AFRİN OPERASYONU – TÜRKİYE ABD İLİŞKİLERİ


Rusların gözüyle Afrin Harekatı:
Türkiye Pentagon’a ‘teslim ol’ diyor!

Rus uzman Mirzayan, TSK’nın Afrin operasyonunu değerlendirdi: ABD’nin Türkiye’ye verdiği sözler artık geçersiz. Çünkü ABD her anlamda kaybeden taraf!

Türkiye’nin PKK/YPG denetimindeki Afrin’e yöenlik Zeytin Dalı Harekatı’yla ABD’ye karşı kazandığı stratejik üstünlük Rus devlet kurumlarınca da tespit edildi.

Rusya hükümetine ait Finans Üniversitesi’nin Siyasi Bilimler Departmanı’ndan Doçent Gevorg Mirzayan, Rus ajans Sputnik’e yazdığı yazıda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’e yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı’nı ve etrafındaki gelişmeleri değerlendirdi.

‘Türkiye Pentagon’a teslim olmayı öneriyor’ başlıklı makalede, TSK’nın 20 Ocak’ta başlattığı operasyonun askeri, siyasi ve diplomatik açıdan oldukça başarılı bir şekilde devam ettiği vurgulandı.

TSK’nın birkaç koldan Afrin’e ilerlediği ve dağlık arazide muhtemel kayıpları önlemek için kademeli olarak harekâtı sürdürdüğü belirtilen yazıda, ABD’nin süre belirlemesini istemesine rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın harekât için herhangi bir zaman sınırlaması koymadığı kaydedildi.

SURİYE, YPG’LİLERİN AFRİN’E GEÇİŞİNE İZİN VERMİYOR

Mirzayan, “Erdoğan, Türkiye’nin ‘yıpranma savaşı’ şeklindeki taktik mücadeleyi üstünlükle kazanacağını çok iyi anlıyor. Kürtlerin bulunduğu diğer bölgelerden ayrı kalan Afrin’de sınırlı sayıda asker ve mobilizasyon gücü bulunuyor. Suriye’nin diğer bölgelerinden ve hatta Irak’tan YPG’liler, yardım etmek istese de, bunu yapmak için Esad’ın kontrolündeki bölgelerden geçmek zorunda. Duruma bakılırsa Suriyeliler, Türkiye, Rusya ve İran’la operasyondan önce varılan anlaşma çerçevesinde kendilerine düşeni yerine getirerek, YPG’lilerin o topraklardan geçmesine izin vermiyor” diye yazdı.

Türkiye’deki toplumun genel olarak harekâtı desteklediği dikkat çekilen makalede, milliyetçilerin yanı sıra ana muhalefet partisinin de, Kürt sorununu gerçekten tehlikeli bulduğu için askeri çözüme destek verdikleri belirtildi.

Yazıda, harekâta ‘istila’ deyip tepki göstererek halkı meydanlara çıkmaya çağıran HDP’lilere ise tepki gösteren Erdoğan’ın, “Çağrıya uyup meydanlara çıkma yanlışına düşenler olursa bedelini çok ağır öderler” dediği ifade edildi.

‘AVRUPA HAREKATA DİRENÇ GÖSTERMİYOR’

Mirzayan, şöyle devam etti: “Nitekim Erdoğan diplomatik açıdan da rahat hareket edebiliyor. YPG’liler Avrupa genelinde gösteri düzenliyor, fakat ne Avrupa ülkeleri, ne de diğer ülkeler Zeytin Dalı Harekatı’na direnç göstermiyor. Evet, Fransa (BM) Güvenlik Konseyi’ni topladı, fakat bu kurumun saygın üyeleri, Türkiye’nin Afrin harekâtını değerlendirdikten sonra kınamadı. Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Delattre, müzakerelerde itidal çağrılarının geniş bir şekilde tartışıldığı bilgisini verdi.”

‘ABD HER AÇIDAN KAYBEDEN TARAF’

Sonuç olarak ABD’nin her açıdan kaybeden taraf olduğuna dikkat çekilen yazıda, “ABD önce Türkiye’ye meydan okudu, harekata başlanmasının başlıca nedenlerden birinin ABD’nin YPG’yi silahlandırma ve onları komşu ülkelerdeki istikrarı bozmak için ön ayak olarak kullanma isteği olduğunu Ankara gizlemiyor. Erdoğan, bu meydan okumaya tüm kararlılığıyla yanıt verdi ve bunu yaparken yalnız da değildi” ifadeleri kullanıldı.

‘ERDOĞAN RUSYA İLE ANLAŞMAYA VARDIĞINI AÇIKÇA BELİRTTİ’

Mirzayan, “ABD’nin eylemleri, Rusya’nın daha önceki vetosunu kaldırdı, Erdoğan, ‘Rus dostlarıyla’ harekat konusunda anlaşmaya vardığını açıkça belirtti. YPG’liler Moskova’yı istedikleri kadar ihanetle suçlayadursun, ancak Rusya, kendisine güvenen ve çıkarlarını dikkate alan hiç kimseye ihanet etmedi. (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin birçok kez Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduğunu yinelemişti.

RUSYA ‘AFRİN’İ ESAD’A BIRAKIN’ DEDİ AMA ONLAR YİNE ABD’Yİ SEÇTİ

YPG’liler Amerika’nın ‘Güvenlik Gücü’ planına imza atarak, bu prensibi çiğnedi. Kendilerinin bulunduğu topraklarda Amerika için kurulacak böyle bir tutunma noktasının Şam’dan bağımsız olacağı ve Suriye’yle bütünleşmeyeceği herkes için açıkça ortadaydı. Ankara’nın konuyu askeri yollardan çözeceği anlaşılınca Rusya, YPG’lilere, bulundukları toprakları Esad’a teslim etmeyi önerdi, böylelikle Türkiye de memnun kalacaktı. Ancak onlar, (bir kez daha) ABD’nin onları korumaya hazır olduğu konusunda yanılarak, öneriyi reddetti” ifadelerini kullandı.

‘WASHİNGTON’UN AÇIKLAMALARI GEÇERSİZ’

Şimdi ABD’nin Erdoğan’la harekâtı Afrin’le sınırlı tutup Münbiç’e ilerlememeye ikna ederek anlaşmaya çalıştığı belirtilen yazıda, Washington’un artık Suriye’deki PYD/YPG bölgesinde ‘güvenlik gücü eğitimine’ yönelik açıklamalarının geçersiz olduğunu duyurduğu ve Dışişleri Bakanı Rex Tillerson aracılığıyla Ankara’ya istikrarı sağlama ve ‘güvenli hatla’ Türkiye’nin kendi ulusal güvenliği ile ilgili endişelerini giderme konusunda görüşme önerdiği kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın “ABD bizimle bir dayanışma içine girmek istiyorsa, bunun yolu basit. Silah vermeyi durduracak, verdiği silahları toplayacak” şeklindeki ifadelerine dikkat çeken Mirzayan, ABD’nin YPG’lilerin silahlarını almaya hazır olmadıklarını (ve bunun fiiliyatta nasıl gerçekleşeceğinin belli olmadığını), bu nedenle tarafların bu konuda anlaşmaya varma şansının da düşük olduğunun altını çizdi.

Aydınlık

https://www.turkishnews.com/tr/content/2018/01/29/

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, Bölücü KÜRTÇÜLÜK, BOP, ORTADOĞU ÜLKELERİ, PKK TERÖRÜ, Politika ve Gundem, TSK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *