FEYM BÜLTENİ – 103/2023 * Ermeni Faaliyetleri – 06 Mayıs 2023

FANATİK ERMENİ YALANLARINA KARŞI
FEYM BÜLTENİ – 103/2023 *
Ermeni Faaliyetleri – 06 Mayıs 2023


1.. Nikol Paşinyan Moskova’yı ziyaret edecek…4-5 Mayıs’ta Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan resmi ziyarette Çek Cumhuriyetin’de bulunuyor. Nikol Paşinyan gelecek haftada Moskova’yı ziyaret edecek. Paşinyan, Prag’da “Transatlantik ilişkilerin merkezinde düzenlenen sorunlu bölgede Ermenistan’ın Demokrasisi, Güvenlik ve İstikrar ihtiyaçları” başlıkla tartışma kapsamında” bir iş ziyaretinde bulunuyor. (ErmeniHaber)

2. Anket, Ermenilerin Türkiye’nin uçuş yasağı hakkında ne düşündüğünü ortaya koyuyor… Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ankara’nın geçen hafta Erivan’da bir anıtın açılışına tepki olarak üçüncü bir varış noktasına giden Ermenistan uçuşlarına hava sahasını kapattığını söyledi. Nemesis anıtı, Ermeni <sözde> soykırımının Osmanlı Türk <sözde> faillerine yönelik 1920’lerde düzenlenen bir suikast programı anısına açıldı. Panorama.am, Cuma günü Erivanlılar arasında Türk yasağı ve Ermenistan’ın buna olası tepkisi hakkında bir anket yaptı. Ankete katılanlardan biri, “İyi fikir, Nemesis anıtını çok önceden dikmelilerdi. Türklerden bu kadar korkmamalıyız, bizi sürekli tehdit ediyorlar, Ermeniler daha güçlü olmalı. Çok iyi oldu” dedi. Bir başkası, “Hava sahasını kapatmak sadece ortalığı karıştırmaktır” dedi. Başka bir katılımcı. Azerbaycan ve Türkiye ile bu ilişkilerden bıktık. Ne kadar çok teslim olursanız, o kadar çok talep ederler” dedi. (Panorama)

3. Geri Gelenler için Ermenice Dil Kursları… Ermenistan, Mart 2023’ten beri ücretsiz Ermenice dil kursları düzenleyerek, geri gönderilen 70 kişiyi Hanrapetutyan Caddesi 37 adresinde bulunan Hovnanyan Aile Vakfı’nda bir araya getiriyor. Proje, son birkaç yılda Ermenistan’a yerleşen Diaspora Ermenilerinin sosyal ve profesyonel entegrasyonuna yardımcı olmayı amaçlıyor. Ermenice dil kursları dört modül halinde düzenleniyor: Rusça konuşan katılımcılar için temel Ermenice, İngilizce konuşan katılımcılar için temel Ermenice, Batı Ermenicesinden Doğu Ermenicesine uyum modülü ve sekiz gruba ayrılmış orta düzey Ermenice eğitimi. (Tert.am)

4. Zangezur koridoru başka hiçbir ülke için tehdit değil… Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TRT World’de yayınlanan “Kafkasya bölgesi: Barış ve uzlaşma için eşsiz bir fırsat” başlıklı yazısında, “Zangezur koridoru başka hiçbir ülke için tehdit değil. Aksine, bölgesel işbirliğini, istikrarı ve kalkınmayı teşvik edecektir. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkileri normalleştirme, herkes için kalıcı barış ve ekonomik refaha yol açma konusunda büyük potansiyelin kilidini açacaktır” dedi. (News.am)

5. AB, ABD’de Ermeni ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları arasındaki görüşmeleri memnuniyetle karşılıyor… AB’nin Güney Kafkasya ve Gürcistan’daki Kriz Özel Temsilcisi Toivo Klaar, AB’nin Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlarının dört günlük müzakerelerde sürekli katılımını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Klaar; “Washington’dan cesaret verici haberler. AB, Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlarının dört günlük müzakerelerde sürekli katılımını memnuniyetle karşılıyoruz. İlerleme ancak diyalog yoluyla sağlanabilir. Ermenistan ve Azerbaycan’ın yanında olmaya ve ortaklarımızla barış arayışında çalışmaya devam ediyoruz” dedi. (Ermenistan Kamu Radyosu)

6. Uzaya ikinci uydu… Ermenistan, uzaya ikinci bir uydu göndermek için çalışıyor. Ermenistan Yüksek Teknoloji Sanayi Bakanı Robert Khaçatryan’a göre, ikinci uyduyla ilgili çalışmalar ön aşamada. “Henüz pazar araştırması yapıyoruz, fırsatlarımızı ve tekliflerimizi değerlendiriyoruz. 2023’te olacağını sanmıyorum. Her halükarda çalışmalar yapılıyor. İkinci veya üçüncü uydunun küçük bir bölümünü bile Ermenistan’da üretebilirsek, bunun iyi bir başarı olacağını düşünüyorum” dedi. (Ermenistan Kamu Radyosu)

7. Dr. Taner Akçam ile Ermeni <sözde> soykırımı anma etkinlikleri…. Rhode Island Ermeni Şehitlerini Anma Komitesi, geçtiğimiz hafta sonu Ermeni <sözde> soykırımının 108. yıldönümünü anmak için iki önemli etkinliğe ev sahipliği yaptı. Hafta sonu, Cumartesi günü Providence Marriott Downtown’da Dr. Taner Akçam ile bir panel tartışmasıyla başladı. Dr. Akçam, UCLA Promise Ermeni Enstitüsü’ndeki Ermeni <sözde> Soykırımı Araştırma Programı’nın ilk direktörüdür. Kendisi aynı zamanda moderatörlük de yapan Ermeni Haftalık köşe yazarı Stepan Piligian’dan oluşan seçkin bir panelist grubu katıldı; Ermeni Devrimci Federasyonu (ARF) Arşivleri müdürü ve Doğu ABD’nin ARF Merkez Komitesi üyesi George Aghjayan; ve ARF Providence “Kristapor” Gomideh başkanı ve UR Ermeni Ulusal Komitesi üyesi Hrag Arakelian. Tartışma, Ermeni Soykırımı’nın geçmiş ve şimdiki Türk inkârına odaklandı. (ArmenianWeekly)

8. Azerbaycan “Aktivistleri” Dağlık Karabağ Ablukasını Kaldırdı….Kendilerini çevreci ilan eden Azerbaycanlı aktivistler, Laçin-Stepanakert yolunda 4,5 ay süren gösterilerini 1 Mayıs’ta sonlandırarak, Dağlık Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan yol üzerindeki ablukayı kaldırdı. Abluka, Azerbaycan’ın 23 Nisan’da yolun karşı ucuna bir sınır kapısı kurmasının ardından gereksiz hale geldi. Azerbaycan basını 28 Nisan’da, aktivistlerin Azerbaycan cumhurbaşkanının Şuşa’daki özel temsilcisi Aydın Kerimov ile yaptıkları görüşmenin ardından gösterilerini geçici olarak durdurma kararı aldıklarını bildirdi. (Mirror Spectator)

9. TBMM Başkanı Şentop, Ermenistan Parlamento Başkanı Simonyan ile görüştü… Şentop, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) 30. Yıl Dönümü Parlamento Başkanları Zirvesi ve KEİPA’nın 61. Genel Kurulu Toplantısı dolayısıyla Türkiye’ye gelen Ermenistan Parlamento Başkanı Simonyan ve beraberindeki heyetle toplantıların gerçekleştirildiği otelde görüştü. Şentop görüşmede, deprem felaketinin ardından Ermenistan’ın gösterdiği dayanışma için teşekkürlerini iletti. Türkiye’nin, bölgesinde tam normalleşme ve iyi komşuluk ilişkilerinin tesisini arzuladığını kaydeden Şentop, “Ermenistan’la normalleşme sürecimizdeki amacımız da esasen bu arzumuzu hayata geçirmek….”25 Nisan’da düzenlenen bir törenle Erivan Belediye Başkan Yardımcısının ve bazı yetkililerin katılımıyla açılan Nemesis Anıtı, açıkça terörizmi yücelten, teröristleri kahramanlaştıran, kabul edilemez bir gelişmedir. ” dedi. İlişkilerin normalleştirilmesi konusunda aşılması gereken engellerin bulunduğuna işaret eden Simonyan, “İktidarı temsil eden hiçbir milletvekili o törende bulunmadı. O milletvekilleri muhalefeti temsil edenler ve bu süreçte biz adım attığımız için bizi eleştiriyorlar. Bu yolda çok engel ve zorluklar olacağını tahmin ediyoruz fakat bunlardan geçmemiz gerekiyor” dedi. Simonyan ayrıca, Azerbaycan ile de barış istediklerini kaydetti. (Avim Bülteni)
Saygılar,
Orhan Tan – FEYM GRUBU
This entry was posted in FEYM GRUBU ÇALIŞMALARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *