ATATÜRK DEVLETİN ÇATISINI NASIL KURDU? * Atatürk, Cumhuriyetin ilanından önce, Montesquieu’nün Kanunların Ruhu adlı eserini Türkçe’ye tercüme ettirdi ve ciddi olarak inceledi.

ATATÜRK’ÜN TİTİZ ÇALIŞMALARI


parlamenter sistemi ortaya koyarken bu konudaki tüm
çalışmalarıN dikkatle incelemesinde yarar vardır.

Bu bağlamda, Atatürk’ün titiz çalışmalarını örnek göstermeliyiz:

Atatürk, Cumhuriyetin ilanından önce, Montesquieu’nün Kanunların Ruhu adlı eserini Türkçe’ye tercüme ettirdi ve ciddi olarak inceledi.

Atatürk’ün üzerinde çalıştığı ikinci bir kitap, Üçüncü Cumhuriyette Siyasi Partiler’dir (Les partis politiques sous la III République). Atatürk, 2 Temmuz 1923 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan’a yazdığı yazıda şöyle demiştir:

“540 sayfalık bu kitabın 8 Temmuz 1923 tarihine kadar bir hafta içinde Türkçeye tercümesine acele gereksinim doğmuştur. Eser, 10 parçaya ayrılarak aynı zamanda tercüme edilmek üzere, arkadaşlara dağıtılmıştır. Bir bölümünü de size takdim ediyorum. Lütfen belirtilen süre içinde tercümesiyle birlikte sunulmasını rica ederim.”(2)

Bu belgeler gösteriyor ki 1923’te Cumhuriyet ilan edilirken Atatürk, ayrıntılı çalışmalar yapmıştır. Türkiye’nin bu çok önemli döneminde Millet İttifakı’ndan da halk aynı derecede titiz çalışma, özen ve duyarlılık beklemektedir.

Bu konuda bilindiği gibi, Türkiye’nin en az 150 yıllık parlamento deneyimi vardır. Anayasa gelişmeleri açısından da 1961 Anayasası’nı hazırlayan kurucu Meclis zabıtları ve temelde hukuk devletinin kuruluşunu ve hukukun üstünlüğünü gerçekleştirmiş olan 1961 Anayasası önemli kaynaklardır.


Cumhuriyet – Alev Coşkun – Millet İttifakı’nın ‘360 sandalye’ eşiği yazısından bölüm alıntısı – https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/alev-coskun/millet-ittifakinin-360-sandalye-esigi-1903766
This entry was posted in ATATURK, CUMHURİYET - DEMOKRASİ - ÇAĞDAŞLIK, DEMOKRASİ-ÖZGÜRLÜK, TARİHE - AYDINLANMAYA - CUMHURİYETE NOT DÜŞENLER. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *