EKONOMİ UÇURUMDAN YUVARLANMAYA BAŞLADI * Bloomberg: Türkiye’de tabuta son çiviyi o çaktı * Neue Zürcher Zeitung “Türkiye’nin iflası başladı”

Bloomberg: Türkiye’de tabuta son çiviyi o çaktı

Bloomberg’de yayınlanan “Türkiye’nin tahvillerinin Senegal’in altına inerken, Erdoğan kredi notunu tehlikeye atıyor” başlıklı haberde, Türk varlıklarına gelen satışlar analiz edildi. Haberde, Türk tahvillerinin faizlerinin Senegal borçlanma senetlerinin üzerine çıktığına dikkat çekildi.

Bloomberg’de yayınlanan “Türkiye’nin tahvillerinin Senegal’in altına inerken, Erdoğan kredi notunu tehlikeye atıyor” başlıklı haberden öne çıkan kısımlar şu şekilde:

“Türkiye tahvillerine Senegal’den daha yüksek faiz ödüyor. Üstelik kredi notu daha yüksek olmasına ve ekonomisi de 60 kat daha büyük olmasına rağmen…

“Peki ama neden? Analistlere göre, bunun ana nedeni Erdoğan’ın ekonomiye yaklaşımı.”

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta içerisinde Bloomberg’e verdiği mülakatta enflasyonun yüksek kalmasının nedenini faizlerin yüksekliğe bağlamasının ardından Türk tahvillerine gelen satışların da hızlandığı belirtildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Erdoğan aynı mülakatta ayrıca, 24 Haziran seçimlerinin ardından para politikasında daha fazla söz sahibi olacağını da ifade etmişti.

“Erdoğan’ın Merkez Bankası ile ilgili sözleri tabuta son çiviyi de çaktı”

Bloomberg’e konuşan Londra merkezli AllianceBernstein’in kredi analisti Okan Akın, “Cumhurbaşkanının Merkez Bankası ile ilgili sözleri, tabuta son çiviyi de çaktı… Şu anda piyasa, Türkiye’nin kredi notunu B- olarak fiyatlıyor. Türk tahvilleri, bir süredir zaten ülkenin kredi notunun iki kademe altında seyrediyor ancak Türk varlıkları özellikle son birkaç haftadır diğer gelişmekte olan piyasalardan negatif bir şekilde ayrışıyor” dedi.

Türkiye’nin kredi notu Fitch nezdinde BB+ düzeyinde bulunuyor. Diğer derecelendirme kuruluşları S&P ve Moody’s’in değerlendirmelerinde ise Senegal’in bir kademe üstünde bulunuyor.

‘Not indirimi fiyatlara yansıtılıyor’

Pazartesi günkü işlemlerde, Türkiye’nin Şubat 2034 vadeli tahvilinin getirisi, Senegal’in benzer vadeli faizinin 52 baz puan üzerine çıktı.

Bloomberg, bu satışla yatırımcıların Türkiye’nin kredi notunun daha da düşürüleceği beklentisini fiyatlara yansıttıkları yorumunu yaptı.

Londra’da bulunan Manulife Asset Management Ltd’den kıdemli analisti Richard Segal, Bloomberg’e yaptığı değerlendirmede, geçmişte Erdoğan’ın sözlerinin iç kamuoyuna yönelik değerlendirmeler olarak görüldüğünü ve para politikasında son kararın Merkez Bankası’na ait olduğunu söyledi.

Segal, “Ancak şimdi eğer faizlerin düzeyinden hoşlanmıyorsa, Merkez Bankası’na ne yapması gerektiğini söyleyebilir ve bu da Merkez Bankası başkanı ya da para politikası kurulunun istifasına yol açabilir” dedi.

Ünlü ekonomistten Türkiye için çok kötü haber

Türkiye’nin iflası başladı”

Makro ekonomist ve finans tarihçisi Russell Napier, İsviçre’nin en saygın gazetesi Neue Zürcher Zeitung’la mülakatında Türkiye’yle ilgili önemli tespitlerde bulundu.

Yaptığı analizde, küresel piyasalarda 1980’lerin yeniden yaşanacağını ve Türkiye’yi büyük bir krizin beklediğini iddia eden Napier “Türkiye’nin iflası başladı” dedi. En geç seçimlerden sonra, Türk Lirasının muazzam değer kaybedeceğini söyleyen ekonomist, Türkiye’nin 400 milyar doları bulan borcunu ödeyemeyecek duruma geldiğini ifade etti. Bunun yaratacağı krizin en çok Fransız ve İtalyan bankalarını vuracağını öngören iktisatçı, AB’nin bu bankaları kurtaracağını da ifadelerine ekliyor.

Özellikle döviz üzerinden borcu olan firmaların borçlarını ödemekte zorlandığını söyleyen ekonomist, Türkiye’den OTAŞ (Türk Telekom) ve Doğuş holding örneklerini vererek bu şirketlerin şimdiden borç yapılandırmasına gittiğinin de altını çiziyor.

Global krizin Türkiye’nin iflasıyla tetikleneceğini söyleyen Napier, daha önce de Türk hükümetinin dövize çıkış kontrolü getirmesinin de kaçınılmaz olduğunu iddia etmişti. 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun’da geçtiğimiz hafta değişikliğe gidilmiş, yasaya aşağıdaki kısım eklenmişti:

Kıymetli madenler ve kıymetli taşlarla bunlardan mamul veya bunları muhtevi her nevi eşya ve kıymetlerin kambiyo, nukut, esham, tahvilat ve ticari senetlerle tediyeyi temine yarayan her türlü vasıta ve vesikaların alım satımı ile memleketten ihracı veya memlekete ithalinin tanzim ve tahdidine ve Türk parasının kıymetinin korunması zımnında kararlar almaya Bakanlar Kurulu yetkilidir”

This entry was posted in Ekonomi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *