ORGANİZE İŞLER * Türkiye Varlık Fonunda Şok! ‘500 Milyar TL Kime Verildi?’ “Varlık fonu ülke ekonomisinin ve halkın sırtında yeni bir kambur oldu”

Haber Yüzdeyüz / 06 Mayıs 2020

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) borcunun 2018 yılında ikiye katlandığını; fon bünyesinde kullandırılan 641 milyar TL tutarındaki avans ve kredinin 500 milyar TL’sinin kimlere ve hangi amaçla verildiğinin bilinmediğini açıkladı.


CHP’li Toprak, denetimi yasal süresinden 7 ay sonra gerçekleştirilen TVF’nin denetleme raporunun ayrıntılarını ele aldı.
Toprak, “2018 yılında TVF’nin kullandırdığı 641 milyar TL’lik avans ve kredinin 500 milyar TL’sinin “şahıslara” verildiği belirtiliyor. Bu şahısların kim ve kaç kişi olduğu, bu kişilere neden yüz milyarlarca TL avans ya da kredi verildiği, hangi amaçla bu paraların kullanıldığı bilgisi yok. 2018 yılı boyunca TVF Yönetim Kurulu hiç toplanmamış” dedi.
TVF DENETİMDEN KAÇIRILIYOR
Türkiye Varlık Fonu’nun, denetimden kaçırıldığını öne süren Toprak, şunları söyledi:
“TBMM denetiminden kaçırılan faaliyet ve denetim raporları sadece bilgi amaçlı olarak ‘gizli’ damgalı şekilde Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine gönderiliyor. TVF’nin en geç 2019 Ekim’inde sunması gereken denetim raporu, 7 ay gecikmeli olarak ulaştı. Cumhurbaşkanına bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) ayrıntı içermeyen ve DDK uzmanlarınca hazırlanan denetim raporunda; 2018 yılında TVF’nin kullandırdığı 641 milyar TL’lik avans ve kredinin 500 milyar TL’sinin ‘şahıslara’ verildiği belirtiliyor. Bu şahısların kim olduğu, hangi amaçla bu paraların kullanıldığı bilgisi yok. TVF’nin 2017 yılında 37 milyar TL olan borcu 2018’de ikiye katlanmış, 75 milyar 404 milyon TL’ye yükselmiş. Bu borçların 58 milyar TL’si uzun dönem, geri kalan borçlar ise 1 yıl ve daha az sürede geri ödenecek kısa vadeli borçlar.
Bu aktarmalar, kredi ve avanslar dağıtılırken, borçlar alınırken 2018 yılı boyunca TVF Yönetim Kurulu hiç toplanmamış! Tüm kararlar Cumhurbaşkanı ve Hazine Bakanı’nın yetkisinde.”
Kamuya ait fon kaynaklarının en verimli şekilde kullanılacağı vaat edilmesine rağmen, TVF A.Ş.’nin resmi web sitesinde faaliyet raporu ve bilançosunun yer almadığına dikkat çeken Toprak, “Portföyünde THY, Halkbank, Vakıfbank gibi aynı zamanda halka açık, borsada hisseleri işlem gören şirket ve bankaları barındıran TVF’nin yeminli bağımsız denetim raporunun, kâr-zarar-kredi-borçlarının borsaya ve kamuoyuna açıklanması, herkesin bilgisine ve incelemesine açık olması, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirilmesi zorunludur” dedi.
YANDAŞ ŞİRKETLERE KAYNAK AKTARILIYOR
Toprak, Anonim Şirket statüsünde özel-tüzel kurum kişiliğine sahip olan TVF’nin, aile şirketi gibi yönetildiğini, Sayıştay ve Meclis denetiminden istisna tutulmasının bedellerinin ağır olacağı uyarısında bulundu.
Toprak, “Dünyada böyle bir varlık fonu modeli yok! İktidara yakın şirketler, müteahhitler kurtarılıyor, malları satın alınıyor, kaynak aktarılıyor ama salgın öncesi çöküşe geçen ve salgın sonrasında eriyen ekonomimize kaynak, tükenen sanayicimize, esnafımıza, dar gelirli ve işsizimize karşılıksız, geri ödemesiz nakit sağlanamıyor. Bu çark, göstermelik nefes K-kredisi ile döner mi? Kredi ile nefes alınır mı?” dedi.
http://www.haberyuzdeyuz.com/politika/tvf-de-sok-500-milyar-tl-kime-verildi-h29036.html
This entry was posted in Ekonomi, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *