Dolar Altın ile olan savaşını kazanabilir mi?

Bülent ESİNOĞLU / 11 Haziran 2020 / bulentesinoglu@gmail.com
2002-2009 krizi sırasında, sürece bakarak, Altın’ın onsu 10 bin dolar olur diye yazı yazmıştım. Benim bu yazıma bakarak, Altın satın alan bir okurum, sonradan bana epey bir sızlanışta bulunmuştu.
“Ben de ona, ben ekonomik danışmanlık kurumu değilim ki, ne yapabilirim, o günün şartlarında Altın çok hızla yükseliyordu, dolar zayıflıyordu, ben de böyle bir yoruma gitmiştim.” Dedim.
Neyse, günümüze gelelim. Gene Amerika büyük bir krizin içine düştü. Ekonominin kalbur üstü, Nobel kazanmış kişileri bile, Altının yükseleceğini ve mevcut finans sisteminin vadesini dolduğundan söz ediyorlar.
Geçmiş tahminin yani 10 bin doların üzerinde tahmin yapan, çok ekonomist var, bu günlerde.
Peki neden böyle tahminler gündemimize geliyor, asıl soru budur. Bu soru 2008 krizinde de vardı. Vardı ama mevcut krizde daha bir yüksek perden konuşulup, yorumlanır oldu. Değişmeyen bir doğru var. Sınırsız para basan ülkenin parası değer kaybederken, değerli madenler ve metaller değer kazanır.
Sınırsız para basımından zarar gören halklar çoğaldıkça, sistem gıcırdamaya başlar. Sınırsız para basımı, zenginlerin aşırı zenginleşmesine yararken, sınırlı para fakirin işine gelmektedir. Aslında Altına dayalı Dolar basımı, yani elinde ne kadar Altın varsa o kadar kâğıt para basımı ekonomik dengeyi ayakta tutar.
Aslında, Altın ile dolar arasında ki savaş; yoksul ile zengin arasındaki savaştır. Sınırlı para ile sınırsız para arasındaki savaş zengin ile yoksul arasındaki savaştır.
Amerikan Finans Sistemi zenginlerin elinde olduğundan, Altın’a dayalı para sistemini tu kaka ediyorlar. Medya da onların elinde olduğundan, sanal Altın üzerinden spekülasyonlara hizmet ediyorlar. Bir örnek ile devam edelim. ABD, içinde bulunduğumuz kriz döneminde, sınırsız Dolar bastı. FED Bilançosuna tavan yaptırdı.
Amerikan borsalarındaki hisselerin, %84’nün servet sınıfının elinde olduğunu, istatistiklere bakarak görmek mümkün. Basılan paraların Borsaya gittiğini ve borsaların tavan yaptığını görüyoruz. Yani basılan paralar, faizlerin olağan dışı düşük olmasına karşın, yatırıma veya tüketime gitmedi. Paranın dolaşım hızı düşüyor. Küçük işletmeler iflas ediyor.
Altın yükselişini sürdürüyor. Kripto paralar gittikçe güven kazanıyor. Dolar gittikçe güven kaybediyor. ABD’nin, Dolar üzerinden polislik yapmasını da eklerseniz, Dolardan uzaklaşma duygusu her geçen gün artıyor.
Şimdilerde birçok merkez bankası rezervlerini Altın ile dolduruyor. Altın Dolar savaşını kimin kazanacağını şimdiden söylemek mümkün. Dijital Altın Parasının çözüm olarak geleceğine, kesin gözü ile bakıyorum. Sadece gününü ve saatini bilmiyorum.
This entry was posted in BÜLENT ESİNOĞLU YAZILARI, Ekonomi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *