SANAT VE SANATÇI * FAZIL SAY’IN YAPTIĞI ** Fazıl Say’a haksızca söylemlerle üstüne gidiliyor. Say’ın Erdoğan’ı konsere daveti çok yerindedir. Say sahnede cumhurbaşkanına eğilmemiştir. Bir sanatçıya yaraşır bir şekilde ve tüm seyircilere her zaman davrandığı gibi davranarak izleyicilerini saygıyla eğilerek selamlamıştır. Bu bir sahne ritüelidir. AKP Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesi çok nadir de olsa bir piyano resitali konserine kerhen giderek izlemiş olması doğru bir davranıştır. Özetle “Kimse değerli sanatçı Fazıl Say için “Öküz altında buzağı aramasın” Bu haksızlık olur.

Fazıl Say eğildi diyenler bu fotoğrafa iyi bakmalı! Say, izleyenler önünde eğildiyse, Cumhurbaşkanı başta olmak üzere tüm izleyenler de Say’ı ayakta alkışladılar! Böyle bir fotoğraftan rahatsız olmayı anlaşılabilir bulmuyorum!

CUMHURİYETCİYORUM
Ceyhun Balcı / OCAK 20, 2019

FAZIL SAY’IN YAPTIĞI…

Fazıl SAY Truva Sonatı’nın ilk sunumunu Cumhurbaşkanı
Recep Tayyip ERDOĞAN’ın da bulunduğu dinletide yaptı.

Haberi duyunca eyvah ki ne eyvah dedim! Bizim muhalefet tutkunlarına iş çıktı diye mırıldandım! Yanılmadım! Dinletinin üzerinden bir kaç gün geçmemişken kalemlerini epeydir sivrilttikleri anlaşılanlar yaylım ateşine başladılar.

Nasıl olur da Fazıl Say Cumhurbaşkanı’nın huzuruna çıkarmış!

Hatta, vekillik geçmişi de olan birisi Say’a dokundurmada hızını alamamış olacak ki aynen şu satırları döktürdü : “Atatürkçü ve laik feryatları konçertolarından ziyade ses getiren Fazıl Say üzerinden, toplumda ılıman bir hava esebileceği umudu belirdi çok şükür.” (Ahmet TAN, Cumhuriyet, 20 Ocak 2019)

Kuşku duyulmasın ki; gerisi gelecektir. Kim bilir hangi bıçkın yazarlarımızın zihninde ne gibi inciler belirmekte ve onları ortama salmak için fırsat kollamaktadırlar.

Türkiye’yi yönetenleri ülkeyi kutuplaştırmakla suçlayanların iktidardan geri kalır yanları olmadığı anlaşılıyor bu ve benzeri zavallılık içeren yazılarla.

Ülke siyasetini salı günlerinin siyasi parti grup toplantılarında sergilenen Hacivat-Karagöz atışmalarına indirgeyen hemen herkesin Fazıl Say’a saldırma ve bununla da yetinmeyip onu aşağılamaya girişeceği günler göreceğiz demek üzücü olsa da kaçınılmaz gibi görünmektedir.

Olaya dönelim!

Fazıl SAY Truva Sonatı’nın ilk kez sunacağı dinletiye Cumhurbaşkanı’nı da çağırıyor. Böylelikle bir yandan sanatçı duyarlılığı ve inceliğini sergilerken diğer yandan da ülkeyi ortadan ikiye bölen siyaset esnafının ortaya koyduğu ağır hasarı onarma yolunda önemli adım atıyor. Bence son derece yerinde ve doğrudur yaptığı!

Bunu bir de Ahmet Tan ve onu izleyeceklere anlatabilsek!

Muhalefet etmeyi hemen her fırsatta kavgaya girişmek, yetinmeyip; olmadık sözlerle ve kurgularla birisini hedefe koymak olarak görenlere neyi ne kadar anlatabiliriz?

Bilemiyorum!

Ama, yine de denemek ve hiç olmazsa Fazıl Say gibi küresel ölçekte değerli bir sanatçımıza destek olmak boynumuzun borcu olmalı!

Fazıl Say’a önümüzdeki günlerde yöneltilmesi olası suçlamalardan birisi “huzura çıkmak” olacaksa ve diğeri de “eğilmek” olacaktır. Sanatçı huzura çıkar, izleyenlerin huzuruna çıkar! İzleyenler arasında bulunanlar huzura çıkmayı engellemez. Eğilmek denince, sanatçı hemen her zaman izleyenlerin önünde eğilir. İzleyenler arasında bulunan ayrıcalıklı(lar) eğilmeyi/eğilmemeyi belirlemez!

Hemen her gün öfkeyle, nefretle yoğurulan ve iyice irdelendiğinde giderek halkın ilgisinden yoksun kalan siyaset ortamımıza sanatçı dokunuşu için Fazıl Say’a teşekkür borçluyuz…

FAZIL SAY’IN YAPTIĞI…

This entry was posted in MUSIC, Sanat Edebiyat ve Kultur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *