DEVLETİN “DİPLOMAT OLMAYAN BÜYÜKELÇİLERİ” * Kamuda liyakati yok eden ve çift maaşlı bürokratları ile ülkeyi yönetmeye çalışan Saray yönetimi, 2019 yılında Cumhurbaşkanı tarafından geri alınmadıkça büyükelçilik unvanının ölene kadar taşınmasını öngören bir düzenlemeyi yasalaştırdı. Görevlendirme olmasa bile tüm ayrıcalıkların kullanılabildiği büyükelçilik görevi Erdoğan tarafından kendisine yakın isimler için bir “armağan” olarak kullanılmaya başlandı.

DEVLETİN “DİPLOMAT OLMAYAN BÜYÜKELÇİLERİ”


Cumhurbaşkanı Erdoğan bilindiği gibi tüm dünyada saygı gören,
nitelikli diplomatlarımız için yakın geçmişte defalarca “Monşer” demişti! …

Daha sonraları diplomasiyi bilmeyen, farklı dalda eğitim almış ve hatta yurt dışında ülkemizi temsil niteliği olmayan kişileri kararname ile DİPLOMAT yaparak büyükelçi, konsolos, ateşe olarak yurt dışında göreve atamaya başladı. Atadıklarından bazılarının yabancı dil bilmediği de ortaya çıktı.
Atanan bazı büyükelçilerin arkalarında ise suç dosyaları vardı. bazıların ise bitirdiklerini beyan ettiği üniversitenin var olmadığı da öğrenildi. Böylece bir ülkeyi temsil yeteneği olmayanlar, liyakatı, bilgi ve tecrübesi olmayanlar, rüşvet alanlar, çıkarcılar, yalancılar  Devleti temsil etmek üzere yurt dışına gönderildiler.
Diplomat bir ülkenin en değerli aynasıdır, temsilcisidir. yabancılar diplomatın kültürüne, bilgisine, nezaketine, temsil kabiliyetine, liyakatına bakarak ülkesi hakkında yargıya varırlar. Şayet bu kişi rüşvet aldı ise, yalancıysa, güvenilir değilse, diplomatın geldiği ülkenin halkı da olumsuz yargılarla karşılaşır. Derler ki; “Seçkin olanı böyle ise, kimbilir kalanı nasıldır!!!” Böylece o diplomatın ülkesi değersizleşir.
Erdoğan büyükelçi ünvanını yakınlarına, sevdiklerine bir armağan olarak dağıtmaya başlamış. Bu ünvanı bağışladığı kişiler yurt dışına atanmasa bile bir diplomatın sahip olduğu birçok ayrıcalığı kullanma hakkına sahip oluyor. Eh padişah ferman buyurmuştur. Devletin kesesinden ünvanlar ihsan ediliyor.
Ünvanlar Erdoğan’ın sanki kişisel malıdır, mülküdür. Dilediğine bağışlıyor. Bir tarafta mesleğin en altından başlayarak kademe, kademe liyakatla yükselen saygın, bilge, deneyimli diplomatlar beklerken Erdoğan’ın ünvan bağışladığı işbilmez’ler yurt dışına büyükelçi atanıyorlar.
“Bağışlamak” üzerine ben de bir denizci hikayesi anlatayım ve sonra da Erdoğan’ın kimleri, nerelere atadığını yazalım;
Henüz deniz haritalarının tam yapılmadığı geçmiş zamanda gemi kaptanları eşlerine, sevgililerine ada/lar armağan ederdi. Var olan haritaların üzerine kendilerince bir ada çizer, adaya da eşinin veya sevgilisinin adını verir bunu da haritaya işlerdi. Sonra da bu haritayı sevdiğine verir ve bu adaya vermiş olduğu ismini gösterirdi. Kim bilir kaç kaptan kendi çizdiği adayı kaç kadına armağan etmiştir. Kaç kadın ada sahibi olduğu için mutlu olmuştur?
Gel zaman, git zaman topoğrafya, haritacılık ilerledikçe, denizciler haritada var olan adaların aslında var olmadığının farkına vardılar. nedeni araştırılınca ardından sevgililere armağan edilen bu hediye adaların öyküsü çıktı.
Naci Kaptan – 24 Şubat 2023

Büyükelçilikler AKP’lilere arpalık

BİRGÜN – 24.02.2023
İktidarda olduğu 21 yılda eş dost atamalarını yaygınlaştıran AKP, seçimlerin yapılmasına kısa süre kala bu alışkanlığını sürdürüyor. Son aylarda Dışişleri bürokrasisi dışındaki isimlerin büyükelçi olarak dış ülkelere atanması uygulamasına dün Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararlarıyla devam edildi.
Erdoğan dün de çok sayıda yeni büyükelçi atamasına imza attı. Atanan isimler arasında bakanlık bürokratlarının yanı sıra AKP’ye yakın isimler de yer aldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Büyükelçiliğine eski Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Osman Koray Ertaş atandı. Gana Büyükelçiliğine, Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Güngör atandı.
İran Büyükelçiliğine bir dönem Fethullah Gülen’e “Üstün Hizmet Ödülü” veren Türkiye Yazarlar Birliği’nin eski başkanı ve Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hicabi Kırlangıç getirildi.
Angola Büyükelçiliğine Dışişleri Bakanlığında bilişim konularından sorumlu genel müdür yardımcısı Ufuk Ekici, Etiyopya Büyükelçiliğine Kuzeydoğu Akdeniz Genel Müdür Yardımcısı Berk Baran, Portekiz Büyükelçiliğine Enformasyon Genel Müdürü Murat Karagöz ve Kazakistan Büyükelçiliğine Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Kapucu atandı.
Erdoğan, geçen yılın son gününde de benzer atamalara imza atarak tepki çekti. 31 Aralık 2022 tarihli atama kararları kapsamında, Brezilya Büyükelçiliğine, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Halil İbrahim Akça atandı. Somali Federal Cumhuriyeti Büyükelçiğine, SETA Vakfı’nda Dış Politika Direktörü olarak görev yapan, yandaş gazetelerde yazılar yazan, sosyal medya hesaplarından AK Parti yandaşı paylaşımlara imza atan Ufuk Ulutaş atandı.
Aynı kararlar kapsamında Tacikistan Büyükelçiğine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun eski Özel Kalem Müdürü Umut Acar atandı.
AKP ADAY ADAYI
AKP’nin giderayak gerçekleştirdiği büyükelçi atamaları, geçen yıl zirve yaptı. AKP Milletvekili adayı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Zagreb Büyükelçiliği’ne getirildi. Eski Cumhurbaşkanı Danışmanı Tuba Nur Sönmez, Kuveyt Büyükelçisi oldu. Macaristan Büyükelçiliği’ne eski AKP Milletvekili aday adayı Gülşen Karanis Ekşioğlu atandı. Büyükelçiliklere bir transfer de Diyanet’ten yapıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı eski Dış İlişkiler Genel Müdürü Mehmet Paçacı, İslamabad Büyükelçisi oldu.
SİCİLİ BOZUK
İktidar temsilcilerinin doğrudan büyükelçi olarak atanması uygulaması, önceki yıllarda da görüldü. AKP kurucu üyesi ve eski Milletvekili Murat Mercan, Washington Büyükelçisi oldu. Rıza Sarraf’tan çikolata kutusu içinde rüşvet aldığı iddia edilen eski AB Bakanı Egemen Bağış Çekya Büyükelçiliği’ne getirildi. Darbeci general Mehmet Dişli’nin kardeşi, eski AKP Genel Başkan Başdanışmanı Şaban Dişli, bir dönem Lahey Büyükelçisi olarak görev yaptı. Eski AKP Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Cahit Bağcı da Bakü Büyükelçisi olarak görevlendirildi. Bağcı ayrıca Türkiye Maarif Vakfı’nın da mütevelli heyeti üyesi.
Fazilet Partisi’nden 1999’da seçilen ilk başörtülü milletvekili Merve Kavakçı da büyükelçi oldu. İzinsiz ABD vatandaşı olduğu için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılan ve milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı, Erdoğan tarafından Kuala Lumpur Büyükelçisi olarak atandı.
AKP kontenjanından eski RTÜK Üyesi Hamit Ersoy, Brunei Büyükelçiliğine getirildi. Avrupa Parlamentosuna başörtüsüyle giren ilk kadın milletvekili olan Mahinur Özdemir, Cezayir Büyükelçisi olarak atandı. Eski AKP Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, Pekin Büyükelçisi oldu. Endonezya Büyükelçisi Aşkın Asan da eski AKP Milletvekili. Aynı ülkeye daha önce de bir başka eski AKP Milletvekili Zekeriya Akçam büyükelçi olarak atanmıştı. AKP’nin bir diğer eski milletvekili Tülin Erkal Kara da 2016’da Makedonya’ya büyükelçi olarak atandı.
Eski Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Körfez Ülkeleri Temsilcisi, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Mustafa Göksu ise Katar Büyükelçisi olarak görev yapıyor. Eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise Kıbrıs Büyükelçisi olarak atandı. Eski AKP Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, Lüksemburg Büyükelçisi olarak görev yapıyor.
Eski Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Hami Aksoy, Belgrad Büyükelçisi olarak atandı. Eski Kızılay Genel Müdürü ve eski AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, 2020’de Tanzanya Darüsselam Büyükelçisi olarak atandı. Güllüoğlu hala bu görevde bulunuyor.
This entry was posted in DIŞ POLİTİKA, Politika ve Gundem, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *