KÜRESEL POLİTİKALAR * Ukrayna’da Son Durum

Ukraynalı askerler Kyiv Khreschatyk Caddesinde Bağımsızlık Günü geçit merasiminde, 20 Ağustos 2018. Fotoğraf: Volodyymyr Petrov.

Ukrayna’da Son Durum

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 18 Şubat 2022


ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna sınırına 150.000 asker yığdığını, askeri donanım, tıbbi üniteler ve hatta kan gönderdiğini iddia etmektedir. Batı’ya göre Ukrayna, Rusya’nın Avrupa ve dünyada nüfuzunu hâkim kılmak ve Putin’in iktidardaki yerini sağlamlaştırmak için uyguladığı daha büyük bir aşamanın ilk adımlarıdır.

ABD ve NATO yetkilileri, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki birliklerini geri çektiği yönündeki iddialarının yanlış olduğunun altını çizerek, Kremlin’in sınıra binlerce ilave asker yerleştirdiğini ifade etmektedir. ABD ve NATO’ya göre bütün bunları yapan Rusya, diplomasi alanında yeni bir açıklığın sinyallerini de vermiştir. Sınırdaki asker sayısını artırdığı yönündeki iddiaları reddeden Kremlin, komşusu Ukrayna’nın NATO’ya hiçbir zaman katılmayacağı yönünde garanti verilmesini istemekte ve NATO ile ittifak kuvvetlerinin, Doğu Avrupa’daki NATO üyesi ülkelerin topraklarından geri çekilmesini talep etmektedir. ABD ve NATO, Kremlin’in bu taleplerini reddetmeye devam etmektedir.

Rusya destekli ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında 2014 yılından bu yana 14.000 insanın hayatını kaybettiği düşük yoğunluklu savaşta, Ukrayna’nın doğusunda yapılan topçu atışları sahada da gerilimi oldukça tırmandırmıştır. Her iki taraf da ateşkesi karşı tarafın ihlal ettiğini iddia etmektedir. Beyaz Ev ise, Rusya’nın işgale mazeret bulmak maksadıyla bir sahte bayrak operasyonu yapabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştur. Hâlihazırda Ukrayna’nın Kırım bölgesini işgali altında tutan Rusya, Ukrayna’yı işgal edeceği veya saldıracağı yönündeki iddiaları reddetmekte, Ukrayna tarafı ise savunma hazırlıklarını sürdürdüklerini ifade etmektedir.

Rusya Federasyonu Kırım’a yerleştirdiği füze sistemleriyle Karadeniz’de seyreden bütün hedefleri ateş altına alabilecek imkân ve kabiliyete kavuşmuştur. Rusya Kırım’ı işgal ederek askeri varlığını daha batıya taşımış durumdadır. 2014 yılı öncesinde Rusya’nın Karadeniz’deki hava ve deniz üstünlüğü sadece Karadeniz’in doğusuyla sınırlıyken günümüzde bütün Karadeniz’e hâkim durumdadır. Rusya, Kırım topraklarına konuşlandırdığı füze sistemlerinin etkinliğini artırmak maksadıyla, Monolit-B radar sistemlerini Sevastopol’a konuşlandırması durumunda, pasif tespit menzili 450 kilometre olan bu radarlar sayesinde bütün Karadeniz’in gerçek zamanlı istihbarat verilerine sahip olabilecektir.

Moskova, ABD’nin ülkedeki iki numaralı diplomatını sınır dışı ederken, Batı’dan verilen yazılı güvenlik garantilerinin de yetersiz olduğunu açıklamıştır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında bir konuşma yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, herhangi bir Rus saldırısının çok ciddi sonuçları olacağı uyarısını yinelemiştir. Blinken de Rus mevkidaşına yeni görüşmeler yapılmasını teklif etmiştir. Avrupa ülkeleri ise savaş çıkması durumunda yaptırımlardan kaynaklanan istenmeyen tali hasarlardan korunmaya hazırlanmaktadır.

Herhangi bir ülkenin NATO’ya katılabilmesi için 30 üye ülkenin oybirliği ile karar alması gereklidir. Birçok NATO üyesi ülke, Ukrayna’nın bozuk demokrasi ve hukukun üstünlüğü sicili nedeniyle ittifaka katılmasına karşı çıkmaktadır.


https://www.sunsavunma.net/ukraynada-son-durum/

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, DÜNYA ÜLKELERİ, KÜRESEL POLİTİKALAR, SUN SAVUNMA NET. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *