YOLSUZLUKLAR * YANGINLAR- SAHTE MİRASÇILAR VE SAHTE TAPULAR * RANTIN KONUŞULMAYAN YÜZÜ

Barış Pehlivan – 09 Eylül 2021 Perşembe
baris.pehlivan@cumhuriyet.com.tr

RANTIN KONUŞULMAYAN YÜZÜ


Baktık durduramıyoruz, sahte isimlerle bakanlığa şikâyet etmek zorunda kaldık.”

O kadar acıydı ki bunu duymak.  Söyleyen, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne yıllarını vermiş bir isimdi.  Hani ne zaman sahil kentlerinde yangın çıksa, “Bu işte bir rant var” diyoruz ya…  Hani hep de maalesef haklı çıkıyoruz ya…

Meselenin en son aşamasında, yani tapu dairelerinde neler oluyor hiç düşündünüz mü?  Dedim ya yaşayanıyla konuştum. Anlattıklarını, zaman zaman bu köşede okuyacaksınız. Bir yerden başlayayım…

Sahte mirasçı çetesi var” dedi.

Bir örnek…

Diyelim ki kimsesi olmayan varlıklı bir azınlık vatandaş hayatını kaybetti. İşte o aşamada bu çete devreye giriyordu. Başta Yunanistan olmak üzere Balkan ülkeleri üzerinden sahte belgeler düzenleniyordu. O kişinin “aslında bilinmeyen bir yakını olduğu” yalanı ortaya atılıyordu. Böylece ölen kişinin taşınmazları devletin olacakken, o çetenin üzerine geçiyordu.

Bürokraside de ayağı olan bir suç örgütünden bahsediyordu kaynağım. “Onlara karşı mücadele eden tapu memurlarının başına neler neler geldi, bir bilseniz” diye dert yanıyordu.

Bir örnek daha…

Diyelim ki bir sit alanı var ve üzerine yeni yapılaşma imkânsız. Ancak tapu memurunun önüne tüm oyun belgelerle kurgulanmış şekilde geliyor.

Aslında boş bir arazi düşünün… “Üzerinde zaten onlarca yıldır yapı varmış da sadece tapusu eksikmiş” gibi dosya hazırlanıyor. Memura soruşturma tehdidiyle, gerçekte olmayan yapının tapusunu vermesi sağlanıyor.

Yani, sit alanındaki yapılaşma zaten eskiymiş gibi gösteriliyor. Böylece tapuyu alan kişi de oraya yapmak istediğini yapıyor. Sözün özü; daha minare bile çalınmadan kılıfı hazırlanıyor.

Başta yazdım; Tapu ve Kadastro’daki bazı memurlar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sahte isimlerle ihbarlarda bile bulunmuş bu düzeni… Kimi zaman sonuç almışlar, kimi zaman ise kocaman bir hiç.

Ah ki ne ah!


https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-pehlivan/menzilin-sok-mangasi-1867294

This entry was posted in YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *