TÜRKİYE’NİN ÇERNOBİLİ’Nİ BİLİYOR MUSUN? * TMMOB; “İliç’te yaşanan felaketin tüm sorumluları yargı önünde hesap vermeli”

 Fotoğraf: Bölgede yaşayan Sedat Cezayirlioğlu’nun objektifinden – Haber: MA

TMMOB; “İliç’te yaşanan felaketin
tüm sorumluları yargı önünde hesap vermeli”

İstanbul – BİA Haber Merkezi
07 Temmuz 2022, Perşembe

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen altın madeninde kullanılan borunun patlaması sonucunda siyanür sızıntısının yaşandığı Çöpler Köyü’nde açıklama yaptı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen polimetal (altın) madeninde kullanılan siyanür borusunun patlamasına tepki göstermek için sızmanın yaşandığı İliç Çöpler Köyü’nde bir basın açıklaması düzenledi.
Siyanür sızıntısının olduğu İliç’teki havzada açıklama yapan TMMOB, “İliç’te yaşanan felaketin tüm sorumluları yargı karşısında hesap vermeli, ÇED olumlu kararı iptal edilmeli ve işletme kapatılmalı” dedi.
“Çevre ve insan sağlığını yok sayan sömürge altın madenleri derhal kapatılmadır” pankartını açıldığı açıklamada konuşan TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, “Sızıntı haberi ilk duyulduğunda, yetkililerin olayı reddetmesi ve göstermelik cezalar vermesi ülkedeki denetim ve hukuk sisteminin tükenmiş olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
* Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı (MA)
Gül’ün açıklamalarından satır başları şu şekilde:
“İşletmenin kapatılması hayati öneme sahip”
 Orman alanlarının, ekolojik ve biyolojik değerlerin, flora ve fauna bileşenlerinin, tarım ve mera alanlarının, su kaynakları ve havzalarının, kültürel ve tarihi mirasın, yerleşme alanlarının tahribine yol açan siyanürlü maden işletmeciliğine ilişkin proje, çevre ve insan sağlığı üzerinde geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açıyor.
“Ortaya çıkan somut çevresel etkiler ve riskler göz önünde bulundurularak, bilimsel ve hukuksal açıdan birçok sorun barındıran Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu kararının ve telafisi imkânsız zararlara neden olacağı açık olan kapasite artırımı, işleminin acilen iptal edilmesi, durdurulması ve işletmenin kapatılması hayati öneme sahip.
“Hiçbir kamu yararı yok”
“Yeraltındaki zenginliğimizin en kısa sürede ülke dışına çıkarılması, geriye ise verimsizleştirilmiş ve zehirlenmiş bir toprağın bırakılmasına dayalı bu anlayış, yaşamı da sürdürülemez hale getiriyor.
“Ekosistemi yok eden, ormanlarımızı, yeraltı sularımızı ve nehirlerimizi tehdit eden, çevreye geri dönüşü mümkün olmayan zararlar veren bu anlayış, ülkemizin geleceği açısından büyük bir tehdit.
“Bu madencilik anlayışının tek kazananı maden şirketleridir. Bir kez daha İliç’ten sesleniyoruz: Madenlerimiz ulusal ve uluslararası sermaye gruplarının yağma alanı olmaktan çıkarılmalı, İliç’te yaşanan felaketin tüm sorumluları yargı karşısında hesap vermeli, kapasite artırımı için verilen ÇED olumlu kararı iptal edilmeli ve işletme gecikmeden kapatılmalı.”

Ne olmuştu?
Erzincan Valiliği, 24 Haziran’da yaptığı yazılı açıklamayla Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen kompleks maden işletmesinde 21 Haziran gecesi, Yığın Liç sahasına siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında arıza meydana geldiğini duyurdu.
Meydana gelen kazada yaklaşık 20 metreküp solüsyonunun Fırat Nehri’ne aktığına dair kamuoyunu bilgilendiren Valilik, maden işletmesi hakkında çevreyi kirlettiği iddiasıyla soruşturma başlattı. Maden işletmesine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, 2872 sayılı Çevre Kanunu’na dayanarak en üst sınırdan (16 Milyon 441 Bin TL) ceza kesildi. Şirketin faaliyetleri geçici süreliğine durduruldu.

LİÇ KAZASI; Ekoloji örgütlerinden açıklama: “İliç, Türkiye’nin Çernobili’dir”

Erzincan İliç’te, altın madenindeki siyanürlü solüsyonun Fırat Nehri’ne karışmasıyla ilgili ekoloji örgütleri Kadıköy Rıhtım’da basın açıklaması düzenledi. İliç, Çöpler köyü mevkiinde özel bir şirket tarafından faaliyetleri yürütülen polimetal (altın) madeni işletmesinde, 21 Haziran gecesi siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hattında oluşan hasar nedeniyle yaklaşık 20 metreküp solüsyon çevreye yayıldı.
Olayla ilgili Kadıköy Rıhtım’da bir araya gelen ekoloji örgütleri basın açıklaması düzenledi.
Açıklamada “İliç’ten Fırat’a siyanür akıyor”, “Rant rant nereye kadar? Bitti buraya kadar”, “Biz buradayız doğayı savunacağız”, “Doğa için adalet, yaşam için adalet, iklim için adalet” sloganları atıldı. Türkiye’nin dört bir yanındaki madenlerin çevre tahribatına neden olduğunu söyleyen Gölbaşı, bu tahribattan mevcut iktidarın sorumlu olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “İki yüzlülükte sınır tanımayan şirketler kâr elde etmek için gelecek nesillere çözümü olmayan sorunlar devretmektedir. Orman ve nehirler sermayeye ait değildir.”
“Bu tutum geçmişte Bergama, Kütahya ve Gümüşhane’de facialarla sonlandı. Geçtiğimiz günlerde Manisa Muradiye’de işçilerin ve yörede yaşayanların zehirlenmesine neden oldu. Tüm bu sürecin sonunda doğa neredeyse tümüyle yok edildiğinde buralardan çıkarılacak bir miktar altının değeri olamaz.
“Gelecek nesillerin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını ellerinden alıp bölgedeki canlılığın soyunu tükettiğinizde, çıkardığınız altınlar kaybettiklerimizi geri getirebilecek mi? Denetimsiz, kontrolsüz ve hoyratça sürdürülen sömürge madenciliği faaliyetlerine verilen bu skandal ceza, hafif bir fırça olmaktan öteye gidememiştir. Muhtemelen iştahları daha da kabartmış ve şımarıkları daha da cesaretlendirmiştir.”
İliç’teki çevre kazasına dair taleplerini dile getiren kurumlar ise Çöpler Altın Madeni’nin kapatılmasını ve altın çıkarılmasının son bulmasını talep ederek “Göreviniz bu eko-yıkımı durdurmak, gelecek nesillere ve bize can veren habitata borcumuzdur,” dedi.
This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, DOĞAL YAŞAM, Madencilik ve Yeralti Kaynaklari. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *