BİLİŞİM – İNTERNET * CASUS YAZILIM PEGASUS TELEFONLARINIZDA VE BİLGİSAYARLARINIZDA * BÜYÜK ABİ SENİ DİNLİYOR

CASUS YAZILIM PEGASUS
TELEFONLARINIZDA VE BİLGİSAYARLARINIZDA


“İsrail’de polis casus yazılımı vatandaşlara karşı kullanıyor”

Af Örgütü’nden yapılan açıklamada, “Siber-gözetim endüstrisi ve İsrail’in güvenlik endüstrisi bütünüyle daha sıkı denetim altına alınmalıdır” denildi. “İsrail polisi vatandaşları gözetlemek için NSO’nun casus yazılımı Pegasus’u kullanıyor.” Bu iddia Calcalist (C-Tech) gazetesinde yayınlandı.
Haberdeki bilgilere göre, “Eski Başbakan Binyamin Netanyahu’ya karşı düzenlenen siyasi protestoların liderleri ve eski hükümet çalışanları, polis tarafından gözetime izin veren yasal bir arama veya dinleme emri olmaksızın izlenenler arasındaydı.”
Uluslararası Af Örgütü İsrail Şubesi Sözcüsü Gil Naveh, Calcalist (C-Tech) gazetesinde çıkan, İsrail polisinin NSO Group’un ürettiği Pegasus casus yazılımını İsrail vatandaşlarına karşı kullandığına ilişkin haber hakkında, “Bu haber sürpriz olmadı ama yine de detaylar şoke edici ve derin kaygı uyandırıyor” açıklamasında bulundu.
“Satışı durdurulmalı”
“Bu önemli ifşa doğruysa hem İsrail hem de dünya ciddi tepki göstermeli” diyen Naveh, “Uluslararası Af Örgütü’nün daha önce belgelediği gibi hiç kimse Pegasus casus yazılımına karşı güvende değil. Bu ifşalar gazetecilerin, siyasetçilerin, avukatların, aktivistlerin ve insan hakları savunucularının topyekûn gizli gözetim riski altında olduğunun kanıtıdır” ifadelerini kullandı.
“Yıllarca Pegasus’un sadece İsrail dışındaki ‘meşru hedeflere’ karşı kullanıldığında ve bu siber silahın kötüye kullanılmasını önlemenin bir yolu olmadığında ısrar edenlere inanmamalıyız. “Siber-gözetim endüstrisi ve İsrail’in güvenlik endüstrisi bütünüyle daha sıkı denetim altına alınmalıdır” diyen Naveh sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Bu ifşalar, hükümetlerin insan haklarını ihlal eden tüm gözetim biçimlerine son verme kararlılığı sergilemesinin acil bir ihtiyaç olduğunu ve insan haklarına uygun bir düzenleyici çerçeve oluşturulana kadar gözetim ekipmanlarının ihracatı, satışı, transferi ve kullanımının küresel çapta durdurulması gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.”
ABD kara listeye aldı
Uluslararası Af Örgütü’nün 3 yıldır diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte yürüttüğü çalışmaların ardından NSO Group üzerinde baskılar arttı. NSO Group’un teknoloji devlerinin yazılımlarını istismar etmesi ve Pegasus yazılımının kötü niyetli kullanımı küresel çapta birçok aktörü harekete geçirdi:
· Facebook, NSO Group’a, şirketin mesajlaşma hizmeti WhatsApp’taki bir açığı istismar ederek 20 ülkede aralarında 100 gazeteci ve insan hakları savunucularının bulunduğu 1400’den fazla kişiyi izlediği gerekçesiyle dava açtı.
· Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Uzmanları insan haklarına uygun düzenlemeler yapılana kadar casus yazılımların satışına dair küresel bir moratoryum çağrısında bulundu. ABD Ticaret Bakanlığı, NSO Group’u kara listeye aldı.
· Apple, kullanıcılarını hedef alan İsrail merkezli NSO Group ve ana şirketine dava açtığını bildirdi. NSO Group’un Apple yazılımlarını, hizmetlerini ve cihazlarını kullanmaktan men edilmesini de talep eden Apple, dava dilekçesinde Uluslararası Af Örgütü’nün çalışmalarına referans verdi. (1)

PEGASUS- Fotoğraf NSO Grup internet sitesi (Arşiv)

Pegasus: Hükümetlere satılan yazılım aktivistleri hedef alıyor

İsrailli yazılım şirketi NSO Group’un casus yazılımı Pegasus’un birçok hükümet tarafından ülkedeki aktivistleri, gazetecileri, avukatları dinlemek için kullanıldığı öne sürülüyor. Basında çıkan haberlere göre, dünya çapındaki hak aktivistleri, gazeteciler ve avukatlar, bir İsrail gözetim firması tarafından otoriter hükümetlere satılan telefon kötü amaçlı yazılımlarıyla hedef alındı.
İsrailli ünlü bilişim şirketi NSO’nun müşterilerinin ilgisini çektiğine inanılan 50 bin’e kadar telefon numarasının büyük haber kaynaklarına sızdırıldığı bir listede yer alıyorlar.  Listenin nereden geldiği veya kimin telefonlarının gerçekten hacklendiği belli değil.
NSO basına iddiaları reddediyor. Yazılımın “suçlulara ve teröristlere karşı kullanılmak üzere tasarlandığını ve yalnızca iyi insan hakları siciline sahip ülkelerdeki askeri, kolluk kuvvetleri ve istihbarat teşkilatlarına sunulduğunu” öne sürüyor.
Stalking yazılımı ‘yükseliyor’
Pegasus olarak bilinen yazılımın kullanımıyla ilgili iddialar, Pazar günü Washington Post, The Guardian, Le Monde ve dünya çapındaki diğer 14 medya kuruluşu tarafından gündeme getirildi.
Pegasus, operatörlerin mesajları, fotoğrafları ve e-postaları almalarını, aramaları kaydetmelerini ve mikrofonları gizlice etkinleştirmelerini sağlamak için iPhone’lara ve Android cihazlara bulaşıyor. Listede numaraları bulunan birkaç telefonda yapılan adli testler, yarısından fazlasının casus yazılım izlerine sahip olduğunu gösterdi.
CNN’den Al Jazeera’ye birçok muhabir
Listede Agence France-Presse, CNN, New York Times, Al Jazeera ve diğer birçok haber kuruluşundan yaklaşık 180 gazeteci olduğu söyleniyor.
Ayrıca öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’ya yakın iki kadın ve bir araba yıkamada öldürülen Cecilio Pineda Birto adında bir Meksikalı gazeteci de var. Daha geniş liste ayrıca devlet ve hükümet başkanlarını, Arap kraliyet ailelerinin üyelerini ve şirket yöneticilerini de içeriyor.
Buradaki iddialar yeni değil ama yeni olan, iddia edilen masum insanların hedef alınmasının boyutu. 21 ülkeden 200’e yakın muhabirin telefon numaraları bu listede yer alıyor ve daha fazla tanınmış kişinin isminin açıklanması bekleniyor.
Bu iddialarda pek çok bilinmeyen var – listenin nereden geldiği ve telefon numaralarından kaçının aktif olarak casus yazılım tarafından hedef alındığı da dahil.
“Şeffaflık raporu satış broşürü”
NSO Group bir kez daha tüm suçlamaları reddetti ve itibarını yenilemeye çalışan şirket için büyük bir darbe oldu.
Sadece iki hafta önce, insan hakları politikalarını ve taahhütlerini detaylandıran ilk “şeffaflık raporlarını” yayınladılar. Uluslararası Af Örgütü, 32 sayfalık belgeyi bir “satış broşürü” olarak yorumladı.
Bu son iddialar, imajına daha fazla zarar verecek, ancak uzmanlara göre şirkete finansal olarak zarar vermeyecekler. NSO’nun sattığı türden istilacı casus araçları üretebilen çok az özel şirket var ve bu dünya çapında yeni bir patlayan pazar olarak görülüyor. Kimlerin hedef alındığına dair daha fazla detayın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.
Whatsapp şirketi yasaklamıştı
WhatsApp, şirketin Pegasus’u içeren 1.400 cep telefonuna siber saldırıların arkasında olduğunu iddia ederek 2019’da NSO’ya dava açtı. O zaman, NSO herhangi bir yanlış yapmayı reddetti, ancak şirketin WhatsApp kullanması yasaklandı. (2)

PEGASUS – Görsel – webtekno.com

Uluslararası Af Örgütü: Casus Yazılım Satışı Engellenmeli

Uluslararası Af Örgütü ve diğer sivil toplum örgütleri, NSO Group’un Pegasus isimli casus yazılımının defalarca sivil toplumu hedef almak ve ifade özgürlüğünü engellemek için kullanıldığını belgeledi.
Uluslararası Af Örgütü İsrail Şubesi aktivistlerince açılan casus yazılımlar üreterek dünyanın dört bir yanında insan hakları aktivistlerine yönelik saldırılara zemin hazırlayan NSO Group’un ihracat izinlerinin iptal davası başlıyor.
“İhracat izinleri iptal edilmeli”
Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), NSO Group isimli teknoloji şirketine açılan dava duruşması öncesinde bir açıklama yayımladı.
Açıklamada İsrail Hükümeti’nin, casus yazılımları insan hakları aktivistlerine yönelik saldırılarda kullanılan NSO Group’un ihracat izinlerinin iptal etmesi gerektiği belirtildi. İnsan hakları savunucularının bu kapsamda açtığı davada perşembe günü, Tel Aviv Bölge Mahkemesi, şirketin faaliyetlerinin kısıtlanması gerektiğine ilişkin gerekçeleri dinleyecek.
Dava, UAÖ İsrail Şubesi’nin üye ve destekçilerinden oluşan yaklaşık 30 kişi ile diğer insan hakları aktivistleri tarafından açıldı. UAÖ, New York Üniversitesi (NYU) Hukuk Fakültesi’ne bağlı Bernstein İnsan Hakları Enstitüsü ve Global Justice Clinic ile yürüttüğü proje kapsamında davayı desteliyor.
Şirketin Pegasus isimli yazılımı, aralarında Fas, Suudi Arabistan, Meksika ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bulunduğu birçok ülkede gazetecileri ve aktivistleri hedef almak için kullanıldı.
“İstilacı yazılımlarla insan hakları ihlal ediliyor”
UAÖ Teknoloji Birimi Direktör Yardımcısı Danna Ingleton konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şöyle dedi:
“NSO dünyanın dört bir yanında aktivistlere yönelik ihlallerde kullanılan yazılımdan kazanç elde etmeyi sürdürürken, İsrail Hükümeti duruma seyirci kalmakla yetiniyor. NSO’nun güçlü casus yazılım ürünlerinin baskıcı hükümetlerin eline geçmesini durdurmanın en iyi yolu, şirketin ihracat iznini iptal etmektir. Bu davanın amacı tam da budur.”
Bernstein İnsan Hakları Enstitüsü Direktörü Sukti Dhital da şöyle konuştu:
“Savunma Bakanlığı, istilacı yazılımlarını insan haklarını ihlal ettiği bilinen hükümetlere satan NSO’nun ihracat yapmasına izin vererek, insan hakları hukuku gereğince gizlilik, ifade özgürlüğü ve fikir hürriyetini koruma yükümlülüğünü yerine getirmekte başarısız olmuştur.”
İsrail Savunma Bakanlığı geçen hafta hakimden davayı reddetmesini veya devam ettiği takdirde, ulusal güvenlik gerekçeleriyle dava hakkında basına bilgi vermeyi yasaklama emri çıkarmasını istedi.
Dijital saldırılar ve NSO Gruba açılan davalar
Bu dava, NSO Group şirketine karşı açılan davaların sonuncusu. Facebook, geçen Ekim ayında, WhatsApp’ta fark ettiği bir açığı en az 100 insan hakları savunucusunu hedef almak için kullanan NSO Group’u dava edeceğini duyurmuştu.
UAÖ ve diğer sivil toplum örgütleri, NSO Group’un Pegasus casus yazılımını defalarca sivil toplumu hedef almak ve ifade özgürlüğünü engellemek için kullandığını belgeledi.
UAÖ, Ekim 2019’da önde gelen iki Faslı insan hakları savunucusuna Pegasus aracılığıyla planlı dijital saldırılar yapıldığını ortaya çıkardı. Bu kişiler akademisyen ve aktivist Maati Monjib ile insan hakları avukatı Abdessadak El Bouchattaoui’ydi.
Ağustos 2018’de UAÖ’nün bir çalışanı, Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçiliği önündeki bir protestoyla ilgiliymiş gibi görünen bir linkin bulunduğu bir mesaj aldı. Mesajın gönderildiği dönemde UAÖ, insan hakları aktivisti Suudi kadınların serbest bırakılması için kampanya yürütüyordu. Linke tıklandığı takdirde NSO’ya ait casus yazılım gizlice telefona kurulacak ve gönderen taraf telefonun neredeyse tüm kontrolünü ele geçirecekti.
Ayrıca, daha önce yapılan araştırmalar, Pegasus’un en az 24 Meksikalı insan hakları savunucusu, gazeteci ve milletvekilini; Suudi aktivistler Ömer Abdülaziz, Yahya Assiri ve Ghanem El-Masarir’i ve Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı olan ödüllü insan hakları kampanyacısı Ahmed Mansur’u hedef almak için kullanıldığını ortaya koydu.
“Gözetim istismarını durdurun!
NSO Group, hükümetlerin terörle ve suçla mücadelesine destek olduğunu iddia ediyor; ancak şirket, ürünlerini insan hakları savunucularına yönelik saldırılarla ilişkilendiren güçlü kanıtların aksini ispat edemedi. NSO, Eylül ayında yeni bir “İnsan Hakları Politikası” uygulayacağını duyurdu. Ancak gözetim teknolojilerinin kötüye kullanıldığı bildirilen çok sayıda vakada sorumluluğunu kabul etmedi.
Af Örgütü yaptığı açıklamada, şunu belirtti:
“Devletler, şirket faaliyetleri bağlamında insan haklarını korumakla yükümlüdür. Denetleme ve düzenleme mekanizmalarının kurulması da buna dahildir. Tüm şirketler, ticari faaliyetlerinde ve tedarik zincirinin tüm kademelerinde insan haklarına saygı göstermekle yükümlüdür. Bunun için şirketler insan hakları ihlallerine sebep olmaktan veya ihlallerde rol oynamaktan kaçınmalı, faaliyetlerinin insan hakları açısından yaratabileceği tehlikeleri tespit etmek ve ortadan kaldırmak için gerekli adımları atmalıdır.” (3)

(1) https://bianet.org/bianet/dunya/247482-pegasus-skandali-kimler-dinlendi
(2) https://bianet.org/bianet/dunya/247441-pegasus-hukumetlere-satilan-yazilim-aktivistleri-hedef-aliyor
(3) https://bianet.org/bianet/insan-haklari/218690-uluslararasi-af-orgutu-casus-yazilim-satisi-engellenmeli
This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, BİLİŞİM - İNTERNET -, İSTİHBARAT KURUMLARI, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *