KENT YAŞAM * ‘Müslümanlığın kutsal emaneti Istanbul’un müslümanlar tarafından kimliksizleştirilmesi…!

Ahmet Vefik ALP
01.04.2018

Müslümanlığın kutsal emaneti Istanbul’un
müslümanlar tarafından kimliksizleştirilmesi…!

İmparator Justinianos (527-565) tarafından mimar Milet li İsidoros ile Aydın lı Anthemios’a çizdirlen. Hırisityanlığın başmabedi Ayasofya’nın açılış günü İmparator’un, mabedin içine girip,Tanrım bana böyle bir ibadet yeri yapabilme fırsatı sağladığın için şükürler olsun, Kudüs’teki Hz. Süleyman Mabedi’ni kastederek “Ey Süleyman seni geçtim…!diye bağırdığı yazılır.

Fatih Sultan Mehmed Han 1453 yılında Hıristiyan Kostantiniye yi nihayet fethetmiş ve Islam Alemi’ne bahşetmişti. Tarihte Orta Çağ dan Yeni Çağ’a geçişi getiren olaylardan biridir Osmanlı bu şehr-i muhteşem’i Islam mimarisiyle işlemiş ve süslemiş, Büyük Usta Mimar Sinan ın ve öğrencilerinin Aya Sofya yı geçen aşan muazzam tasarımlarıyla Islam’ın en ihtişamlı odağı haline getirmiştir.

Istanbul’u önce Gecekondular, sonra Gündüzkondular bitirdi…

Cumhuriyet ten itibaren Istanbul korunmuş, yeni eserlerle bezenmiş ve zarafet içinde varlığını sürdürmüştür.

Amerikan Marshall yardımı ile tetiklendiği ifade dilen Gecekondular 1960 larda Istanbul çeperlerini işgal etmeye başlamıştır. Yardımla gelen tarım ve yol makinalarının tarlada 4 işçiden 3 ünü işsiz bıraktığı, yol makinaları ile yolların ihya edilmesiyle de Istanbul’a kırsaldan göçün hızlandığı bir ölçüde doğrudur. Gerçi bu yıllarda global ölçekte de ’kırdan kente göç’ başladıysa da Istanbul bu süreçte en büyük yarayı alan yerleşimdir. Yönetimler oy kaygısıyla sessiz kalmış, fabrikatör fabrikasının hemen yanında illegal konuşlanan işgücünden memnun olmuştur. Istanbul’un %70 i kaçak yapılaşma noktasına gelmiş ve alarm çanları çalmaya başlamıştır.

Istanbul’ a ölümcül darbe ise son yerel ve merkezi yönetimlerin rantsal betonlaşmaya ve gökdelenlere yol vermesi ve her boş alan ve kıyılara ayrıcalıklı imar hakkı tahsis etmesiyle gelmiş, son akciğerler kuzey ormanlarına girilmesiyle de gidişat ihanete dönüşmüştür. 3. Köprü ve 3. Havalimanı gibi güzel projeler yanlış yer seçimleri nedeniyle ekolojik dengeye zarar vermektedir. Kanal Istanbul iddialı bir projedir, ancak Istanbul için akıllara zara bir girişimdir. Ege kıyılarındaki turistik beldelerimizde de durum aynıdır. Şimdi ise Mavi Yolculuk koylarına göz dikilmiştir.

Gazi Istanbul

Sn. Cumhurbaşkan’ımız ‘Istanbul’ a ihanet ettik’ derlerken haklıdırlar. Suudlular İslam ın diğer emaneti Mekke de Osmanlı kalesi Ecyad ı zengin hacılara rezidanslar yapmak için yıkarken horozlanan bizler Müslümanlığın odağı muhteşem Istanbul’ u tahrip ediyoruz. Acı olan şudur ki Islam’ın ve insanlığın kutsal emaneti olarak titizlikle muhafaza etmemiz gereken Istanbul’a ihaneti muhafazakar ve Islam’a bağlı kadrolar yapmıştır ve yapmaya devam etmektedirler.

Islam Alemi’nin medar-ı iftiharı, tarih ve doğayla bezenmiş Istanbul artık kimliğini yitirmekte, özelliğini kaybetmektedir.

Bir mimar ve kentbilimci hoca olarak acı çekiyorum ben…!!!

This entry was posted in DURUM VAZİYETİ, HABER GÜNDEM, HAYATIN İÇİNDEN. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *