WikiLeaks’in ardından OffshoreLeaks belgeleri patladı!

WikiLeaks’in ardından OffshoreLeaks belgeleri patladı!

EN ÖNEMLİ İSİM ALİYEV

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsoriyumu’nun posta adresine gelen, kim tarafından gönderildiği belli olmayan bir sabit diskin içinde tam 260 gigabyte büyüklüğünde yazışma ve belge çıktı.

Offshore-Leaks’in ortaya çıkardığı siyasiler arasında en önemli isim Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ailesi oldu.

Vergiden kaçmak için zenginlerin sığındığı offshore zulaları patlamaya başladı. Dünyaca ünlü 38 medya kuruluşu en az 130 bini bulan offshore hesap listesini yayımlamaya başladı

Dünyada offshore bombası patladı. Tıpkı WikiLeaks belgeleri gibi 38 medya kuruluşu listeler yayımlamaya başladı. Vergi kaçakçılığının çok rahat yapıldığı offshore bankalarda hesabı bulunan ünlü isimler belgelerle tek tek ortaya çıkıyor.

Söz konusu belgeler başbakanlardan üst düzey yöneticilere, ünlü bir diktatörün kızından İngiliz milyonerlere kadar birçok tanınmış kişinin hesaplarına dair gizli bilgiler olduğunu gösteriyor. Britanya Virjin Adaları’nda bulunan offshore hesaplara ait toplam 2 milyon elektronik posta ve çeşitli belgeleri içeren krizin mali boyutu 32 trilyon doları buluyor.

Hesapların sahipleri merkezi Washington’da bulunan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (International Consortium of Investigative Journalists- ICIJ) sayesinde ortaya çıktı. ICIJ’in merkezine 1.5 yıl önce bir paketle 260 cigabaytlık bilgi ve belge geldi.

170 ÜLKE LİSTEDE
Vergi cennetlerinde gizli veya anonim hesap açma-yönetme, tabela şirket konusunda uzmanlaşmış iki şirketin çalışanları tarafından gönderilen listede 170 ülkede en az 130 bin kişiyi ilgilendiren banka hesabı ve tabela şirket bilgileri yer alıyor. Belgelerin 1 yıl boyunca yayımlanması için 38 medya kuruluşu anlaştı.

ÖLEN RUS OLİGARKIN ORTAĞI
Listede birçok ünlü işadamı bulunuyor. Bunlar arasında geçtiğimiz günlerde Londra’daki evinde ölü bulunan Boris Berezovsky’nin ortağı Scot Young da var. Hapisteki Young’un eski karısından mal saklamak için mahkemeyi yanılttığı belirtilirken, Virjin Adaları’ndaki hesabında 100 milyon doları olduğu ortaya çıktı.

LİSTEDE KİMLER VAR?

ACHILLEAS KALLAKIS: Britanya Virjin Adaları’ndaki hesaplarında rekor miktarda para var. Kallakis’in 750 milyon doları olduğu belirtiliyor.

OLGA ŞUVALOV: Rusya başbakan vekilinin eşi. Kocası Igor Şuvalov offshore hesaplarını inkâr etti.

JEAN -JACQUES AUGIER: François Hollande’ın 2012′deki seçim kampanyasındaki mali işler müdürü ve yakın arkadaşı.

TONY MERCHANT: Kanadalı bir senatörün kocası. Avukat Tony Merchant’ın 800 bin dolardan fazla parası olduğu sanılıyor.

BARONES THYSSEN: İspanya’ nın en zengin koleksiyoncusu. Baroness Carmen Thyssen, eski güzellik kraliçesi.

DE NISE RICH: Ünlü petrol zengini Denise Rich’in eski karısı. Cook Adaları’nda 144 milyon doları var.

MARIA MANOTOC: Eski Filipinler başkanının kızı. Manotoc’un babası da yolsuzlukla suçlanmıştı.

İngiliz yönetimindeki Karayip Adaları’nda bir milyondan daha fazla sayıda offshore hesabı var. Kanada, ABD, Hindistan, Pakistan, Endonezya, İran, Çin’in ismi de bu krize karışmış durumda.

Cumhuriyet Haber Portalı
05 Nisan 2013

WikiLeaks’in ardından OffshoreLeaks belgeleri patladı!

WikiLeaks belgelerinin ardından bu kez de OffshoreLeaks belgeleri patladı. 170 ülkedeki 130 binden fazla multimilyoner zenginin paravan şirketler ve offshore hesaplarla nasıl vergi kaçırdığı ortaya çıktı.

İstanbul – Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsoriyumu’nun posta adresine gelen bir sabit disk her şeyin ortaya çıkmasını sağladı. Kim tarafından gönderildiği bilinmeyen diskin içinde tam 260 gigabyte büyüklüğünde yazışma ve belge bulunuyordu. Gazetecilerdiski incelemeye başladıklarında belki de tarihin en büyük gazetecilik olayıyla karşı karşıya olduklarını anladılar.

Aralarında 2 milyon elektronik posta mesajının da yer aldığı belgelerde 170 ülkeden 130 binden fazla ultra-zenginin siyasetçinin sanatçının politikacı eş ve çocuklarının dünyanın dört bir yanındaki offshore bankalarda bulunan hesapları ve vergi kaçırmak için kurdukları paravan şirketler yer alıyordu. ABD’nin gizli yazışmalarını konu alan WikiLeaks belgelerinden 150 kat daha fazla sayıdaki dokümanı birkaç kişinin okuyarak tasniflemesi mümkün değildi. Hemen 40 ülkeden 86 gazetecinin oluşturduğu bir ekip oluşturuldu. Aralarında ABD’den Washington Pos tİngiltere’den Guardian ve BBC Belçika’dan Le Soir Almanya’dan Süddesutsche Zeitung muhabirlerinin bulunduğu bu ekip büyük bir gizlilik içinde tam 15 ay ellerindeki milyonlarca belgeyi inceledi. Ve dün bombalar ardı ardına patladı.

Almanya: Bize verin

Dünyanın dört bir yanında belgeleri temin eden gazeteler internet sitelerinden ilk parti haberleri yayınlamaya başladı. Belgelerin teker teker ortaya çıkmasının ardından offshore hesaplarda 32 trilyon dolar tutan yüzbinlerce zengini de korku saldı. Daha bir gün önce Bütçe Bakanı’nı İsviçre’de 20 yıldır gizli hesaplar bulundurduğu ortaya çıkınca kaybeden Fransa Cumhurbaşkanı Françis Hollande bu kez de Offshore Leaks ile sarsıldı.

Hollande’ın seçim kampanyasındaki sağ kolu ve ‘kasası’ olarak bilinen Jean Jacques Augier’in Cayman Adaları’nda gizli hesapları bulunduğu ve vergi kaçırdığı anlaşıldı. 30 yıllık bir dönemi kapsayan belgelerde yer alan paravan şirketler ve offshore hesaplarla her yıl en az 280 milyar dolar vergi kaçırıldığı tahmin ediliyor. Belgelerde onlarca Alman’ın da bulunduğu iddiasının ardından ilk harekete geçen Almanya hükümeti oldu. Alman Maliye Bakanı Schauble’Gazeteciler belgeleri mutlaka resmi otoritelerle paylaşmalı’ açıklaması yaptı. Mali krizdeki Yunanistan da listedeki 107 şirketin peşine düştü.

Hollande’ın finansman sorumlusu Jean Jacques Augier’dan açıklama

Cumhurbaşkanı François Hollande’ın seçim kampanyası finansman sorumlusu Jean-Jacques Augier yaptığı açıklamada “Hollande’ın yaptığı tamamen legaldir. Hollande maceracı ve doğa tutkunu olduğu için bu organizasyonlarda yer almaktadır” dedi.

En büyük bomba Aliyev ailesi

OffshoreLeaks’in ortaya çıkardığı siyasiler arasında en önemli isim Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ailesi oldu. Aliyev’in aile üyelerinin en az 4 offshore şirkette hisse sahibi oldukları ortaya çıktı. Dahasıülkede 4.5 milyar dolarlık inşaat ihalesi kazanan Hassan Gozal isimli işadamının başkanın kızları Arzu ve Leyla adına Virgin Adaları’nda kurulan offshore şirketlerinin de direktörlüğünü yaptığı anlaşıldı.

Bu şirketlerin Azeri milletvekillerinin şirket sahibi olmasını engelleyen anayasa hükmünü ihlal edip etmediği şimdiden tartışma konusu oldu. Belgeler ayrıca Arzu ve Leyla’nın 2008 yılında babaları ikinci kez cumhurbaşkanı seçildikten 2 ay sonra şirketleri kendi üzerlerine aldıklarını gösteriyor. Kızların adres olarak gösterdikleri Dubai’deki lüks evin değeri ise en az 6 milyon dolar olarak hesaplanıyor. Aliyev’incumhurbaşkanlığı öncesinde de parlamentoda görev yapıyordu. İlham Aliyeveşi Mihriban ve kızları belgelerin ortaya çıkmasından sonra sorulan soruları cevapsız bıraktı. Habere göre işte hedefteki zenginler:

– Çoğu Virgin Adaları’nda bulunan 2.5 milyon hesabın 46 vergi cenneti ülkede bulunduğu açıklandı.

– Belgelerde Aliyev ailesinin yanısıra RusyaKanadaPakistanFilipinlerTaylandMoğolistan gibi ülkelerde siyasilerin ve ailelerinin vergi kaçırmak ve/veya servetlerini gizlemek için para cennetlerine başvurdukları görülüyor.

– Mega zenginlerin yatmalikanepahalı sanat eserleri alırken gizliliklerini korumak ve vergi ödememek için alımlarını offshore ülkelerdeki hesaplar üzerinden yaptıkları anlaşılıyor.

– UBSClariden ve Deustche Bank gibi birçok bankanın müşterilerine sürekli olarak gizlilik vaadeden offshore şirketlerle ilgili raporlar sunduğu ortaya çıktı.

– Moğolistan’da eski finans bakanı ve meclis başkan yardımcısı Bayartsogt Sangajav’ın offshore hesapları ortaya çıkarıldı. Sangajav’Sanırım istifa etmem gerekecek’ dedi.

– Rusya Başbakan yardımcısı Igor Shuvalov’un eşi Olga Shuvalova belgelerde yer alan isimlerden biri oldu. İlk açıklamasında ‘yasadışı birşey yapmadığını’ söyledi.

– Kanadalı bir senatörün eşi Tony Merchant’ın 800 bin dolarını vergi cennetlerinde tuttuğu anlaşıldı.

– Defalarca yolsuzlukla itham edilen Filipinler eski diktatörü Ferdinand Marcos’un en büyük kızı Maria Imelda Marcos da belgelerde en çok ismi geçen ünlülerden biri oldu.

– İspanya’nın en büyük sanat koleksiyoncusu ve eski İspanya güzeli Barones Carmen Thyssen-Bornemisza’nın sanat eserlerini satın alırken offshore şirketlerini kullanarak vergi kaçırdığı anlaşıldı.

– Doğu Alman istihbaratının eski müdürünün oğlu Franz WolfAlmanya’daki isimler arasında en çok göze çarpan kişi oldu.

– İsviçre’de 300İtalya’da 200 kişinin listelendiğiYunanistan’da ise 103 ismin listede olduğu belirtildi.

– Hindistan’da iki milletvekilinin offshore hesapları ortaya çıktı. Her ikisinin de koltuğunu kaybedeceği belirtiliyor.

– Zimbabve diktatörü Robert Mugabe’nin halkı yokluk içinde yaşarken tüm servetini vergi cennetlerinde tuttuğu anlaşıldı.

WikiLeaks’ten 130 kat büyük

Wikileaks’ın yayınladığı ABD Dışişleri Bakanlığı kriptolarından 130 kat daha büyük olün araştırma için 28 bin arama yapıldı.

Geleceğin gazeteciliği

ICIJ’in yürüttüğü bu projebaşka bir açıdan özellikle gelişmekte olan ülkelerde tüm baskılara rağmen gazeteciliğin nasıl devam ettiğini gösteren bir örnek.

Le Monde, offshore’la ilgili iki bankayı suçladı

Fransa’nın saygın gazetelerinden Le Monde, ”vergiden muaf cennetler” olarak tanımlanan küçük adalarda offshore şirketlerin kurulmasıyla ilgili olarak bazı Fransız bankalarını suçladı.

AA
Paris- Le Monde gazetesi, Fransız ”BNP Paribas” ve ”Crédit Agricole” bankalarının, 1990 ve 2000 yılları arasında merkezi Asya ülkelerinde olan ve ”vergiden muaf cennetler” olarak anılan adalarda offshore şirketler kurulmasına yardımcı olduklarını iddia etti.

Gazete haberine kaynak olarak, yaklaşık 60 ülkeden 160 gazetecinin oluşturduğu bir ağ olan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) adlı kuruluşun çalışmasını gösterdi.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) adlı kuruluş, yolsuzluk ve sınır ötesi suçlarla ilgili kendilerine sızdırılan milyonlarca belgeyi incelemesinin ardından, bir çok ülkeden siyasetçilerin, zenginlerin ve dolandırıcıların hesaplarının bulunduğu binlerce offshore şirket ve fonun sırlarının ortaya çıktığını iddia etmişti.

ICIJ’ın verdiği bilgelere göre, birçok ülkeden milyarderler, hükümet yetkilileri, bunların yakınları ile yardımcıları, gizli şirketler ve banka hesaplarındaki karmaşık offshore yapılarını kullandı.

Aslında kıyı ötesi anlamına gelen offshore bankacılığı, genellikle küçük ada ülkelerinde yapılmasına rağmen İsviçre, Lüksemburg ve Andorra gibi ülkelerdeki bankacılık için de kullanılan bir terim.

Offshore bankacılığın sağladığı avantajlardan bazıları, çok düşük vergi ya da sıfır vergi imkanı, gizlilik, mevduata kolay erişim ile siyasal ve finansal istikrarsızlığa karşı koruma olarak biliniyor.

Offshore bankacılık genellikle yeraltı ekonomisi, organize suç, vergi kaçırma ve kara para aklama gibi konularla gündeme geliyor.

Le Monde bir önceki sayısında, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın seçim kampanyasının ”kasası” olarak bilinene Jean-Jacques Augier’ın, Keyman adalarındaki iki offshore şirketinde hissesi olduğunu yazmıştı.

Augier, söz konusu iddianın doğru olduğunu, Fransız vergi dairesinin bundan haberdar olduğunu ve yasa dışı bir iş yapmadığını söylemişti.

This entry was posted in DÜNYA ÜLKELERİ, Ekonomi, Gundem, Wiki-Leaks - Bilgi sızmaları. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *