BİLİM, TEKNOLOJİ * DENİZ VE DENİZCİLİK * AKILLI SİSTEMLERLE OTONOM YÖNETİLEN GEMİLER * Prism Courage, otonom şekilde 6.210 mil okyanus seyri yaptı:

The LNG carrier Prism Courage HD Hyundai

AKILLI SİSTEMLERLE OTONOM YÖNETİLEN GEMİLER


Naci Kaptan – 03.12.2022

PRISM COURAGE ULNGC; Panama bayraklı, 2021 yapımı, boy 299 mt, en 49 mt

Prism Courage isimli ULTRA LARGE LIQUIFED NATURAL GAS CARRIER (ULNG) gemisi  otonom şekilde 6.210 mil okyanus seyri yaptı,

Gemi, 1 Mayıs 2022’de Freeport, Teksas’tan ayrıldı, ardından Panama Kanalı’nı geçerek Pasifik Okyanusu’nda 33 günlük bir yolculuğun ardından Kore’nin Güney Chungcheong Eyaletindeki Boryeong LNG Terminaline ulaştı.
Tarihte bir ilk HD Hyundai iştirakı olan Avikus tarafından işletilen Prism Courage isimli 122.000 tonluk ULNG tipi gaz tankerinin, otonom kontrol altında 10.000 km’den (6.210 mil) fazla okyanus seyri yapan ilk büyük gemi olduğu duyuruldu.
Deniz hukukuna uygun otonom seyir
Sektör, kendi kendine seyir yapabilen veya otomatik pilotla donatılmış deniz araçlarına her ne kadar aşina olsa da Prism Courage isimli geminin yaptığı seyri farklı kılan noktanın otomatik pilotta olduğu gibi belirli bir rotayı korumadan, otonom bir şekilde birçok farklı türde sensörün kontrol ve yönlendirmesi ile gemi rüzgar, dalga ve akıntılara göre rota değişikliklerini otomatik olarak yaparak  Okyanus geçişini tamamladı.  Aynı zamanda gemi, deniz trafiğinin olduğu bölgelerde rota değiştirme  kararlarını deniz hukukuna uygun ve denizde çatışmayı önleme  kurallarına uygun olarak yapıyor.

Prism Courage’ın kaptanı ve mürettebatı, otonom navigasyon sistemini izliyor – HD Hyundai
Yakın geçen gemilerden yasal düzenlemeleri gözeterek kaçınıyor
Seyrin ikinci aşamasında geminin, yalnızca yönlendirmekle kalmayıp aynı zamanda Hyundai Global Service’in Integrated Smartship Solution (ISS) yapay zekasına dayalı olarak en uygun rotaları ve en iyi hızları arayan otonom navigasyon sistemi HiNAS 2.0’ın kontrolü altında olduğu belirtildi. Bu, navigasyonun yanı sıra rüzgar şiddeti ve dalga yükseklikleri karşısında geminin gerçek zamanlı olarak yakın geçen gemilerden yasal düzenlemeleri gözeterek kaçındığı anlamına geliyor.
Diğer yandan HiNAS 2.0 sistemi, yakıt verimliliğinde yüzde 7’lik bir artış ve sera gazı emisyonlarında yüzde 5’lik bir azalma sağladı. Buna ek olarak, diğer gemileri 100 defadan fazla tespit edip olası çatışmaları önleyebildi. Yolculuk sırasında Prism Courage, performansını ve istikrarını doğrulamak için American Bureau of Shipping (ABS) ve Korea Register of Shipping (KR) tarafından izlendi. Hedef, resmi sertifikasyonun denemeler sonunda onaylanmasını ve ardından HiNAS 2.0’ı gelecek yıl içinde yasal olarak gemilerde kullanabilmesini sağlamak.
Prism Kaptanı Young-hoon Koh, “Avikus’un otonom navigasyon teknolojisi, özellikle seyir rotalarını korumak, otonom olarak yön değiştirmek ve yakındaki gemilerden kaçınmak için bu okyanus geçiş testinde büyük ölçüde yardımcı oldu, bu da gemi mürettebatının iş zorluklarını azalttı.” dedi.

https://newatlas.com/transport/first-autonomous-ocean-passage-prism-courage-tanker-hyundai/
This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, DENİZ VE DENİZCİLİK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *