TARİHTE GİZEMLİ CİNAYETLER * KARINDEŞEN JACK

20 yıldır konuya çalışan tarihçinin iddiası: Karındeşen Jack polis memuruydu
Karındeşen Jack’in hikayesi, defalarca kez edebiyata ve sinemaya konu olmuştu
Tarihin en ünlü seri katil Karındeşen Jack’in polis memuru olduğu öne sürüldü.

Britanyalı tarihçi Rod Beattie, 20 yıldır ulusal arşivlerde yaptığı çalışmaların ardından hazırladığı Jack the Ripper – The Policeman: A New Suspect (Karındeşen Jack – Polis: Yeni Bir Şüpheli) adlı kitabında, seri katilin kimliğinin Bowden Endacott olduğunu tespit ettiğini söyledi.
Tarihçiye göre, Birleşik Krallık’ın (BK) başkenti Londra’da 1888’de en az 5 seks işçisini öldürerek ülkeyi ayağa kaldıran katil, Metropoliten Polis Teşkilatı’nda (Met) görev yapıyordu.
Beattie, katilin cinayetlerin işlendiği Whitechapel bölgesinde sık sık devriyeye çıktığını söyledi. Tarihçi, katilin seks işçileriyle yaşadığı “olumsuz deneyimler” nedeniyle onlardan intikam almak için cinayet işlediğini savundu.
Beattie, Endacott’ın 1877’de geç saatte sokakta dolaşan Elizabeth Cass’ı seks işçiliği yaptığı gerekçesiyle tutuklamasının ardından mahkemelik olduğunu ifade etti. Yapılan duruşmada Endacott suçsuz bulunsa da rütbesinin düşürülmesine karar verilmişti.
72 yaşındaki tarihçi, BK’nin önde gelen tabloidlerinden Mirror’a açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
Endacott davasıyla ilgili bir makale okuyordum ve aniden bir aydınlanma yaşadım. Bir seks işçisi olduğunu düşündüğünüz biri tarafından kariyerinizin mahvedilmesinden daha güçlü ne motivasyon olabilirdi ki?
Tarihçi, rütbesinin düşürülmesinin ardından Karındeşen Jack’in ünlü British Museum’da bir göreve atandığını ve bunun katili daha da öfkelendirdiğini belirtti.
Beattie, çalışmasındaki bulgulara dair şunları söyledi:
“Bunu yaptığına dair somut bir kanıt yok ama hiçbir şüpheli hakkında da kanıt bulunamadı. Bir polis memuru olarak şüphe çekmeden her yere gidebilirdi. O olduğundan eminim. Büyük ihtimalle Met de katilin kimliğini biliyordu ama itibarlarına zarar gelmesini istemediler.”
Defalarca kez edebiyata ve sinemaya konu olan seri katilin hikayesi, tartışmalı işlere imza atan İspanyol yönetmen Jesus Franco’nun 1976 yapımı Jack the Ripper’ında da (Karındeşen Jack) işlenmişti. 2013’de hayatını kaybeden yönetmen, 1971’deki Vampyros Lesbos’u da (Lezbiyen Vampirler) Türkiye’de çekmişti.
Britanyalı yazar Russel Edwards da 2014’te yayımladığı çalışmada, Karındeşen Jack’in 23 yaşındaki Polonya göçmeni Aaron Kosminski olduğunu iddia etmişti.

Independent Türkçe, Mirror, Daily Mail, Reuters * Perşembe 4 Mayıs 2023
This entry was posted in GEÇMİŞİN İÇİNDEN YAŞAM. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *