KULLAR İLE YURTTAŞLARIN SAVAŞI  * Küllerinden doğmak * Türkiye’de “Allah’ın vekili sultan kulluğuna” dayalı siyasal İslama örnek olarak düşündüğüm….

Küllerinden doğmak

CUMHURİYET – 21 Mayıs 2023
Mine G. Kırıkkanat

KARDEŞ KARDEŞE KIYAR MI KIYAR

Bir yanda despotun ulufesinden hoşnut kullar; öte yanda despotluğa karşı demokrasi, hak, hukuk vb. isteyen yurttaşlar…Siyasal İslamın ülkemizde iktidara geldiği 2002 yılından beri, kafamda hep İspanya örneği dolanır durur. 

Uzun tarihinde 17 özerk prensliğin (bugünkü özerk bölgeler) bir krala bağlı olduğu mutlak monarşiyle yönetilen İspanya’da, toplumun kulluğa karşı yurttaşlık mücadelesi 1800’lerde başlamıştır. İlk İspanyol cumhuriyeti 1873’te kurulup bir yıl sürebilmiş; onlarca isyan ve savaştan sonra 1931’de ilan edilen ikinci cumhuriyet rejimi, 1939’da krala kulluğu savunan Frankistler tarafından yıkılmıştır.
Türkiye’de “Allah’ın vekili sultan kulluğuna” dayalı siyasal İslama örnek olarak düşündüğüm İspanya’da olanları, ta 2005’te “Küllerinden doğmak” başlıklı yazımda şu satırlarla anlatmıştım:

KULLAR İLE YURTTAŞLARIN SAVAŞI  

Franko, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da faşizmi sürdüren tek ülkenin, İspanya’nın biricik faşist lideriydi. Kısaca Caudillo, yani “Reis” diye anılırdı…
1936’da, Franko’ya bağlı askeri birlikler genç İspanya Cumhuriyeti’ne karşı ayaklandı. İspanyollar, mümin muhafazakâr ve kralcı faşistlerle; din, iman ve kral tanımayan cumhuriyetçiler arasında ikiye bölündü. İnsanlık tarihinin en etkileyici, çünkü her şeyiyle en aşırı, en kahramanca, en dehşetengiz, en acımasız iç savaşı yaşandı. Üç yıl süren kanlı hesaplaşmada, iki taraftan 200 binden fazla insan öldü. 1939’da Franko ve adı meşum “Falange” tümenlerinin zaferiyle sonuçlandı. 
Yenik cumhuriyetçilerin çoğu, ülkeden kaçmak ya da göçmek zorunda kaldı.
İspanya tam 36 yıl boyunca Franko ve Katolik Kilisesi’nin “Tanrısal” faşizmi altında, gözünün üstünde kaşın var diyebilme özgürlüğü olmadan yaşadı. Politikadan söz etmek ancak rejimi övmekle mümkün, muhalefet yasak, basın sansürlüydü. 

DİNLER AYRI, LGBT DÜŞMANLIĞI AYNI

Eşcinseller gizlenmek, dinsizler çenelerini kapamak durumundaydı. Taç giydirdikleri genç Kral Juan Carlos, rejimin kuklasından başka bir şey değildi. 
Dönemin İspanyol sineması ancak aşktan söz edebilen, en az bir bölümü mutlaka kilisede geçmek zorunda olan, iyinin kiliseye sığınıp kötünün sonunda mutlaka günah çıkardığı müzikallerden oluşuyordu. 
Eli kolu bağlı, kulakları tıkalı, ağzı bantlı yaşadı bütün bu yılları İspanya.
Ama Franko’nun ölümünü izleyen yıllarda, inanılmaz bir hız ve vakurla faşizmden parlamenter monarşiye geçti. Sanki sihirli bir değnek değmişcesine kökten değişti. Sağcıların ve solcuların kral ile el ele gerçekleştirdikleri on yıllık demokratikleşme süreci, İspanya’yı kozasından çıkan bir kelebek gibi açtı dünyaya. İngiltere’de olduğu gibi kral kaldı ama yetkileri kısıtlandı ve kulları yurttaşlığa geçtiler. 

RUHBAN İLE FAŞİST EL ELE, KADINLAR EVLERE

Franko’nun ölümünden sadece 11 yıl sonra AB üyeliğini kazanan İspanya’da, despot yaşarken kilise nikâhı zorunluydu, bugün eşcinseller de belediye nikâhı kıydırabiliyor. 
Kadınlar, baba ya da kocalarından izin almadan çalışamıyorlardı, bugün çalışan nüfusun yüzde 43’ünü kadınlar oluşturuyor. Frankist iktidar sürecinde evlerin yüzde 57’sinde su tesisatı olmayan İspanya, bugün AB’nin yaşam düzeyi en yüksek, ekonomisi en dinamik ülkelerinden biri.

OKUYA OKUYA YA DA VURA VURA

İnsanlar sözcüklerle düşünür ve ne kadar çok sözcük bilirlerse düşünceleri o kadar genişler. Sözcük zenginleştiren tek eylem, okumaktır.
İspanyollar, Frankist dikta altında TV’ler sansürlü, filmler kabak tadında ve henüz cep telefonu olmadığından bol bol kitap okudular. Franko öldüğünde hepsi özgürlük için gereken demokrasiyi içselleştirmişti.
Yeterince kitap okumayan ve ortalama 300 sözcükle düşünen Türkiye’de, yurttaşlık bilinci çok zaman alacak ve eğitim modeli, kafayı duvara vura vura öğrenmek olacak!

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mine-g-kirikkanat/kullerinden-dogmak-2083286
This entry was posted in DİN-İNANÇ, FAŞİZM, İrtica, MİNE KIRIKKANAT, SAVAŞLAR-ÇATIŞMALAR, SİYASAL İSLAM, SİYASİ TARİH, YOBAZLIK - GERİCİLİK. Bookmark the permalink.

One Response to KULLAR İLE YURTTAŞLARIN SAVAŞI  * Küllerinden doğmak * Türkiye’de “Allah’ın vekili sultan kulluğuna” dayalı siyasal İslama örnek olarak düşündüğüm….

  1. Nacikaptan says:

    MİLLİYETÇİLERİN 1939 MART SONUNDA BAŞKENTE GİRMESİYLE İSPANYA’DA UZUN YILLAR SÜRECEK OLAN FRANCO DİKTATÖRLÜĞÜ BAŞLADI. MART 1939’DA FALANJİSTLER, YARIM MİLYON ÖLÜ-YARALI, BİR MİLYONDAN FAZLA SÜRGÜN VE SINIRSIZ TAHRİBATA SEBEP OLARAK ÜLKEYE HAKİM OLDULAR.

    İSPANYA İÇ SAVAŞI 2.NCİ DÜNYA SAVAŞI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ’DİR..
    İTALYA VE ALMANYA 2.NCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA KULLANACAĞI SON GELİŞMİŞ SİLAHLARIN DENEMESİNİ İSPANYA İÇ SAVAŞI’NDA GELİŞTİRMESE 1939’DA SAVAŞ BAŞLATAMAZLARDI..İTALYA VE ALMANYA 6 YIL SÜREN SİLAHLANMALARINDA GELİŞTİRDİKLERİ TÜM SİLAHLARI İSPANYA’DA DENEME FIRSATI BULDULAR.
    .
    ALMANYA , TÜRKLER’LE MÜTTEFİK GİRDİKLERİ 1.NCİ DÜNYA SAVAŞI SONUNDA 28 EYLÜL’DE ÖNCE BİR TREN VAGONU SONRA VERSAY’DA KAYITSIZ ŞARTSIZ TESLİM ANLAŞMASI İMZALADI.
    ..
    ALMANYA’DA HİTLER REJİMİ’NİN ASIL NEDENİ VERSAY’DA ALMANYA’YA İMZALATILAN GURUR KIRICI TESLİM ANLAŞMASI’DIR. ALMANYA ADINA TESLİM ANLAŞMASINA İMZA KOYANLAR BÜTÜN YALVARMALARINA RAĞMEN TESLİM ANLAŞMASI’NI HAZIRLIYAN VE OĞLU SAVAŞTA ÖLDÜRÜLEN FRANSIZ GENERALİNİN ÇOK KATI TUTUMUNU DEĞİŞTİREMEDİLER.

    ALMAN HEYETİ ”BURADA BİZE DAYATILAN TESLİM ANLAŞMASI ALMAN HALKI TARAFINDAN KABUL EDİLMEYECEKTİR.BİZLER ALMANYA’YA DÖNÜNCE ÖLDÜRÜLECEĞİZ..TESLİM ŞARTLARI ACAİP AĞIRDI.
    .
    HEMEN KURULAN 28 EYLÜL ALMAN GENÇLİK ÖRGÜTÜ TESLİM ANLAŞMASI’NI İMZALIYAN TÜM İMZA SAHİPLERİNİ ÖLDÜRDÜ.
    .
    TESLİM ANLAŞMASI’NDA EN ÖNEMLİ MADDE TABİİ Kİ ASKERİ YASAKLARDI.
    ALMANYA’NIN BİR DAHA ASKERİ HAVA KUVVETİ OLMAYACAĞI NET BİÇİMDE BELİRTİLMİŞTİ.
    .
    DÜNYA’DA KİM SAVAŞ KAZANIP KARŞI TARAFA AĞIR DAYATMALAR YAPMIŞSA FOS ÇIKMIŞ. SAVAŞ GALİPLERİ’NİN YENİLMİŞ TOPLUMLARIN GURURUNU KIRAN TESLİM ŞARTLARI DAYATMASI SAVAŞLARI DAHA ŞİDDETLİSİYLE ADETA YENİDEN DOĞURMUŞTUR.
    .
    ALMANYA’NIN 2.NCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA KULLANDIĞI DÜNYA TARİHİNİ DEĞİŞTİREN , JET , ROKET GİBİ SİVİLLERİN SAVAŞLARDA ASKER ÖLÜMLERİNİN KAT KAT ÜSTÜNE ÇIKMASINA NEDEN OLDU.

    BUGÜN DRON ( İNSANSIZ HAVA ARACI ) JET VE ROKETLERİ DE SOLLADI SİVİL VE ASKERİ HEDEF İMHALARINDA. ABD 20 YILDAN FAZLADIR FLORİDA’DA KURDUĞU UZAKTAN İMHA KADROSUNDA ÇALIŞTIRDIĞI PERSONELLERİNE AÇIKTAN VERDİĞİ KİŞİSEL EVRAKLARDA ” UZAKTAN DRONLA ÖLDÜRDÜĞÜ
    KİŞİLERİN SAYISINI YAZIYOR..BU SAYI 2-3 BİNDEN AŞAĞI DÜŞMÜYOR.
    ANCAK , ÖLEN ÇOK SAYIDA ÇOCUK , KADIN , TERÖRLE İLGİSİZ İNSANLAR YAZILMIYOR BU ÖLDÜRÜLEN 2-3 BİN KİŞİ LİSTESİNE.

    DÜNYA’YA DEŞİFRE OLUYOR DRON İLE YAPILAN OPERASYONLAR.
    ÇÜNKÜ DRONLAR’IN EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ ALTINA MONTE EDİLEN KAMERALAR. KAMERALAR ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ SONRA DEFORME EDİLİYOR.
    MESELA ÖLDÜRÜLEN ÇOCUK FLU GÖRÜNTÜYE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR , ÖLENİN ÇOCUK DEĞİ KÖPEK OLDUĞU İDDİA EDİLİYOR.
    .
    DRON İŞİ 3.NYA SAVAŞI’NI KAÇINILMAZ HÂLE GETİRDİ. ARTIK İPİNİ KOPARTAN AKLINIZA GELEN HER ÜLKE VE TERÖR GRUPLARI KENDİ DRONLARINI KENDİLERİ YAPIYOR.

    3 BOYUTLU YAZICILAR ŞİMDİLİK EN ÇOK ( MESELA MAGNUMUNDAN , HER TİP POMPALI TÜFEK ÜRETİMİNDE ) POLYŞTİREN KULLANSA DA , YENİ VE HERGÜN DAHA YENİSİ KEŞFEDİLEN METAL-AMETAL ( YARI METAL ) ORGANİK , YAKLAŞIK KURSUN ERİME NOKTASI CİVARINDAKİ ” KİMYASAL MALZEME”,İLE AKILALMAZ UCUZLUKTA SİLAH ÜRETİLİYOR. 3 BOYUT YAZICILARIN ÜRETTİĞİ HER SİLAHIN YAZILIMLARI USB OLARAK 3 BOYUTLU YAZICILARI OLANLARA GÖNDERİLİYOR.
    .
    BİZDE AHMAKÇA BİR SİLAHA HAYRANLIK YARATILDI. HER TÜRDEN PUŞT MAFYAKOLİK FİYATI 700 DOLARDA 150-200 DOLARA DÜŞMÜŞ 3 BOYUT YAZICI SİLAHI SOKUYOR ORASINA BURASINA. HA BU ARADA NAMLULA ( YİVLİ ) ŞİMDİLİK ÇELİK VE AYRI OLARAK SATILIYOR.

    YAKINDA DEDİĞİM GİBİ KOMPOZİT ( ISIYA DAYANIKLI) YİVLİ NAMLU DA ÜRETÇEKTİR KESİN 3 BOYUTLU YAZICILAR.

    SON UKRAYNA-RUSYA DALAŞI SİMDİLİK DRON , ROKET , PATROİT İLE GİDİYOR AMA , DRON ROKET PATROİT DEYİM YERİNDEYSE UJ-BEJ KİŞİ VE HEDEF TAHRİBİ KAPASİTESİNDE. BUNUN ARKASINDAN MUTLAKA NÜKLEER ÇATIŞMA , BİYOLOJİK SAVAŞ KİMYASALLARI GELECEK VE HİÇ BİR ZENGİN , TUZU KURU ÜLKESİNDEN KAÇSA DA CANINI KURTARAMIYACAKTIR.

    BİNMİŞİZ BİR ALÂMETE GİDİYORUZ KIYAMET’E.

    DERHÂL VE DERHÂL HER TÜRDEN BAŞTA İRTİCACI BEYİNLERİN SEÇİMLERDE OY KULLANMALARI ÖNLENMELİDİR. BİN ARABA YAZI ÇİZİ YAPMA ETME YALVARMALARI BU FARELİ KÖYÜN KAVALCİSİ ”İBLİSLER”İN
    PEŞİNDEN GİDEN 3.NCÜ VE SON(!!) DÜNYA SAVAŞI’NIN PATLAMASINI ÖNLEYEMİYECEKTİR.
    .
    ENTROPİ POZİTİFTİR , KOZMOZ İLERİYE DOĞRU DÖNÜŞEREK MİLYARLARCA YILI DÖNGÜ OLARAK KULLANARAK AKIYOR. GEÇMİŞ DİYE BİŞEY DE YOK GELECEK DİYE BİŞEY DE YOK. ZAMAN TAM BİR YALAN DÜNYASI.

    NORMAL OLARAK MİLYONLARCA YIL YAŞIYAN BAKTERİLER KADAR BİZLERİN DE ÖMRÜ OLSA ASLA ZAMAN MAMAN DİYE BİŞEYE KAFA YORMAZDIK.
    KISA ÖMURE CAKILIP KALMA TAMAMEN BİLİMSİZLİKTEN BULUŞ YAPMA MANGİRLARINI HIRSIZ HARAMI PUŞTLARIN DEPOLAMASINDAN.
    BU DEPODAKİ PARA MAL MÜLKÜN MİLYARDA BİRİ KİMYA İŞİNE HARCANSA BİNLERCE YIL ÖMÜR İŞTEN DEĞİL.
    .
    O KADAR CAHİL O KADAR DANDİK BİR İNSAN EVRİM DÜZEYİ İÇİNDEYİZ Kİ .
    EVRİM CAHİL , İRTİCACI BEYİNLERİ HIZLA ADAM ETMEK MECBURİYETİNDE .
    COSMOZ’UN TÜM BİRİMLERİ 2 TRİYON GALAKSİ HALİNDE KARANLIK MADDE İLE BİRBİRİNE İRTİBATLI TUTULUYOR.
    .
    T.C. BURHAN SAVAŞ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *