Yunan Dışişleri Bakanı Dendias: Adaların silahsızlandırılmasında Türkiye’nin söz hakkı yok


Yunan Dışişleri Bakanı Dendias: Adaların
silahsızlandırılmasında Türkiye’nin söz hakkı yok

euronews • Son güncelleme: 20/02/2022


Atina, Doğu Ege adalarının silahsızlandırılması konusunda “Türkiye’nin anlaşmalara taraf olmadığından dolayı hiçbir hakkının bulunmadığını” savundu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, “12 Ada’nın silahsızlandırılmasına ilişkin anlaşma Türkiye ile değil, o zamanki Sovyetler Birliği’nin kaygılarıyla ilgiliydi. Sovyetler Birliği bundan yararlandı, Türkiye, anlaşmayı imzalayan taraf değil, bu nedenle anlaşmadan hiçbir hak elde etmez” dedi.

Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dendias, Ankara’nın Yunanistan politikasını eleştirdi.

Atina’nın 168 ülkenin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesine göre hareket ettiğini savunan Dendias, “Türkiye’nin iddiaları tamamen bahanedir” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Ege denizinde en büyük çıkarma filosuna sahip olduğunu söyleyen Dendias, “Türkiye’nin dünyada Yunanistan’a karşı savaş nedeni (casus belli) yayınlayan tek ülke olduğunu kaydetti.

Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlık konusunda da yapıcı diyalogdan yana olduklarını belirten Dendias, “Türkiye, Yunan egemenliğine karşı asılsız ve usulsüz iddialarda bulunuyor.” şeklinde konuştu.

This entry was posted in DENİZ VE DENİZCİLİK, YUNANİSTAN - EGE SORUNU. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *