FEYM BÜLTENİ – 05/2023 * Ermeni Faaliyetleri – 06 Ocak 2023

FANATİK ERMENİ YALANLARINA KARŞI

FEYM BÜLTENİ – 05/2023 * Ermeni Faaliyetleri – 06 Ocak 2023


1. Ermenistan İçişleri Bakanlığı polis, kurtarma ve göçmenlik hizmetlerinden oluşacak… Adalet Bakanlığı tarafından önerilen hükümet kararında yapılan değişikliklere göre, yeni Ermenistan İçişleri Bakanlığı ulusal polis, kurtarma, göç ve vatandaşlık hizmetlerinden oluşacak. Karar taslağını Perşembe günü kabine toplantısında sunan Adalet Bakanı Grigor Minasyan, Acil Durumlar Bakanlığıyla ilgili kısmın belgeden çıkarıldığını söyledi. Taslak karar oybirliğiyle kabul edildi. Ermeni Kurtarma Servisi şu anda acil durumlar bakanlığının bir parçası.
https://www.panorama.am/en/news/2023/01/05/Armenian-interior-ministry/2777792

2. Ermenistan valisi, AB izleme ekibiyle yakında görüşülmesinin muhtemel olduğunu söyledi… Ermenistan’ın Vayots Dzor Eyaleti Valisi Ararat Grigoryan, bölge valileri ile Ermenistan’da konuşlanmış AB izleme ekibi arasında büyük olasılıkla önümüzdeki birkaç gün içinde bir toplantı yapılacağını söyledi. Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, “Görüşmenin önümüzdeki günlerde olacağını tahmin ediyorum ama formatı görüşülüyor. Diğer konularda şu anda somut bir şey yok.” AB gözlemcilerinin faaliyetlerine değinen Grigoryan, “Sınırları ziyaret ediyorlar, sınır olaylarını kaydediyorlar ve AB ülkelerine sunmak için veri topluyorlar” dedi.
https://www.panorama.am/en/news/2023/01/05/Armenian-governor-EU/2777768

3. Ararat Mirzoyan, Fransa’nın Ermenistan Büyükelçisi Anne Louyot’u kabul etti… Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, 5 Ocak’ta Fransa’nın Ermenistan Büyükelçisi Anne Louyot’u kabul etti. Bakan Mirzoyan, Azerbaycan’ın Laçin Koridoru’nu abluka altına alması sonucu ortaya çıkan durum hakkında Fransa Büyükelçisini bilgilendirerek, Azerbaycan’ın faaliyetleri nedeniyle abluka altına alınan 120 bin Dağlık Karabağ halkının giderek derinleşen bir insani krizle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Ararat Mirzoyan, Azerbaycan’ın 9 Kasım 2020 tarihli Üçlü Bildiri’de belirtilen yükümlülüklerine uygun olarak Laçin Koridoru’nun blokajını kaldırmak için uluslararası toplum tarafından sürekli müdahalenin ve atılan adımların önemini vurguladı. Bu bağlamda Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi’nin 20 Aralık 2022’deki toplantısında yaptığı açıklamayı ve müteakip çabaları takdir ettiğini ifade etti.
https://armedia.am/eng/news/110120/ararat-mirzoyan-required-anne-louyot-the-ambassador-of-france-to-armenia.html

4. Karabağ bakkalları fiilen boş, başkent Stepanakert’te (Hankendi) kapanan mağaza sayısı artıyor… Dağlık Karabağda bakkallar, Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan Laçin koridoruna yönelik Azerbaycan ablukasının 25. gününde Perşembe günü fiilen boş. Bu mağazalardan biri şöyle diyor: “Şu anda yiyecek yok. Mağaza neredeyse boş. Vitrinler boş. Mağazada ekmek ve içecek bulabiliriz. Uzun zamandır sebze yok.
https://news.am/eng/news/738341.html

5. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vahan Hunanyan, yaptığı açıklamada, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nın Laçin Koridoru konusunda uluslararası ortaklarla sürekli temas halinde olduğunu söyledi… “”Laçin Koridoru’ nun Azerbaycan tarafından yasa dışı abluka altına alınmasının ardından Ermenistan Dışişleri Bakanlığı ve ilgili devlet kurumları, Dağlık Karabağ’da yaşanan insani krizden kaynaklanan sorunları çözmek için çeşitli uluslararası kuruluşlarla sürekli temas halindedir” dedi.
https://en.armradio.am/2023/01/05/armenian-mfa-constantly-in-contact-with-international-partners-regarding-lachin-corridor/

6. California Glendale Meclis Üyesi Azeri ablukası nedeniyle Karabağ’daki kardeş şehir Martuni’yi ziyaret edemiyor… Glendale Kent Konseyi üyesi ve California Demokrat Parti üyesi Elen Asatryan, ABD hükümetinin Türkiye ve Azerbaycan’a yaptığı askeri yardımı kabul edilemez olarak nitelendiriyor. Asatryan, “Uluslararası toplumun Ukrayna’nın yardım çağrısına hızla tepki vermesine karşın, neredeyse aynı durumda olan Ermenistan ve Karabağ’ın neredeyse görmezden gelinmesine üzüldüm” diyor. https://www.armenpress.am/eng/news/1101098.html

7. Kısaca Bölge – Ermenistan makamları, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) kurucu antlaşması olan Roma Statüsü’nü onaylamak için harekete geçti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Bugünkü Ermenistan bizim toprağımızdır” dedi. https://armenianweekly.com/2023/01/04/the-region-in-brief-8/

8. Tekeyan Kültür Derneği Karabağ krizine “Karabağ halkı daha ne kadar acı çekmeli?” başlığı ile yardım kampanyasını başlattı…Karabağ Ermenileri, 12 Aralık’tan bu yana Azerbaycan ablukası nedeniyle ciddi şekilde acı çekiyor. Bu insani kriz kötüleşirken, ablukayı kaldırmaya yönelik nominal uluslararası çabalar hiçbir şeyi değiştirmezken haftalar geçti. Artsakh (sözde Karabağ Ermeni devleti) hükümeti dünyanın her yerindeki Ermenilerden yardım istedi. Acil yardıma ihtiyaç var ama diasporadaki Ermeniler ne yapabileceklerinin farkında değiller. Ablukaya rağmen, yardım etmenin bir yolu var. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada Tekeyan Kültür Derneği (TCA), Artsakh hükümetinin yardımıyla bir yol buldu. Şu anda fiziki olarak erzak göndermek mümkün değilse, Ermeniler Artsakh halkına para göndererek destek olabilirler.
https://mirrorspectator.com/2023/01/05/tekeyan- Cultural-association-launches-artsakh-crisis-aid-campaign/

9. Türkiye, yeni inşa edilen Süryani kilisesini açmayı planlıyor ….Sabah Gazetesine atfen verilen haber özetle şöyle; “ Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kilisesinin açılışıyla ilgili son eksiklikler gideriliyor. İstanbul’un Yeşilköy semtinde yapımı devam eden Mor Efrem Kadim Ortodoks Kilisesi’nin iki ay içinde açılması planlanıyor. Kentte yaşayan yaklaşık 17.000 Süryani için ikinci kilise. (Not: Aina yorumlarımızı kabul ediyor..,o.tan)
http://www.aina.org/news/20230105155840.htm

10. Avim Bülteni’ nde Sözcü Gazetesine atfen “AYM’den Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi kararı” başlıklı bir haber yer alıyor… Haber özetle şöyle; “ Anayasa Mahkemesi, Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı’nın daha önce vasiyet yoluyla kendisine bırakılan taşınmazın iadesi davasının reddedilmesini hak ihlali saydı. https://avimbulten.org/tr/Bulten/AYM-DEN-YEDIKULE-SURP-PIRGIC-ERMENI-HASTANESI-KARARI
This entry was posted in ERMENİ SORUNU, FEYM GRUBU ÇALIŞMALARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *