“‘Kara kış’ın nedeni AKP” * “Saray’ın 415 arabası var, milyonlar aç”

BAĞIMSIZ GAZETECİLİK PLATFORMU – 20 Ekim

 “‘Kara kış’ın nedeni AKP”

​Gazetelerde 2022 yılı bütçesine yönelik tepkiler geniş yer buldu.

Birgün gazetesi manşetinde, “‘Kara kış’ın nedeni AKP” başlıklı habere yer verdi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“İktidar ülkeyi krizin kollarına terk ediyor. Adeta krizi görmezden gelerek önümüzdeki kara kışta sorumluluğu yurttaşa bırakıyor. Doların yükselişi, gıda fiyatlarındaki artış, benzin ve motorin ile doğalgaza, elektriğe yapılan zamlarda tek bir sorumluluk almayan iktidar topu hep başkasına atıyor. Ayrıca halktan alınan vergiler de halkın yararına kullanılmıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun deyimiyle 5’li çeteyle birlikte ülkeyi yöneten iktidar ülkenin kaynaklarını da bir avuç yandaşa peşkeş çekiyor. Ülkenin yeşil alanları, kaynakları bu insanlar için feda ediliyor. Yap-işlet-devret modeliyle 5’li çeteye yaptırılan işlere verilen garanti ödemelerle bu insanlar zengin edilirken halk yoksulluğun pençesinde kıvranıyor.

Eğitimden sağlığa, ulaşımdan barınmaya kadar her alanda yandaşlara alan açılıyor. TÜGVA, TÜRGEV ve Ensar gibi gerici vakıflar da 5’li çete gibi iktidardan pay alıyor. Yurtları ve şubeleri için bina tahsis ediliyor, kamudan milyonlarca lira bu vakıflara aktarılıyor. Barınma sorunu yaşayan öğrenciler sokakta kalırken bu vakıflara yardım adı altında destek sağlanıyor.

Asgari ücret ve kamu emekçilerinin maaşları enflasyonun altında ezilirken Erdoğan kendi maaşını 5 yılda neredeyse iki kat artırdı. 2018’de 59 bin TL olan Cumhurbaşkanı maaşı yeni bütçe teklifine göre 2020’de 100 bin 750 TL olacak.

İktidar tercihleriyle halktan aldığı vergileri bir avuç yandaşına kullanıyor. Yapılan yatırımlar halk için değil onların rant için yapılıyor. Kara kara düşünen yurttaş kendi başına bırakılıyor.”

“Yoksul yanıyor, ekonomi büyüyor!”

Yeni Yaşam gazetesinin manşetinde, “Yoksul yanıyor, ekonomi büyüyor!” başlıklı haber yer aldı. Haberde şöyle denildi:

“Artan vergiler, peş peşe yapılan zamlar, günden güne eriyen asgari ücret ve milyonlarca yoksulla Türkiye ekonomisi dibe doğru giderken, TL de hızla değer kaybetmeye devam ediyor. Sokağa ve yurttaşın mutfağına yansıyan ekonomik yangının aksine, iktidara yakın küçük bir kesim hızla zenginleşiyor.

Afrika ziyaretinde ekonomi büyüyor açıklaması yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kendi maaşına yüzde 14 oranında zam yaparak, 100 bin TL’ye çıkardı. Dolar rekorlar kırıyor. Oyuncu Berna Laçin ise ‘Beni ifadeye çağırdılar, yine kiraz pahalı dedim diye’ açıklamasında bulundu.”

“Saray’ın 415 arabası var, milyonlar aç”

Cumhuriyet gazetesi manşetindeki, “Saray’ın 415 arabası var, milyonlar aç” başlıklı haberinde, “Meclis’e sunulan bütçe, emekçiye açlığı reva gören Saray’ın kendine bonkör davrandığını ortaya koydu. 2022 yılı bütçe tablolarına göre gelecek yıl 25’i binek otomobil, 29 araç daha alacak olan Cumhurbaşkanlığı’nın toplam taşıt sayısı 415.

Milyonlarca çalışanın açlık sınırının altındaki asgari ücretle geçindiği Türkiye’de memur ve memur emeklisine yüzde 12 zam öngörüldü. Cumhurbaşkanı ödeneğine ise yüzde 14.4 artış yapıldı. Cumhurbaşkanı’nın aylık ödeneği 100 bin 750 TL’ye çıktı.

Saray’da şatafat sürerken emekçi maaşları ise artan enflasyon ve dolar kurundan kaynaklanan pahalılık nedeniyle ‘sıfırlandı’. Asgari ücretteki erime 700 TL’yi aştı, memur maaşlarındaki erime 800 TL’ye ulaştı. Emeklinin hali ise perişan” ifadelerine yer verdi.

“Krizi görmek için tebdili kıyafete gerek var mı”

Karar gazetesinin manşetinde, “Krizi görmek için tebdili kıyafete gerek var mı” başlıklı haber yer aldı:

“AK Partili Erkan Kandemir ‘Vatandaşların arasında dolaşan tebdili kıyafet ekiplerimiz milletin sıkıntılarını raporluyor’ dedi. Gıdadan, akaryakıta fiyatların uçtuğu, tarihi rekorlar kıran doların etkisiyle vatandaşın cebinin günden güne eridiği dönemde kullanılan ifadeler ‘Evlerdeki yangını görmek için kıyafet değiştirmeye lüzum yok. Geçim sıkıntısı ortada’ tepkilerine yol açtı.

Ekonomi yönetiminde akılcı politikaların terk edilmesi Türkiye’yi kur, enflasyon sarmalına soktu. Raflardaki fiyat artışları, faturalara zamlar ve TL’deki erime vatandaşı geçim derdiyle baş başa bıraktı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir ise ‘Milletimizin sıkıntılarını Genel Başkanımıza aktarmak teşkilatların vazifesi. Saha ekiplerimiz üzerinden ciddi çalışma yürütülüyor’ dedi. Ekonomik krizi 83 milyonun hissettiği dönemde hükümetin hâlâ ‘sıkıntıları analiz etmesi’ tartışma yarattı. Yapılması gerekenin acil bir çözüm için çaba harcamak olduğu belirtildi.”


http://platform24.org/medya-izleme/5045/–kara-kis-in-nedeni-akp

This entry was posted in Ekonomi, Politika ve Gundem, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *