DOĞA-ÇEVRE-EKOLOJİ * MADEN SAHALARININ ÇEVRESİ SİYANÜR TEHLİKESİ ALTINDA * Altın madeninde siyanür boruları patladı *  20 ton Fırat Nehri’ne aktı

200 futbol sahası büyüklüğündeki zehir havuzu 3 kat daha büyütülmek istenirken, halk, “Dünyanın yeni Çernobil’i Erzincan’da kuruluyor. Tüm Türkiye’de yaşayanlar tehlike altında” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

Erzincan İliç’teki altın madeninde siyanür
boruları patladı; 20 ton Fırat Nehri’ne aktı

YENİÇAĞ –  25 Haziran 2022

Erzincan İliç’teki altın madeninin siyanür borularından birisinin kırıldığı ve 20 ton civarında siyanürün çevreye yayıldığı jandarma tutanağına yansıdı.
Erzincanlı Sedat Cezayirlioğlu isimli vatandaş İliç’teki altın madeninin siyanür borusunun patladığını ve siyanürün çevreye yayıldığını ileri sürerek, çektiği görüntüleri paylaştı.
İliç’te Amerika ve Kanadalılara ait altın madeninde siyanür borusunun patladığını iddia eden Cezayirlioğlu, siyanürün dereye boşaldığını ileri sürdü. Cezayirlioğlu, “Bu dere de aşağıda gördüğünüz Fırat nehrine boşalıyor” dedi.
‘BİNLERCE LİTRE Mİ BİNLERCE TON MU BİLMİYORUZ’
Çevreci Avukat İsmail Hakkı Atal ise “21 Haziran Salı gecesi Erzincan’ın İliç’teki Amerika ve Kanadalılara ait altın madeni şirketinin siyanür borusunda patlama oldu. Ne kadar olduğunu bilmediğimiz bir şekilde sabah 05.00’e kadar siyanür borusundan çıkan zehirli siyanür maddesi toprağa ve suya karıştı. Sabah 05.00’e kadar, artık binlerce litre mi binlerce ton mu ne kadar olduğunu bilmiyoruz, Sedat Cezayirlioğlu’nun çektiği videolarda gördüğümüz üzere patlayan borudan çıkan siyanür bütün her yeri yakmış ve yıkmış” ifadelerini kullandı.
‘DEPREM UYARISI YAPILMIŞTI, DEPREM OLMADAN BORULAR PATLIYOR’
Altın madeninin kapatılması gerektiğini vurgulayan Atal, şunları söyledi:
“Biz bölgede çalışma yaparken, 27 Mayıs 2022’de maden atık havuzunun ve madenin de üzerinde olduğu Yedisu fay zonunda bir deprem oldu. 4,2 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Arkasından Prof. Dr. Naci Korur bir açıklama yaptı. 1794’den bu yana 7 şiddetinden büyük deprem olmayan bu bölgede her an 7 şiddetinden büyük bir deprem olabileceğini söyledi.
Dolayısıyla bu Amerika ve Kanadalılar ait altın şirketi, şu an çok büyük deprem riski içinde. Daha bir deprem, jeolojik hareketlilik meydana gelmeden, durduk yerde, kendi kendine siyanür boruları patlıyor. Doğa ve ekosisteme karışıyor.”
20 TON SİYANÜRÜN YAYILDIĞI JANDARMA TUTANAĞINDA
Başsavcılık, iddiaları araştırmak üzere TCK’nin “çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkların toprağa, suya veya havaya verilmesi” hükmünü içeren 182’nci maddesinde düzenlenen “çevrenin taksirle kirletilmesi” suçundan soruşturma açtı. Jandarma ekipleri soruşturma çerçevesinde işletmenin bulunduğu bölgede herhangi bir çevre kirliliği olup olmadığı konusunda inceleme yaptı. Altın madeninin siyanür borularından birisinin kırıldığı ve 20 ton civarında siyanürün çevreye yayıldığı jandarma tutanağına yansıdı.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/20-ton-firat-nehrine-akti-altin-madeninde-siyanur-borulari-patladi-555782h.htm

Altın madeninde siyanür boruları patladı

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninin siyanür borusu patladı. Tonlarca siyanürün Fırat Nehri’ne aktığı ileri sürüldü. İliç Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin soruşturma başlattı. Boruların patlamasından sonra bölgeye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri bölgeden numune alarak tutanak tuttu.
SÖZCÜ – ORHAN BOZKURT – – 24 Haziran 2022

Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu Erzincan İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde kullanılan siyanür borularının patladığı ortaya çıktı.
İliç Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin soruşturma başlattı. Boru patlamasının ardından bölgeye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ve Trabzon’dan gelen uzman ekipler tutanak tutarak bölgeden numune aldı. Ancak henüz alınan numunelerin analiz sonuçlarına ilişkin açıklama yapılmadı.
“TONLARCA SİYANÜR PATLAYAN BORUDAN BARAJA AKIYOR”
Yıllardır söz konusu madenin kapatılması için mücadele veren ve madenin olduğu köyde yaşayan Sedat Cezayirlioğlu ise tonlarca siyanürün patlayan borudan araziye oradan ise bir dereye ve dereden de Fırat Nehri aracılığı ile İliç Barajı’na aktığını iddia etti. Cezayirlioğlu SÖZCÜ’ye şunları söyledi:
“Burada yüzlerce litre siyanürden bahsediyorum. Suç duyurusunda bulundum. Savcılık el koydu, savcılık yetkilileri ve jandarma ekipleri dün madende inceleme yaptılar. Beklenen felaket Türkiye’nin Çernobil’inde yaşandı. Şu anda Fırat Nehri siyanür akıyor. Bu nehir, Keban barajını, Atatürk barajını, Karakaya barajını besliyor. Bu maden acilen kapatılmalı.”

image small

TUTANAKTA DİKKAT ÇEKEN DETAY
Öte yandan Çevre Bakanlığı ekiplerinin bölgede yaptıkları inceleme sonucu kaleme alınan tutanakta yaşanan çevre felaketi gözler önüne serildi. Ekipler, imzaladıkları tutanakta “Yaklaşık 20 metreküp siyanürlü solüsyonun eğime bağlı olarak lift27, lift26, lift25 İliç sahası doğu erişim yoluna aktığı” tespiti yer aldı.
image small
ÜMİT ÖZDAĞ İNCELEMEDE BULUNDU
Zafer Partisi Genel Başkanı Erzincan İliç’te bulunan altın madeninde incelemelerde bulundu. Genel başkan yardımcıları Mustafa Can ve Lütfü Şehsuvaroğlu ile birlikte İliç’teki altın madeninden basın açıklaması yapan Özdağ, “Erzincan İliç’te siyanür borusu patlamış. Bakanlık heyet göndermiş. Savcı ve jandarma soruşturma açmış. Siyanür tonlarca siyanür Fırat’a karışmış. Ormanlarımız Yanıyor, nehirlerimiz ve toprağımız zehirleniyor” dedi.
“TÜRK TOPRAKLARINDA BÖYLE BİR PİSLİĞE İZİN VERMEYECEĞİZ”
Zafer Partisi lideri Özdağ, altın madenine ait siyanür havuzu önünden seslenerek, şunları söyledi:
“Erzincan İliç’teyiz. Arkamızda siyanür havuzu var. Burada doğa soykırımı yaşanıyor. Bu soykırımı başka bir aşamaya taşıdıklarını görüyoruz. Siyanürün boruda gerçekleşen bir çatlama sonucunda dün geceden itibaren dışarıya aktığı tespit edildi. Bu siyanür nehre karışarak buradan Harran’a kadar iniyor. Türk topraklarında bu doğa katliamı uygulamasını yapanlar bunu kendi ülkesinde yapamazlar. Türkiye’ye adeta sömürge ülkesi muamelesi gösteriliyor. İktidar bırakın durdurmak, buna yardımcı oluyor. Bu kabul edilemez. Biz Zafer Partisi olarak burada doğa katliamına karşı bulunuyoruz. Bu konunun arkasını bırakmayacağız. Türk topraklarında böyle bir pisliğe izin vermeyeceğiz. Bu insanımıza ve gelecek nesillerimize karşı bir suikasttır.”
ERZİNCAN VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA
Erzincan Valiliğince İliç’te bulunan altın madeniyle ilgili açıklamada bulunuldu. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
*İlimiz, İliç ilçesi, Çöpler köyü mevkiinde Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen kompleks madeni işletmesinde, 21.06.2022 tarihinde gece saatlerinde Yığın Liç sahasına siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle yaklaşık 20 m3 solüsyonunun aktığı, Solüsyonla kontamine olan alanın hipoklorit kullanılarak nötralize edildiği, Kontamine toprağın iş makinaları vasıtasıyla temizlenerek İliç sahasına taşınması ile ilgili olarak; İliç ilçesinde incelemelerde bulunan bazı siyasilerimizin sosyal medya hesaplarında olay ile ilgili Erzincan İliç’teki madenden sızan 20 ton siyanürün Fırat Nehri’ne karıştığı Jandarma tutanaklarına geçmiş! şeklinde paylaşımda bulunulduğu görülmüştür.
*Jandarma tarafından tutulan tutanağın incelenmesinde 1 – Tutanaklarda paylaşımdaki şekliyle bir ifadenin olmadığı, 2 – Fırat Nehri’ne karıştığı iddiasının ise tutanakta hiç geçmediği anlaşılmış olup, dolayısıyla konunun jandarma tutanağı ile belirlendiği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.
*Bir önceki basın açıklamamızda da belirtildiği üzere; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, İzleme ve Denetim Daire Başkanı Başkanlığında, İl Müdürlüğümüz teknik personellerince sahada gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılmış, yapılan tespitte bölgedeki mevsimsel akış gösteren hiçbir dereye karışma olmadığı, fırat havzasına gözlemsel olarak ulaşmadığı tespit edilmiştir.
*Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilmiş Lisanslı Çevre Laboratuvarı tarafından, müdürlüğümüz teknik personelleri gözetiminde, kirlendiği iddia edilen alanın 27 farklı noktasından numune alınmış olup, ilgili laboratuvar tarafından analizleri gerçekleştirilecektir. Gerekli inceleme ve değerlendirme Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sürdürülmektedir. Konu ile ilgili olarak incelemeler ve çalışmalar hassasiyetle devam etmektedir.

https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/altin-madeninde-siyanur-borulari-patladi-7213122/
This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, DOĞAL YAŞAM, Madencilik ve Yeralti Kaynaklari. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *