DENİZLER VE GEMİLER * UZAY TEKNOLOJİSİ DENİZLERDE DOLAŞIYOR * YELKENLİ SÜPER YAT NORWAY

Kurt Strand NORWAY

Bu Destansı Yeni 528 foot (161 Mt) Süper Yat Konsepti, Emisyon
üretmeyen  Dev Güneş Yelkenlerine Sahiptir. Rüzgar yok? Sorun değil.

Naci Kaptan – 20.09.2021


Tasarımcı Kurt Strand tarafından, Viking döneminde yapılmış olan yelkenli teknelerin modern bir benzeri yapıldı. Bu özel yata NORWEY “Norveç” adı verildi. Norveç, özel yelkenleri sayesinde sıfır emisyonla çevre kirliliği yaratmadan Seyir yapabiliyor. Yatta ayrıca bir mini hastane de var.

Norweç’li Tasarımcı Kurt Strand, bu süper yat tasarımıyla geri döndü. Yeni yatın uzunluğu 161 mt. Yatın tasarımında Viking Çağı’nın yelkenli gemilerinden esinlenildiği için tekneye Norveç adı verildi.

Kurt Strand NORWAY

Kurt Strand,Viking döneminin güçlü kare yelkenlerini taklit ederek onların modern bir versiyonunu yaratmış. Sonuçta, Norveç isimli yat doğaya saygılı yapımı ile herhangi bir emisyon üretmeden dünyanın tüm limanlarına, denizlerine gidebilecek “uzay çağı teknolojisi” ile donatıldı.

Yelkenlerin hareketinden oluşan enerji gemideki bir pil bankasında depolanıyor. Bu enerji daha sonra hidrojene dönüştürülebiliyor. Rüzgar veya güneş ışığı olmadan bile Norveç, dizel, sıvılaştırılmış doğal gaz veya hidrojenle çalışabilen ve birbirine alternatif olabilen üç çok yakıtlı güç sistemine sahiptir.

Kurt Strand NORWAY

İdeal hava koşullarında süperyat, topladığından daha fazla temiz enerji üretecek ve bu enerjiyi zorlu hava günleri için bataryalarında biriktirecektir.

Tüm süper yatlar gibi gemi elbette büyük. 40 mürettebat ile birlikte 12 lüks süitte 24 kişiye kadar misafir ağırlayabilmektedir. Hatta bir plaj kulübü, fitness merkezi, spa, yüzme havuzu, süper araba garajı ve sinema ile donatılmıştır.

Gemide hastalanırsanız üzülmeyin, Norveç’in bir hastanesi de var. Evet, doğru okudunuz, bir mini hastane. Geminin merkezinde, ziyaretçilerin geminin sahip olduğu manzaraya hayran kalmalarını sağlayan dairesel iki katlı bir lobi ve bar bulunuyor. Son olarak, fırtınalı, dalgalı denizlerde geminin yalpa yapmadan seyir yapması ve kolay manevra yapabilmesi için benzersiz bir yelken taşıma sisteminin yanı sıra stabilizatörlü iki yan yana geri çekilebilir omurga ile donatılmıştır.

Norveç isimli yat emisyonsuz olarak dünyanın her köşesine yelken açmasına izin verecek “uzay çağı teknolojisi” ile donatılmıştır.

Kurt Strand NORWAY

Güzel görünümlü süperyat, her biri 96 mt uzunlukta olan ve gerektiğinde uzayan ve çevresinde dönen üç elektro-hidrolik karbon fiber direk ile taçlandırılmıştır. Direkler, güneş ışınlarını toplamak için esnek bir güneş pili folyosu ile kaplanmış olup, 6040 m2 olan yelkenleri topluca destekliyor. Strand’e göre, kolay kumanda sistemli panel kurulumu, tüm yelkenlerin sadece altı dakika içinde açılmasını veya kapanmasını sağlıyor. Ayrıca geleneksel olarak donatılmış bir yattan çok daha az mürettebata ihtiyaç duyuyor.

https://interestingengineering.com/superyacht-can-cruise-emissions-free-thanks-to-viking-inspired-sails

https://robbreport.com/motors/marine/kurt-strand-new-sailing-superyacht-norway-1234635651/

This entry was posted in DENİZ VE DENİZCİLİK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *