AKP’NİN YOLSUZLUKLAR KLASÖRÜNDEN * Ayasofya’nın restorasyon ihalesi Erdoğan’ın yakın arkadaşına gitmiş * Koza Altın’dan Erdoğan’ın hapishane arkadaşının radyosuna para aktarılmış * TCDD’den ‘tanıdık’ firmaya davetle 2 milyar liralık ‘gizli’ ihale

Ayasofya’nın restorasyon ihalesi
Erdoğan’ın yakın arkadaşına gitmiş

KRONOS 28 Mayıs 2022

Son dönemde kapısının yenmesi ve duvarının sökülmesi gibi olaylarla gündeme gelen Ayasofya’nın milyonlarca liralık restorasyon ihalesinin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın arkadaşı M. Hilmi Şenalp’e verildiği ortaya çıktı. Şenalp, kamudan son 10 yılda 114 milyon TL’lik 19 ihale aldı.
Skandallarla gündemden düşmeyen, ziyaretçilerin bin 500 yıllık tarihi kapısından parçalar koparıp yediği ve duvarlarını kazıyıp poşetlere doldurduğu Ayasofya’nın milyonlarca liralık restorasyon ihalesinin “tanıdık” bir isme verildiği ortaya çıktı.
Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Vakıflar Genel Müdürlüğü 30 Aralık 2021 tarihinde Ayasofya için bir ihale düzenledi. İhalenin “Ayasofya Külliyesi’nin restorasyon projelerinin hazırlanması ve Ayasofya Külliyesi’nde bulunan türbelerin, sıbyan mektebinin ve muvakkithanenin restorasyonunun yapılması” adı altında pazarlık usulüyle düzenlendiği duyuruldu.
YAKIN ARKADAŞA 23 MİLYON TL
Birgün gazetesinden İsmail Arı’nın haberine göre; restorasyon ihalesinin, Hassa Mimarlık, Iras Yapı ve Adamak Restorasyon isimli üç şirketin kurduğu iş ortaklığına tam 23 milyon 51 bin TL’ye verildiği ve 21 Ocak tarihinde de sözleşme imzalandığı açıklandı. Şirketlerden restorasyon ve proje hazırlama işlerini 2024 yılının Ocak ayına kadar tamamlamaları istendi.
İhalenin verildiği üç şirketten biri olan Hassa Mimarlık Şirketi’nin sahibi Muharrem Hilmi Şenalp, kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim. Şenalp’in aynı zamanda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yakın arkadaşı” olduğu da biliniyor.
BİRÇOK ÖNEMLİ PROJEYİ ALDI
Şenalp, Boğaziçi Köprüsü’nün çıkışında inşa edilen “Şehitler Abidesi”nin de mimarı. Hassa Mimarlık; Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Cami ve Kültür Merkezi, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’nin master planı ve konsept tasarımı, Başbakanlık Osmanlı Arşivleri, Ataşehir Mimar Sinan Cami, Eyüp Sultan Türbesi restorasyonun da aralarında bulunduğu bir çok projeye imza attı.

Ayasofya’nın restorasyon ihalesi Erdoğan’ın yakın arkadaşına gitmiş

==============================================================================

Koza Altın’dan Erdoğan’ın hapishane
arkadaşının radyosuna para aktarılmış

KRONOS 18 Ağustos 2021
TMSF yönetimindeki Koza İpek grubundan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hapishane arkadaşı olarak bilinen Hasan Yeşildağ’ın sahibi olduğu Alem FM’e reklam adı altında para akıtıldığı ortaya çıktı.
Star, Akşam ve Güneş gazetelerini de bünyesinde bulunduran Es Medya’nın sahibi Hasan Yeşildağ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pınarhisar Cezaevinden arkadaşı olarak biliniyor. Yeşildağ’ın sahibi olduğu grubun bünyesinde bulunan Alem FM’e, TMSF yönetimindeki Koza Altın’dan reklam adı altında para aktarıldığı ortaya çıktı.
Koza İpek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, bir takipçisinin “Abi her gün Alem FM hava durumu Koza altın katkıları ile diyor” şeklindeki mesajına şöyle cevap verdi: “TMSF ye sormak lazım kardeşim. 100 Milyon dan fazla bağıştan sonra, Koza Altın neden Alem FM e para aktarır… Alem FM kimin, ona bakmak lazım sanırım. Rezillik diz boyu.”
TMSF ye sormak lazım kardeşim. 100 Milyon dan fazla bağıştan sonra, Koza Altın neden Alem FM e para aktarır… Alem FM kimin, ona bakmak lazım sanırım. Rezillik diz boyu. https://t.co/SV1o9FxxkY
— Akın İpek (@akinipek01) August 18, 2021
Koza İpek, daha önce de 15 Temmuz darbe girişimi için hazırlanan propaganda filmi olan “15/07 Şafak Vakti” filmine de sponsor yapılmıştı.
Hasan Yeşildağ’ın sahibi olduğu medya şirketlerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden para aktarıldığı ortaya çıkmıştı. Seçimler sonrasında medya grubu bünyesinde bazı Star Gazetesi’nin kağıt basımını durdurmuşlardı.

Koza Altın’dan Erdoğan’ın hapishane arkadaşının radyosuna para aktarılmış

TCDD’den ‘tanıdık’ firmaya davetle
2 milyar liralık ‘gizli’ ihale

KRONOS 14 Kasım 2017
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), “Sapanca-Geyve Yüksek Hızlı Tren Hattı Altyapı Üstyapı İnşaatı” ihalesini davet yöntemiyle, yani gizli olarak yaptı. TCDD ihale için “güvendiği” şirketleri aradı, 24 Ağustos 2017’de de Özgün Yapı İnşaat ile sözleşmeyi imzaladı. İhaleye başvurmak isteyen ancak yanıt dahi alamayan bir şirket ise suç duyurusunda bulundu. Nihayetinde bu “danışıklı” ihalenin bedeli de ortaya çıktı: 1 milyar 998 milyon 223 lira.
Cumhuriyet gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in bugün yayınlanan “2 milyar TL’lik ‘davet’ işi” başlıklı yazısının bir bölümü şöyle:
Şu, bizden saklanan ihale bedelini not düşelim önce: 1 milyar 998 milyon 999 bin 223 TL. Yaklaşık 2 milyar TL diyebiliriz.
Bu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’ndan (TCDD) çıkacak olan para. Özgün Yapı İnşaat da, bu tutarın ödeneceği müteahhitlik firmasının adı.
“Sapanca-Geyve Yüksek Hızlı Tren Hattı Altyapı Üstyapı İnşaatı” ihalesinden söz ediyorum. İhale deyince, açık bir ihale yapıldığı sanılmasın lütfen.
Davet yöntemiyle (madde 21/b) yapıldı. Yani gizlendi. Kimse duymadı, önceden hiçbir yerde ilan edilmedi.
TCDD, “güvendiği” firmaları aradı, 24 Ağustos 2017’de de Özgün Yapı İnşaat ile sözleşme imzaladı. (Özgün Yapı İnşaat, son yıllarda altyapı ihalelerinde öne çıkan Bayburt Grup şirketlerinden biri.)
(…)
Bilmem hatırlar mısınız; eskiden bu ölçekteki ihaleler televizyonlardan canlı yayımlanırdı. Devletin yatırımcı kurumları, medyaya bu daveti büyük bir özgüven ile yapardı. “Bakın ihalede hiçbir şaibe gölgesi yok” diyebilmek için.
Bugün Türk bürokrasisinde böyle bir ihtiyaç niyeyse artık hissedilmiyor. Canlı yayın şöyle dursun, bilmediğimiz odalarda, kamu görevlileri ile onların davet ettiği firma yetkilileri gizli gizli el sıkışıyor.
Altına imza attıkları, açıklanmayan, gizlenen TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda sorulmasına rağmen bakanın açıklamadığı tutarlar da halkın parası. Hani bu tip “davet”li, garantili ihaleler sebebiyle, bütçe açığı büyüdükçe “biraz daha” diye vergi istedikleri halkın.
TCDD’nin, 2 milyar TL’lik Sapanca-Geyve üstyapı işini neden gizli yaptıklarını, neden açık ihale tercih edilmediğini bize kim açıklayabilir?
Keşke Paradise Papers haberlerimiz dolayısıyla gazetemizden 500 bin TL tazminat isteyen, dava dilekçesinde, uzun yıllar Ulaştırma Bakanlığı yaptığı hatırlatılan Sayın Başbakan Yıldırım açıklasa.

TCDD’den ‘tanıdık’ firmaya davetle 2 milyar liralık ‘gizli’ ihale

This entry was posted in YANDAŞ - ÇIKARCI - YAĞCILAR, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *