ELBET ADALET BİRGÜN GERİ GELECEK… * YARGIYI DEĞİŞTİREMİYORSAN YARGICI DEĞİŞTİR * Gezi Davasının savcısı artık davanın yargıcı oldu

Osman Kavala’ya ömür boyu, 7 kişiye de 18’er yıl hapis cezası verilen Gezi Davasının yeniden görülmesini sağlayan dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan artık başvurulara bakmaya başlayan Anayasa Mahkemesi Yargıcı. (Çizimler: Murat Başol, kolaj: YetkinReport)

Gezi Davasının savcısı artık yargıcı oldu: adalet aranıyor

Murat Yetkin / 28 Ekim 2022

Aslında bir adalet skandalı ile daha karşı karşıyayız. Mayıs-Temmuz 2013’teki Gezi Protestoları aleyhine açılan ilk davada sanıklar beraat etmişti. Bu dava 2019’da Anayasa Mahkemesinin Osman Kavala’ya tahliye kararı vermesi ardından yeniden açıldı. Dava yeniden açılırken İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı 15 Temmuz 2016 darbe girişimi ardından geniş yetkilerle soruşturmaları yürüten İrfan Fidan olmuştu.
Fidan 2020 Kasım ayında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Yargıtay üyeliğine Ocak 2021’de Anayasa Mahkemesi üyeliğine atandı. İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi 25 Nisan 2022’de Gezi Davasında Osman Kavala’yı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi, Tayfun Kahraman’ı da 18’er yıl hapis cezasına çaptırdı.
Yapıcı, Atalay ve Kahraman Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak karara ifade özgürlüğü ve hukuksuz tutuklama gerekçeleriyle itiraz ettiler. İtiraz 18 Ağustos’ta reddedildi. Ret yazısında imzası olan AYM üyelerinden birisi Selahaddin Menteş, diğeri de İrfan Fidan’dı.

Davanın savcısı, artık yargıcı olmuştu.
Gezi Davasının adalet arayışı Meclis’te
Menteş ise Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2019’da Adalet Bakan Yardımcılığından AYM Yargıçlığına atanmıştı. Daha önceki görevleri de Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı ve OHAL İşlemleri İnceleme Komisyon Başkanlığıydı; AK Parti yargı bürokrasisinden geliyordu.
Gezi Davasının bundan sonra AYM’ye yansıması muhtemel dosyalarına bakacak bu ekibe, geçenlerde önceki İçişleri Bakan Yardımcılarından Muhterem İnce de katıldı. HDP’nin kapatılma davasında da bu yargıçlar karar verecek.
Yargıyı değiştiremiyorsan yargıcı değiştir kuralı işliyor.
25 Ekim’de TBMM kulisinde Can Atalay’ın babası Mustafa Atalay, ailesi ve avukatlarıyla karşılaştım. Önce HDP, sonra CHP grup toplantılarına katılmak için gelmişlerdi. Her iki gruptan da destek alkışları aldılar. Mustafa Atalay “Adalet arıyoruz, gördünüz mü?” diye acı bir şaka yaptı; “Görürseniz bana da söyleyin” sözcükleri döküldü ağzımdan. Bir sonraki gün CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer TBMM kürsüsünden Gezi Davasının bir başka mağduru, Hakan Altınay’ın durumunu gündeme getirdi. Altınay’ın daha önce TBMM Dışişleri Komisyonuna yazmış olduğu mektubu esas aldı konuşmasında.
“Altınay haksız mı?”

Altınay kucağında çocuğu ve ailesiyle Silivri (Marmara) Cezaevinde açık görüş sırasında.
Çakırözer, Altınay’ın durumu özelinde davayı ele aldığı konuşmasında şunları söyledi:
• “Hakan Altınay eline silah alıp adam öldürmüş değil, bırakın silahı, taş atmış değil. Yargılaması hâlâ sürmekte, dosyası istinafta ve sonra da Yargıtay aşaması var yani henüz suçluluğu kesinleşmemiş. Hâl böyleyken, inadına, altı aydır hapiste tutuluyor.
• “Sadece o da değil, Mücella Yapıcı, Mine Özerdem, Çiğdem Utku, Can Atalay ve Tayfun Kahraman; hepsi suçsuz, hepsi masum, inadına, altı aydır zindanda tutuluyorlar. Yine, bir başka masum insan, Osman Kavala’yı tam bin sekiz yüz yirmi iki gündür, tam beş yıldır özgürlüğünden mahrum zindanda tutuyorlar.
• “Kim tutuyor? Görüntüde yargı ama asla bağımsız, asla tarafsız bir yargı değil. Sarayın talimatıyla, siyasi talimatla bu insanlar hayatlarından, ailelerinden, sevdiklerinden koparılmış durumda.
• “Peki, diyeceksiniz ki: Bu Hakan Altınay niye bize mektup göndermiş? Onu da yazmış mektubunda, diyor ki:  ‘Bizim hakkımızdaki tutarsızlık ve hatalarla dolu bu yargılama sonuçları bir bütün olarak Türkiye’yi olumsuz etkiliyor. Dünya kamuoyu, Türk yargısının öncelikleri konusunda tamiri imkânsız bazı yargılara varmış durumda. Bu yargının daha da kemikleşmemesini sağlamak Meclisin ve siz milletvekillerinin de görevidir.’ Soruyorum: Haksız mı Sayın Hakan Altınay değerli milletvekilleri?”

Gezi Davasının savcısı artık yargıcı oldu: adalet aranıyor

This entry was posted in FAŞİZM, HUKUK-YARGI-ADALET, İNSAN HAKLARI - DEMOKRASİ, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *