ORGANİZE İŞLER * OY SAYIMINDA KAYDIRMA YOLU İLE HİLE * YSK’DA VERİLERLE OYNANDI * Sosyal medyada ‘oy kaydırma’ itirazları: ‘#OylarYenidenSayılsın’ etiketi gündem oldu

Sosyal medyada 'oy kaydırma' itirazları: '#OylarYenidenSayılsın' etiketi gündem oldu

Sosyal medyada ‘oy kaydırma’ itirazları:
‘#OylarYenidenSayılsın’ etiketi gündem oldu

cumhuriyet.com.tr – 16.05.2023

Kritik 14 Mayıs seçimlerinin ardından çok sayıda sandık tutanağının YSK verilerine “yanlış girildiği” ortaya çıktı. ‘Oy kaydırma’ skandalı iddiaları sonrası itirazlar yükselirken sosyal medyada açılan “#oylaryenidensayılsın” etiketi, gündem oldu.


14 Mayıs seçimlerinin üzerinden geçen ikinci günde, YSK’nin sistemindeki verilerin siyasi partilerle paylaşılması ve sandık sonuç tutanakları ile karşılaştırılmalar yapılması sonucunda çok sayıda oyun YSK’nin sistemine ‘yanlış’ geçirildiği bildiriliyor.
Yurttaşlar, CHP’nin YSK verilerini paylaştığı sts.chp.org.tr sitesindeki oylarla sandık sonuç tutanakları arasında yapılan karşılaştırmaları sosyal medyadan paylaşıyor. Yapılan paylaşımlarda, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bazı sandıklarda oyların sisteme yanlış girildiğine dair iddialar yer alıyor.
BORNOVA’DA CHP VE İYİ PARTİ’NİN OYLARININ SİLİNDİĞİ SANDIK
BirGün’ün İzmir Bornova’daki bir sandıkta yaptığı incelemede de oyların yanlış girildiği anlaşılıyor. CHP’nin YSK verilerini açtığı sistemde, Bornova’daki 1033 nolu sandıkta CHP 49, AKP 58 İYİ Parti 1, Yeşil Sol Parti 24, MHP 13 oy almış görünüyor. Ancak sandık sonuç tutanağına göre CHP 147, İYİ Parti 49 oy almış.
CHP’DEN BİLGİLENDİRME: İTİRAZLAR YAPILDI
CHP’li Muharrem Erkek de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ilgili itirazları gerçekleştirdiklerini ifade ederek şunları söyledi: “Bilgilendirme: Tüm sandık sonuç tutanaklarımızı biz sistemimize girdik. YSK da girdi. YSK verisiyle uyuşmayan sandıklara ilişkin itirazlar ilçe seçim kurullarına yapıldı. Düzeltmeler ilçe seçim kurulları tarafından yapılacaktır. Herbir oyun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”
YAVAŞ: SORUNLU GÖZÜKEN TÜM SANDIKLARA İTİRAZ YAPIYORUZ
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Tüm sandık sonuçlarını tek tek inceliyor, sorun gözükenlerin hepsine gerekli itirazlarımızı yapıyoruz” dedi.
‘OY KAYDIRMA’ İDDİALARI…
Diken gazetesi Ankara Temsilcisi Altan Sancar da, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, sandıkların kaydı sırasında çok sayıda oy kaydırmasının yapıldığına dair iddiaları gündeme getirdi.
DİYARBAKIR BİSMİL’DE SANDIKLAR İNCELENDİ
Öte yandan teyit.org da, sosyal medyada çokça paylaşılan Diyarbakır Bismil’deki sandığın durumunu inceledi. YSK’nin kesin sonuçları ve tutanakları henüz erişime açmadığı belirtilen incelemede, buna rağmen eldeki mevcut verilerin tutarsız olduğu belirtildi.
AKP’DEN ŞANLIURFA AÇIKLAMASI
Yapılan yoğun itirazlar sonucu YSP’nin, Şanlıurfa’da AKP’den bir vekil aldığı iddia edildi. Kamuoyuna yansıyan iddialar üzerine AKP Urfa İl Örgütü’nden şu açıklama yapıldı:
“Sosyal medyada Partimizin Şanlıurfa’da ki Milletvekili sayısının düştüğüne dair yapılan haberler tamamen asılsızdır. Yapılan itirazlar reddedilmiş olup, AK Partimizin Milletvekili sayısı 8 olarak kesinleşmiştir.”
SOSYAL MEDYA AYAĞA KALKTI
Twitter’da birçok farklı sandığa ilişkin paylaşılan ‘oy kaydırma’larının ardından “#oylaryenidensayılsın” etiketi de ülke gündeminde ilk sıraya yerleşti.

Öte yandan Twitter’da “#yskitirazsüresiniuzat” etiketine de 60 binden fazla tweet atıldı ve etiket ülke gündeminin ikinci sırasına yerleşti.
HDP’Lİ TİRYAKİ’DEN AÇIKLAMA
Söz konusu iddiaların çok sayıda benzeri sosyal medyada tartışılırken konuya ilişkin konuşan HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, “Henüz herhangi bir kentte milletvekili dağılımına etki edecek kadar bir sonuca ulaşabilmiş değiliz” dedi.
YEŞİL SOL’DAN DA TEPKİ
Yeşil Sol Parti de “#YeşilSolPartininOylarıNerede” etiketiyle yaptığı paylaşımda konuya dair şu ifadeleri kullandı: “Yüzlerce sandıkta oylarımız YSK eliyle başka partilere yazılmıştır. Arkadaşlarımız usulsüzlük tespit ettiğimiz tüm sandıklara itiraz etmiştir. Seçimin güvenli geçtiğiyle övünen YSK bu sahtekarlığı derhal düzeltmelidir!” paylaşımında bulundu.

https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/sosyal-medyada-oy-kaydirma-tepkisi-2082023
This entry was posted in ORGANİZE İŞLER, Politika ve Gundem, SEÇİM - SEÇSİS, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *