FEYM BÜLTENİ – 106/2023 * Ermeni Faaliyetleri – 10 Mayıs 2023

FANATİK ERMENİ YALANLARINA KARŞI
FEYM BÜLTENİ – 106/2023 *
Ermeni Faaliyetleri – 10 Mayıs 2023


1.. Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Moskova’da üçlü formatta yeni bir görüşme hakkında bilgi verdi… Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Paruyr Hovhannisyan gazetecilere verdiği brifing sırasında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Moskova’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile üçlü bir görüşme yapacağını duyurdu. Yaptığı açıklamada Dışişleri Bakan Yardımcısı şu ifadelere yer verdi:
“Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in bir sonraki görüşmenin Brüksel’de yapılacağına dair açıklamasını muhtemelen duymuşsunuzdur. Daha sonra Moskova’da üçlü formatta devam edecek.” Hovhannisyan taraflar arasındaki müzakere yoğunluğunun takdire değer olduğunu düşündüğünü de ifade etti. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, “Daha önce, Nikol Paşinyanve İlham Aliye’in 14 Mayıs’ta Brüksel’de üçlü bir görüşme düzenleme konusunda anlaştıklarını bildirmişti. (Ermeni Haber)

2. Harut Sasunyan ; “ Türkiye’nin baskısı altında Ermenistan liderleri Nemesis Anıtı için bahaneler uyduruyor.”… Mevcut Ermeni hükümetinin Artsakh (sözde Karabağ Ermeni devleti) , Ermenistan ve Ermeni çıkarları konusundaki tartışmalı tutumları hakkında her şeyi duyduğumuzu sandığımızda, şimdi Ermenistan liderlerinin devasa bir hatasıyla karşı karşıyayız. 25 Nisan 2023’te Ermeni <sözde> soykırımının Türk beyinlerini öldürenlerin torunları Erivan’da Nemesis Anıtı’nın açılışını yaptı. Toplantıya muhalif milletvekilleri ve şaşırtıcı bir şekilde Başbakan Nikol Paşinyan’ın siyasi partisinin üyesi Erivan Belediye Başkan Yardımcısı Tigran Avinyan katıldı. Nemesis, Ermeni <sözde> soykırımından sorumlu olan birkaç Osmanlı liderini ortadan kaldırmak için Ermeni Devrimci Federasyonu tarafından düzenlenen operasyonun adıydı. Bu operasyon, 1919’da İstanbul’daki Türk Askeri Mahkemesi’nin soykırım failleri hakkında ülkeden kaçtıkları için gıyaben verdiği idam kararlarını uygulamıştır. Ermeni <sözde> soykırımı’nın baş suçlusu Talat Paşa, 1921’de Berlin’deTehlirian tarafından öldürüldü. Bir Alman mahkemesi, Talat’ın işlediği ağır suçlardan dolayı onu suçsuz buldu… (Panorama)

3. Karabağ’a her türlü mal ithalatı yasak… Ermenistan’ın Zhoghovurd gazetesinin haberine göre, 28 Nisan itibariyle Azerbaycan tarafı, Artsakh’tan sağlık durumu ağır olan kişilerin Kızıl Haç’ın arabuluculuğuyla bile Ermenistan’a. naklini yasakladı. Edindiğimiz bilgilere göre Artsakh’a her türlü eşyanın ithali de yasaklandı. (News.am)

4. Ermenistan heyeti Yunanistan’da DEFEA 2023 Askeri Fuarına katılıyor… Yunanistan Büyükelçiliği’nin girişimiyle Ermenistan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı heyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti Askeri Sanayi Komitesi uluslararası savunma ve güvenlik fuarına katıldı. DEFEA, savunma ve güvenlik alanındaki modern teknolojik gelişmeler hakkında uluslararası temaslar, endüstriyel işbirliği ve bilgi alışverişi için önemli bir platformdur. Fuara savunma sanayisinin en büyük firmaları ile yüksek teknolojiler alanında süregelen gelişmelere yön veren bilimsel araştırma merkezleri ve kurumları katılıyor. Farklı ülkelerden katılımcılar, savunma teknolojileri alanında dünya pazarındaki son gelişmeleri sunarken, savunma sistemlerinin gelişiminin hem teknolojik ilerlemenin hem de ekonomik kalkınmanın itici gücü olduğunu vurguluyor. Sergiye resmi hükümet ve askeri heyetlerin yanı sıra 77 ülkeden ziyaretçi katılıyor. (Ermenistan Kamu Radyosu)

5. Paşinyan Brüksel’de… Ermenistan ve Azerbaycan liderleri 14 Mayıs’ta Brüksel’de bir araya gelecek.. Avrupa Konseyi basın servisi, Ermenistan ve Azerbaycan liderlerinin 14 Mayıs’ta Charles Michel’in arabuluculuğunda Brüksel’de bir araya geleceğini resmen doğruladı. Michel, Güney Kafkasya’da istikrarı desteklemek ve AB’nin iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme çabalarını ilerletmek için, Ermenistan ve Azerbaycan liderleriyle yakın temasını sürdürmeye devam ediyor. (Ermenistan Kamu Radyosu)

6. Milletvekili Papoyan: “Ermenistan-Türkiye sınırının açılması Ermenistan için faydalı olacaktır.”… Ermenistan Parlamentosu’nun iktidardaki “Sivil Sözleşme” Partisi milletvekili Gevorg Papoyan, Ermenistan-Türkiye sınırının açılmasının sadece Türkiye’ye fayda sağlayacağı, ancak, bunun Ermenistan için feci sonuçları olacağı yönündeki görüşlere katılmıyor. Milletvekili, sınırın açılması sadece Türkiye’nin yararına olursa, o ülkenin sınırı çok hızlı açacağını, çünkü Türkiye’nin ekonomik olarak Ermenistan’a baskı yapmak için sınırı kapattığını vurguluyor. Papoyan, parlamentoda düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada :
“Kamusal hayatımızda, Ermenistan-Türkiye sınırını açmanın Ermenistan’ın yararına olup olmadığı konusunda çok fazla tartışma var. Ermenistan-Türkiye sınırının açılması Ermenistan’a fayda sağlamazsa Türkiye 5 saniyede sınırı açar, çünkü Ermenistan Türkiye-Ermenistan sınırını kapatmadı, Türkiye kapattı çünkü ekonomik olarak Ermenistan’a baskı yapıyor. Bunu hiç saklamadılar, bununla Azerbaycan’ı destekliyorlar. Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasının Ermenistan için kıyamet gibi bazı sonuçları olacağı anlatısının tek kelimeyle saçma olduğunu ve gerçekle hiçbir ilgisi olmadığını gösteriyor.” (ArmenPress)

7. Ermenistan, 2023’ün 1. Çeyreğinde %81,2 daha fazla turist ağırlıyor… Ulusal İstatistik Komitesi’nin bildirdiğine göre, Ocak-Mart 2023’te Ermenistan’ı ziyaret eden yabancı turist sayısı 2022’nin aynı zaman dilimine göre %81,2 artarak 451.850’ye ulaştı. 2023’ün ilk çeyreğinde Ermenistan’ı ziyaret eden yabancı turistlerin büyük bir kısmı Rusya’dan geldi (geçen yılın ilk çeyreğine göre 2,2 kat artışla 237.040 kişi veya toplamın %52,5’i). (Not: Türkiye’ den 2.712 kişinin ziyaret ettiği belirtiliyor..,o.tan) (Massis Post)

8. Doğu ABD Ermeni Yardım Derneği (ARS) New Jersey’de bölgesel seminere ev sahipliği yapıyor… ARS 10 şubesinden 70’in üzerinde üye ve örgütün destekçileri 29 Nisan’da Hackensack Üniversitesi’nde düzenlenen bölgesel seminere katıldı. (Armenian Weekly)

9. Ermeni iddiaları, hukuk ve siyasi lobicilik… Gözde Kılıç Yaşın’ ın analizi özetle şöyle; “1915 Olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları hakkında önlerine gelen önerileri kabul eden parlamentoların sayısı 2014’te 20 iken, 2023’te 33’e ulaşmıştır. Hâlbuki 2015’te konuyu ilgilendiren iki ayrı uluslararası mahkeme kararı açıklanmıştı. Kararlardan biri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) İsviçre-Perinçek Davasına ilişkindir. Dava “soykırımı inkârı” nedeniyle verilmiş bir mahkûmiyet kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini ihlal edip etmediğine ilişkindir. AİHM’in kararı önemli hususlara işaret etmektedir. Buna göre parlamentolarda alınan bu kararların o gün o oturumda hazır bulunanların kanaatini yansıttığı ve herhangi bir bağlayıcılığının bulunmadığına işaret edilmektedir. 1915 Olaylarının tarih araştırmalarının konusu olduğu ve tartışmaya açık olduğu, fikir birliği sağlanamayacağı kararda ifade edilmiştir. Özetle soykırım hukuki bir terimdir ve tanımı çok kesindir, soykırım suçunun tespiti de sadece yetkili yargı organlarınca yapılabilir. Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) da aynı görüştedir. 17 Aralık 2003 (29 Ekim 2004 temyiz) tarihli “Krikorian ve Diğerleri” kararında ABAD, Avrupa Parlamentosunun Ermeni <sözde> soykırımı iddialarını tanıyan kararının hukuki değil siyasi bir metin olduğunu belirterek parlamento kararlarının hukuki sonuç doğuramayacağını hükme bağlamaktadır. AİHM Büyük Dairesi kararını oluştururken soykırımın tanımını (59.p.) Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) 26 Şubat 2007’deki Bosna-Hersek-Sırbistan ve Karadağ Davasına atıfta bulunarak ve soykırım özel kastını vurgulayarak vermiştir. 2015 yılının ikinci önemli kararını UAD, Hırvatistan-Sırbistan Davası için 3 Şubat 2015’te vermiş soykırım özel kastı ön plana çıkmıştır… (AvimBülteni)

Saygılar,
Orhan Tan – FEYM GRUBU
This entry was posted in FEYM GRUBU ÇALIŞMALARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *