Düşman Yoksa Yaratılabilir…

Düşman Yoksa Yaratılabilir…

Orhan Özkaya (Ars-Yazar) – 24.08.2021 – orhanozkaya9@hotmail.com


Afganistan Taliban’a “Anahtar Teslimi” sunuldu

ABD’nin yenilmesi soz konusu olamaz; aslinda anlasmali bir sekilde basta Rusya ve Cin olmak uzere dunyanin sol yanina, kalan sol kullerine karsi yeni bir yabanil tehdit olarak bolgeye Taliban bekci olarak birakildi. Altin bir tepside ulkenin “Anahtari” teslim edildi… Oysa ABD ve bilesenleri tarafindan BM’de hala “terorist” orgut olarak kayirlara gecirilen, ilan panosunda asili olan bu cinayet sebekesi, Doha’da diplomatik gorusmelerle muhatap alinmis, pazarlik yapilmis, caniliklerinin torpulenmesi yoluna gidilmisti. Aslinda ne ucagi, ne tanki ve ne de uzun sureli dayanabilecek silahi vardi;

Utku kazanmasi soz konusu degildi. ABD, tamamen strateji degişikligine gitti; kendi kamuoyu, ulke topografyasi ve emperyalizmin cok kutuplu dunya olusumu karsisinda daha fazla direnemeyecegini anlamasi; 11 Eylul’den beri uyguladigi stratejinin iflasini getirdi. Cok kutuplu dunya, oldukca hizli bir sekilde ilerliyor; Cin, Rusya, Iran ve Hindistan, Ortadogu, Asya ve Pasifik sinirlarini asmaya basladi. Avrupa, Afrika ve Latin Amerika daglarina, ovalarin “Bir Yol, Bir Kusak, (One Belt, One Road-OBOR)” la Afganistan’da bile Hindu Kus-Himalaya sira daglarina kadar dayanmasina karsi onlem almaya calisiyor.

Cin’in OBOR projesi ABD’nin kabusu
Cin’in bu ilerleyisine dunyanin sol yani, ilerici, yoksul ve uygar kanadi kucak acmis ve ABD hegemonyasini alt ust etmis durumda. ABD, artik teror bahane ederek enerji alanlarini, bolgelerini askeri isgallerle yonetemiyor, “Teroru kaynaginda yok etme” stratejisini uygulamakta sIkinti cekiyor; besledigi, egittigi ve silahlandirdigi yandas terorist kendisine donmus, silah dogrultmus laf soz dinlemiyor, dizginlenemiyor, Islami seriat uygulamasina dogru, vahsi uygulamalar sergileyerek, cizgi disi ihlallere girisiyor. Oyleyse yeni stratejiler belirlemek gerekir; iste tam da bunu uygulamaya sokmaya calisiyor, bu oyuna basvuruyor ve Afganistan’i Taliban’a Doha’da “Anahtar Teslimi” bir anlasmayla sunuyor.

Afganistan Cin’e 75 km. Rusya’ya da oldukca yakin, oyleyse bolgeyi Taliban’a bekcilik yaptirmak uzere terk etmek… Oynanan son oyun bu: asker, silah ve dolar harcamayi sonlandirip; hem kendi kamuoyunu ve hem de etegine tutunan Bati yandaslarina ileti gonderiyor. Kurdugu bu satranc tahtasinda kimin “Sah-Mat” olacagi henuz ortada gorunmuyor. Oyun ilerledikce, taslar yerinden oynatilinca ve stratejik riskli hamleler ileri suruldukce islerin rengi belirginlesecek ve hem seyirciler ve hem de oyunun hakemleri perdeyi indirecek.

Satranc rakipleri kalabalik
ABD’nin satranc rakipleri kalabalik, dunya nefesini tutmus oyunu izliyor… Zira hedefteki Rusya’ya karsi ABD Deniz Piyadeleri Komutani General Robert Neller’in bolgede buyuk kavganin baslayabilecegi konusunda askerlerini uyarmasi, Savunma Bakanligi sozcusu Eric Dent’in Washington Post’a yaptigi aciklama da Neller’in “askerlerini motive etmek” istedigini belirtmesi, islerin kizismakta olduguna isaret ediyor. 220 bin kisilik ABD deniz piyadelerinin guclu bir sekilde silahlandigi biliniyor. 100 ucak ve helikopter ve cok sayida M1 Abrams tanki, obus, zirhli arac gerecler oldugu aciklaniyor. Soguk savasin bitimine rağmen ABD’nin Rusya’yi hedeften silmedigi vurgulaniyor.

Rusya yetkilisi Sivkov, “ABD Deniz Piyadeleri Kolordusu, ciddi bir tehdit olusturuyor. Saldiri durumunda Amerikan deniz piyadeleri oncelikle kuzey yonunde devreye alinacak, hedefleri Murmansk bolgesinde konuslanmis olan denizaltilar olacak. Güney yönde Kirim’da, Uzakdogu bolgesindeyse, stratejik denizaltilarin bulundugu Kamçatka Yarimadasi’nda cikarma yapabilirler” diyerek aciklamalarda bulunarak durumu net sekilde ortaya koyuyor.

Ayrica Rus Silahli Kuvvetlerin bu tur saldirilara karsi koyacak operasyonlarda izlenecek taktigi surekli olarak gelistirdiklerine dikkat ceken Sivkov, karsi tarafin hava ustunlugunun onlenmesi, cikartma yapilmasinin onune gecilmesi ve destegin yok edilmesi gerektigini belirtiyor. Ayrica bolgedeki gemilerin vurulmasi ve kara catismasinda guclu bir direnisin sergilenerek, dusmanin hezimetinin saglanmasi…

ABD’nin Taliban oyunu elinde patlayacak
Rusya’nin deniz piyadelerine karsi kullanabilecegi en onemli silahlardan biri, aralarinda 260 kilometreye kadar ayni anda 32 fuze firlatabilen “Bal Kiyi Fuze Sistemi” nin de bulundugu kiyi fuze ve topcu sistemleri oldugu cok iyi biliniyor. 22 kilometre uzakliktaki hedefleri vuran, dakikada 12 atis yapabilen 130 mm’ lik Bereg otomatik gudumlu topcu sistemi de, karsi tarafa verilecek kotu bir surpriz olur… Rusya Stratejik Konjonktur Merkezi Direktoru Ivan Konovalov, Sputnik’teki soylesisinde, “… Cikartma operasyonlari, oncelikle donanmalarin karsi karsiya gelmesi demek.

Barents Denizi’nde bizim hem denizaltilarimiz, hem de askeri gemilerimiz var ve orada bizi asabileceklerini sanmiyorum” diye konustu. Neller’in, daha ziyade NATO muttefiklerine mesaj vermek istemis olabilecegine dikkat ceken Konovalov, “Aciklama Norvec’te yapildi, Ingiltere, Norvec ve Baltik ulkelerinin dahil oldugu NATO’nun kuzey kanadi ise Rusya’ya karsi kati tutum izliyor. ABD boylelikle Rusya’ya baski konseptini desteklemis oldu” seklinde ifadeler kullanmasi onemli bir vurgu niteliginde.

Avrupa olasi bir savasla ilgili yorumlarda, ABD’nin Ortadogu ve Afganistan’da askeri varligini hizli bir bicimde azaltmasiyla da ilgili bir surec meydana gelebilir. ABD Savunma Bakanligi (Pentagon), ABD Deniz Piyadeleri Kolordusu’ nun dikkatinin ileride Rusya ve Asya-Pasifik bolgesine yogunlasacagini seslendiriyor. Aslinda ABD’yi bu tur aciklamalara iten seyin, “dusman yoksa yaratilmali” mantigi one cikabilir.

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *