Özellikle kadın hakları adına Dünyadan güzel bir insan daha geçti * Ruth Bader Ginsburg’un ardından…

bilgi@21yyte.org / 21.09.2020

Ruth Bader Ginsburg’un ardından…

ABD’de geçtiğimiz gün hem başkanlık seçimlerinin hem de ABD
iç ve dış siyasetinin kaderini değiştirecek bir ölüm yaşandı.

ABD Yüksek Mahkemesi (Supreme Court) üyesi yargıç Ruth Bader Ginsburg 87 yaşında hayatını kaybetti. Ruth Bader Ginsburg hem feminist bir ikon hem de Yüksek Mahkeme’de liberal kanadın lideriydi. Hayatını kadın erkek eşitliği için mücadele vererek geçiren Ruth Bader Ginsburg, birçok cinsiyetçi ve ayrımcı yasanın kaldırılması için çalışmış; iş, sosyal, okul kısacası toplumun her alanında kadınların da erkekler ile aynı muameleyi görmesi için savaşmıştı.
Kendisi de kariyerinin ilk yıllarında cinsiyetçiliğin mağdurlarından biri olmuş, Harvard Hukuk mezunu olmasına rağmen hiç iş bulamamıştı. Ginsburg, Yüksek Mahkeme’de görev alan ikinci kadın olarak sadece kadın haklarını değil; toplumda ezilen her kesimin; azınlıkların, göçmenlerin ve LGBTİ+’ların haklarını savunmuştur. Bir feminist olarak söylediği şu söz oldukça etkileyicidir:
“Bana bazen Yüksek Mahkeme’de kaç kadın yargıcın yeterli olacağını soruyorlar, ben de hepsi kadın olunca diyorum. İnsanlar ben bunu deyince şok oluyorlar, halbuki zamanında hepsi erkekti ve kimse bunun hakkında soru sormuyordu.” Ginsburg’un ölümü milyonlarca ABD’liyi şoka uğrattı. Dün binlerce ABD’li Yüksek Mahkeme’ye yürüyerek kendisi anısına bir anma etkinliği düzenledi.
Ginsburg; Cumhuriyetçi, Demokrat; liberal, muhafazakar fark etmeksizin her kesimin saygı duyduğu bir yargıç olarak hatırlanacak. Fakat ölümünün üzerinden 24 saat geçmeden siyasi hesaplar yapılmaya başlandı. Bill Clinton tarafından atanan ve 27 yıl Yüksek Mahkeme’de görev yapan Ginsburg’un yerine biri geçecek mi? Geçecek ise kim?

……………………………

Yazının tamamı için https://21yyte.org/tr/fikir-tanki/ruth-bader-ginsburg-un-ardindan
This entry was posted in 21.YÜZYIL ENSTİTÜSÜ, HUKUK-YARGI-ADALET, İNSAN HAKLARI - DEMOKRASİ, KADIN HAKLARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *