ORGANİZE İŞLER * TÜRKİYE NEDEN YOKSULLAŞIYOR * AKP PAYDAŞLARINDAN YURT DIŞINA PARA TRANSFERLERİ * Esra Albayrak’ın yönetim kurulunda yer aldığı ABD’deki Türken Vakfı hakkında neler biliniyor?

Esra Albayrak’ın yönetim kurulunda yer aldığı
ABD’deki Türken Vakfı hakkında neler biliniyor?

euronews • Son güncelleme: 25/05/2022

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün akşam yayınladığı videoda, Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulu Türken Vakfı ve buraya Türkiye’deki belirli vakıflar üzerinden yüklü para aktarımının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin “kaçış planının bir parçası” olduğunu iddia etti.
Kılıçdaroğlu Ensar ve TÜRGEV vakıflarından Türken Vakfı’na 1 milyar TL’ye yakın para akışının olduğunu öne sürerken bu vakıflar Kılıçdaroğlu’nun iddialarını reddetti.
Peki iddiaların odağındaki Türken Vakfına ilişkin neler biliyoruz?
Türken Vakfı ilk olarak Başkentgaz şirketinin Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na gönderdiği 7 milyon 925 bin dolarlık bağışka gündeme gelmişti. Ensar Vakfı bu bağışın New York’un Manhattan bölgesinde Türken Evi adını verilen yurt binası için kullanılacağını açıklamıştı.
ABD Merkezli Türken Vakfı, TÜRGEV ve Ensar vakıfları tarafından 2014 yılında kuruldu.
TÜRGEV’in internet sitesinde Türken Vakfı’nın kuruluş amacı için “ABD’ye ve İngiltere’ye gelen Türk öğrencilere başta konaklama ve burs olmak üzere imkanlar sağlayarak destek olmayı amaçlamakta, aynı zamanda kendi kültür ve değerlerini korumalarını hedeflemektedir.” ifadeleri kullanılıyor.
Vakfın New York, Washington, Boston, Virginia, Syracuse kentlerinde toplam 8 öğrenci eviyle hizmet verdiği belirtiliyor.
Türken Vakfı’nın 11 üyeden oluşan yönetim kurulunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak da yer alıyor. Vakfın yönetim kurulu başkanı ise Behram Turan. Vakfın kuruluş belgesinde TÜRGEV adına Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın imzası olduğu belirtiliyor.
Yönetim kurulundaki diğer isimler, Memiş Yetim, Zulkarneyn Vardar, Melike Kabataş, Mustafa İlbeyli, H. İbrahim Bacacı, Selim Çakır, Ömer Faruk Albayrak, Ahmet Bayraktutar ve Fehmi Bilge.
ABD kaynaklı belgelere göre vakfın 2020 yılında toplam geliri 22 milyon 853 bin dolar. Kurulduğu 2014 yılından itibaren vergiden muaf olan vakfa 2019-2020 arası 9 milyon 328 bin dolarlık bağış yapıldığı bildiriliyor.
TÜRGEV ve Ensar’dan açıklama
TÜRGEV ve Ensar Vakfı Kılıçdaroğlu’nun iddiaları sonrası açıklama yaptı.
Açıklamada, “Amerikan makamları ile paylaşılmış ve açık kaynaklardan dileyen her vatandaşın ulaşabileceği bilgilerin, gizemli bir havayla adeta servis edilmesini ve ülkemize dönük bir lekeleme kampanyasının piyonu olunmasını esefle kınıyoruz.” dendi.
TÜRGEV ve Ensar vakıflarının internet sitesinde yayımlanan “Kılıçdaroğlu’nun asılsız iddialarını kınıyoruz” başlıklı bir açıklamada, “Hiçbir yasal ve ahlaki dayanağı olmayan, baştan sona FETÖ kumpası görüntüsünü andıran bu akıl ve izan dışı iddiaları cevaplamaya tenezzül etmemiz, iddia sahiplerine biçtiğimiz değerden değil, kamuoyuna duyduğumuz saygıdandır” ifadelerine yer verildi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Kılıçdaroğlu’nun iddialarına ilişkin, “Yaptıkları tek şey yalan terörüne alet olmak, yalan terörü içerisinde faaliyet göstermektir. Dil uzatılan vakıflar, bu ülkenin değeridir.” dedi.
AK Parti’den açıklama
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da  Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’a yönelik iddialarına tepki gösterdi.
Kurtulmuş, A Haber’deki canlı yayında, Kılıçdaroğlu’nun siyasette izlediği üslubunun ibretamiz olduğunu belirterek, “Söyledikleri aynı zamanda büyük bir mantık hatası ve çelişkilerle dolu. Dolayısıyla bu nefret dilini, nezaketsizliği, saldırganlığı kategorik olarak reddediyoruz. Bu doğru değildir. Türkiye siyasetine yapılmış olan büyük kötülüklerden birisidir.” ifadelerini kullandı.
Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise “Cumhurbaşkanımızı hiç kimse nefret siyasetinin diliyle tehdit edemez. Cumhurbaşkanımıza nefret siyasetiyle saldıranlara gerekli karşılığı siyaset ve hukuk temelinde vermeye devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

https://tr.euronews.com/2022/05/25/esra-albayrak-n-yonetim-kurulunda-yer-ald-g-abd-deki-turken-vakf-hakk-nda-neler-biliniyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ın çocuklarının yönetim kadrosunda yer aldığı TÜRGEV (Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı) ve Ensar vakıflarının ABD’de ortaklaşa kurduğu TÜRKEN Vakfı’na transfer edilen bağışlar Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı ‘1 milyar liralık’ transferin temelin oluşturuyor.
ABD Hazine Bakanlığı Vergi Dairesi, (IRS) 2019’da CHP ABD temsilciliğinin başvurusunu yanıtlarken bu konuda resmi bilgi vermişti.
Buna göre TÜRKEN’e kuruluş yılı 2014 yılından itibaren 2017 mali yılı sonuna kadar ’54 milyon 250 bin dolar’ (yaklaşık 330 milyon TL) bağış yapılmış.
Belgelerde 1 Temmuz 2014 ile 30 Haziran 2015 tarihleri arasında 5 milyon dolar, 1 Temmuz 2015 ile 30 Haziran 2016 yılları arasında 23 milyon dolar, 1 Temmuz 2016 ile 30 Haziran 2017 arasında 25 milyon dolar bağış gönderildiği görülüyor.
O dönem 2017 ile 2019 arasındaki bağışlar listede yer almıyordu. Sonraki dönemde bu rakamın 67 milyon dolara (bir başka deyişle günümüzün yaklaşık 1 milyar lirası) denk geldiği anlaşılmıştı. Belgelerde (aşağıda) gönderilen paralar tek tek sıralanıyordu.
ensar-turgev2.jpegensar-turgev1.jpeg
CHP’nin paylaştığı ABD makamlarına hitap eden İngilizce belgelerinde TÜRGEV adına Bilal Erdoğan, Ensar Vakfı adına İsmail Cenk Dilberoğlu’nun imzaları bulunuyor. İmzalar, Amerika’nın Delaware Eyalet Dışişleri Bakanlığına ‘Turken foundation, Inc’ için gönderilen 15 maddelik 4 sayfa mektupta yer alıyor.
Belgeler arasında Erdoğan ve Dilberoğlu’nun imzasıyla yapılmış kuruluş başvurusu da bulunuyordu.

https://halktv.com.tr/gundem/turgev-ve-ensarin-abd-seruveninden-bir-kesit-67-milyon-dolarlik-transfer-678019h
This entry was posted in ORGANİZE İŞLER, PERDE ARKASI, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *