştirme adımları doğru adımdır. Türkiye’nin çıkarlarına uygun.

AKP, bu vahim yanlışlar sonrası Türkiye’ye ağır bedeller ödetti. Bu kayıplar bizim bilançomuzda duruyor. Bunların geri gelmesi mümkün değil.

Bu ülkeler için iyileşme olacaktır. Ama AKP iktidarının bu ideolojik saplantılı dış polikası değişmez. Eski noktaya gelmeyecek. Bu görüşmelerde açık şekilde görüyoruz. Muhatap ülkeler işi yavaştan alıyor.

AKP iktidarının ilişkileri eski noktaya getirmesi çok kolay değil. Yapılacak ilk seçimden sonra gelecek yeni bir hükümetin bunu başarma şansı çok daha fazla.

Zaten şöyle bir husus var. Sadece bu ülkeler değil, tüm dünya şunu görüyor. AKP iktidarı sürekli zig-zag yapan, güvenilmez bir tablo çiziyor. Tüm dünya için bu durum geçerli. Bir söylediği, diğerine uymuyor.

Bunların elinde siyasi bir pusula yok. Ortaya çıkan tablo bunu gösteriyor. Dış politikada çok değişen bir şey yok.

Dünyada bu bölge etrafında yeni dengelerin oluşması söz konusu. Bu aynı zamanda Türkiye’ye de yeni bir saha açıyor. Bu bölgedeki deprem yıllarca sürecek. AKP’nin elde ettiği önemli bir mevzi yok. AKP’nin attığı önemli bir adım da yok.

Türkiye’nin bazı adımlar atması lazımdı. Afganistan’daki tahliyede rol almalıydı. Bunu Katar yaptı. Tahliyelere Türkiye yardımcı olmalıydı. Onu da yapamadılar ve Katar yaptı. ABD şu anda Kabil büyükelçiliğini Katar’a taşıdı. Afganistan diplomasisini ABD, Doha’dan yönetiyor.

Türkiye’nin ne yaptığı da ne istediği de belli değil. AKP’den tek ciddi bir analiz duymadım. Afganistan’daki durum ciddi. Bir yol ayrımı var. Bölge de ciddi bir yol ayrımına girdi. Çok kritik gelişmeler yaşanacak.”


https://ahvalnews-com.cdn.ampproject.org/c/s/ahvalnews.com/tr/perspektif/akpnin-pusulasi-yok-ortadogudaki-adimlar-gundelik-taktikler-haluk-ozdalga?amp

This entry was posted in DIŞ POLİTİKA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *